Povodom 120. obljetnice otkrića neandertalaca u Krapini

USPJEŠNA SURADNJA: Muzej krapinskih neandertalaca postavio izložbu u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik

Objavljeno: 21.05.2019. IB

U subotu se obilježavao Međunarodni dan muzeja, na temu “Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“. Tim povodom, ali i povodom 120. obljetnice otkrića neandertalaca u Krapini, ostvarena je uspješna suradnja između Muzeja krapinskih neandertalaca i Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik te je otvorena gostujuća izložba MKN-a pod nazivom “120 godina krapinskog pračovjeka“, autora, kustosa i geologa Jurice Sabola, voditelja krapinskog Muzeja.

Poput vremeplova

Izložba je postavljena kao svojevrstan vremeplov, počevši od 1899. godine i senzacionalnog otkrića Dragutina Gorjanovića – Krambergera na Hušnjakovu brdu, pa do danas, pa je ispričana i priča o jednom od najposjećenijih muzeja u Hrvatskoj. Dubrovačkoj publici tako je predstavljen Gorjanovićev znanstveni opus i njegov doprinos svjetskoj znanosti, više od 40-ak originalnih fosila pleistocenskih životinja, kopije najvažnijih kostiju krapinske zbirke, kamene alatke, ali i rekonstrukcija staništa krapinskog pračovjeka. Za najmlađe posjetitelje priređen je zabavan edukativni dio izložbe s radnim listićima, pješčanikom i fosilima, velikom društvenom igrom “Igraj i evoluiraj“ te interaktivna instalacija na temu prvih stanovnika Europe.

Do 31. listopada

Pozdravne riječi prilikom svečanog otvorenja uputila je ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, Ana Kuzman, a mnogobrojnu publiku animirali su članovi Udruge “Krapinski neandertalci – pleme špiljskog medvjeda“, dok su za tehničku realizaciju izložbe bili zaduženi muzejski tehničari MKN-a, Siniša Laginja i Goran Smrečki.
Suradnja je realizirana uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Dubrovnika, a izložbu je službeno otvorila pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika Ana Hilje. Izložba u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik može se razgledati do 31. listopada. Inače, Muzej krapinskih neandertalaca će cijelu 2019. godinu različitim programima obilježavati 120. obljetnicu otkrića, a vrhunac će biti 23. kolovoza, s bogatim kulturno – zabavnim i znanstvenim programom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba