Julije Domac, ravnatelj REGEA-e, po treći puta izabran za predsjednika FEDARENE – Europskog udruženja regija i energetskih agencija

“Julije je istinski Europljanin koji je u FEDARENE donio svoju izvanrednu kompetenciju i veliki angažman”

Objavljeno: 23.05.2019. JJ

Na godišnjoj skupštini FEDARENE, održanoj u gradu Växjöu na jugu Švedske, povjerenje preko 70 članova udruženja ponovno je dobio Julije Domac, ravnatelj REGEA-e, najveće hrvatske regionalne energetske agencije. Izvorno utemeljeno još 4. lipnja 1990. od strane šest velikih europskih regija, FEDARENE je danas jedna od najuglednijih europskih mreža aktivnih u području održivog korištenja energije, dok je REGEA nakon 11 godina rada, po dobivenim nagradama i provedenim projektima, zasigurno među najuspješnijim europskim energetskim agencijama.

15 projekata

Tijekom dva protekla mandata na čelu FEDARENE, Domac je radio na podizanju kapaciteta ureda FEDARENE u Bruxellesu te jačanju utjecaja udruženja na definiranje europske energetske politike, kroz suradnju s europskim institucijama. Danas FEDARENE sudjeluje u gotovo svim važnijim EU inicijativama na ovom području. U razdoblju od 2013. do 2019. godine, udruženje FEDARENE je pridobilo 28 novih članova, od prošle godine otvoren je i poseban ogranak za europske otoke, a provedeno je 16 europskih projekata vrijednih više od dva milijuna eura.
Domac je pokrenuo i dodjelu godišnje nagrade “Roger Léron”, koja će se 2019. godine dodijeliti po peti puta, pojedincima i institucijama za izvanredne zasluge na području promicanja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije na lokalnoj i regionalnoj razini.
– Julije je pravi i istinski Europljanin koji je u FEDARENE donio svoju izvanrednu kompetenciju i veliki angažman. Tijekom njegovog predsjedanja, FEDARENE i članovi udruženja postali su utjecajniji i vidljiviji u Bruxellesu i diljem Europe – rekla je Thekla Heinel, Domčeva kolegica iz Njemačke.

Veći angažman

Za novi mandat na čelu FEDARENE, Domac je najavio još veći angažman na promoviranju europskih vrijednosti i okupljanju političkih čimbenika iz europskih gradova, regija i europskih institucija u Bruxellesu.
– Novi članovi Europskog parlamenta i Europske komisije imaju priliku postići da razdoblje od 2020. do 2030. godine ostane zapamćeno u povijesti kao desetljeće u kojem je Europa ponovno otkrila sebe. Njihova ambicija može usmjeriti Europsku uniju na pravi put prema gospodarskoj i društvenoj transformaciji potrebnoj da bi se do 2050. godine postigla ugljična neutralnost i potpuna energetska samodostatnost – rekao je Domac nakon reizbora.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba