Na 19. sjednici Općinskog vijeća Marije Bistrice o izvršenju proračuna, projektima i – smeću

Općinski vijećnici protiv spalionice otpada u Konjščini, ali i protiv odlaganja otpada u Tugonici

Objavljeno: 23.05.2019. zagorjeinternational

U srijedu je održana 19. sjednica Općinskog vijeća Marije Bistrice. Vijeće je na inicijativu predsjednika Teodora Švaljeka iznijelo stav oko najava izgradnje spalionice u Konjščini, u kojem se ističe izričito protivljenje gradnje takvog postrojenja. Istaknuto je i da tvrtka Komunalac i dalje otpad odvozi na odlagalište u Tugonicu, koje je već davno trebalo biti zatvoreno jer ne zadovoljava uvjete, a Općina Marija Bistrica kroz svoje komunalno poduzeće “Lijepa Bistrica” miješani komunalni otpad odvozi u Piškornicu. Također, Švaljek se osvrnuo i na izjave načelnika Konjščine Mirka Krznara u medijima o sastancima s čelnicima Općine Marija Bistrica i napomenuo da je održan samo jedan takav sastanak, na kojem se Općini Marija Bistrica nudio otkup jedan posto Komunalca, što je odbijeno. Također je upućen i apel jedinicama lokalne samouprave, čije smeće Komunalac odvozi u Tugonicu, da slijede primjer Marije Bistrice i pronađu način da se otpad odvozi na druge, legalne deponije, a ne u Tugonicu.

Prihodi i rashodi

Na dnevnom redu bio je godišnji izvještaj o izvršenju općinskog proračuna za 2018. godinu, kao i pripadajući mu planovi i programi. U izvještajnom razdoblju ostvareni su prihodi i primici s uključenim vlastitim i namjenskim prihodima proračunskih korisnika u ukupnom iznosu od 16.242.838,90 kune ili 84 posto od plana, a realizirani rashodi i izdaci od 16.413.951,63 kuna, ili 85 posto u odnosu na plan, te je ostvarena razlika u iznosu od 171.112,73 kuna. Iz rekapitulacije stvarnih obaveza i potraživanja na dan 31. prosinca 2018., vidljivo je da su potraživanja i stanje novčanih sredstava na žiro računu u iznosu od 2.780.884,46 kune veća u odnosu na stvarne obveze, koje iznose 2.297.455,11 kune, za 483.429,35 kuna. To znači da potraživanja pokrivaju nastale obveze.

Uređenje trga

Razgovaralo se i o statusu europskih i ostalih projekata. Istaknuto je kako je trenutno dogovoreno i odobreno sedam europskih projekata, a osmi je u najavi. Posebno su izdvojeni projekti izgradnje novog dječjeg vrtića i reciklažnog dvorišta, a tu su i sredstva dobivena za nabavu spremnika za selektivni otpad, zatim projekt “WIFI for EU”, koji će omogućiti brzi pristup internetu u samom središtu i na parkiralištima, “Newlight projekt”, koji donosi promjenu rasvjetnih tijela, a tu je i projekt uvođenja e-računa te “Vidljivost i promidžba gospodarenja otpadom”. U najavi je pak projekt uređenja središnjeg trga u Mariji Bistrici, koji bi donio promjenu betonskih ploča i novu rasvjetu. Što se ostalih većih projekta tiče, u tijeku je treća i zadnja faza uređenja Doma kulture, vrijedna 1,5 milijuna kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba