LUDILO NA ULICAMA: Zadnji je dan nastave za učenike završnih razreda srednjih škola

PJESMA, ZVIŽDUCI, VESELJE I SALONSKO KOLO: Evo kako slave zagorski maturanti

Objavljeno: 22.05.2019. zagorjeinternational

Na krapinskim ulicama pravo ludilo. 267 maturanata danas se oprašta od školskih klupa. U 11.35 odzvonilo je njihovo posljednje školsko zvono i tako označilo kraj jednog životnog razdoblja, ali i početak velikog slavlja koje će potrajati sve do petka.

Uz pratnju maturantskog benda, povorka veselih učenika završnih razreda Srednje škole Krapina prošla je ulicama grada, uz pjesmu, veselje, zvižduk i tradicionalno bacanje konfeta. Šarene majice i maštoviti natpisi privukli su mnoštvo znatiželjnih pogleda prolaznika, a maturanti su se zatim uputili u školsku sportsku dvoranu, gdje je za njih, kao i svake godine, pripremljen prigodan program. Odigrana je nogometna utakmica između muške ekipe učenika i profesora, dok su učenice i profesorice zaigrale odbojku. Nakon sportskog dijela programa, maturanti su zaplesali tradicionalno salonsko kolo.

Državna matura

A salonsko kolo po 12. su puta plesali i zabočki maturanti, njih 350, koji su vježbali pod voditeljskom palicom članova Ansambla Zabok i njihove umjetničke voditeljice Senke Jurina.

– Svake godine sa sve većim veseljem ispraćamo naše maturante u život. Sada im slijede tri – četiri dana veselja, za koja se nadam da će proći u miru i u ponedjeljak se vraćaju stvarnosti i pripremama za državnu maturu. Želim im svu sreću, onima koji su završili svoje školovanje da se zaposle, a onima koji nastavljaju, da upišu fakultet koji žele, te da se vrate u Zabok i da ovdje nastave svoj život – rekla je zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek.
Maturante je pozdravio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Ovo je tradicija, da norijada službeno počne plesanjem salonskog kola i drago mi je da su je zabočki maturanti prihvatili. Maturantima bih prije svega htio da dobro napišu državnu maturu i da upišu onaj fakultet koji su si zaželjeli, a oni koji su odlučili da idu na tržište rada, da čim prije nađu posao i to po mogućnosti u Krapinsko – zagorskoj županiji. Imam jedan praktičan savjet za njih – da se dobro zabavljaju, ali da se barem ujutro sjećaju onoga što je bilo navečer – rekao je Kolar.

Drvo generacije

Učenica Srednje škole Zabok Nika Rakeli otkrila nam je kako je trenutno preplavljuje mješavina emocija.
– Stvarno sam žalosna što se rastajem od svoje predobre ekipe, a s druge strane sretna jer idem na fakultet i nadam se da će mi biti dobro. Nakon školovanja planiram ići van, a ne ostati u Hrvatskoj – kaže Nika.
Veselo je bilo i u drugim zagorskim srednjim školama, a uz pjesmu, zviždanje i konfete, učenici Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok pronašli su vremena i da posade Drvo generacije 2019.

Svi zagorski maturanti okupit će se na središnjoj proslavi u Zaboku, koja će trajati sve do petka, a onda – kud koji, mili moji. (ib, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba