Nakon obilaska zagorskih poduzeća, ministar Darko Horvat sastao se s gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurovićem

Ministarstvo gospodarstva bit će pokrovitelj i sponzor najveće gospodarske manifestacije u KZŽ – Zagorskog gospodarskog zbora

Objavljeno: 21.05.2019. zagorjeinternational

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat tijekom današnjeg posjeta Krapinsko – zagorskoj županiji obišao je četiri obiteljska poduzeća na području Pregrade i Huma na Sutli, koja su svijetli primjer zagorskog gospodarstva, a svoj je obilazak zaključio sastankom s gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurovićem.

Tom  prilikom gradonačelnik Gregurović je istaknuo kako je Krapina ne samo administrativni centar, nego i gospodarsko središte Krapinsko – zagorske županije, jer je u njenom gospodarstvu zaposlen najveći broj ljudi, te postoji najviše obrta.

 

Poduzetnički inkubator

–  Pokrenuli smo aktivnosti u gospodarskoj zoni koja se polako širi, napravili smo pristupne ceste te svu potrebnu infrastrukturu, a Grad Krapina je dao zemljište za izgradnju Poduzetničkog inkubatora, čiju izgradnju sufinancira i ministarstvo s 20 milijuna kuna, dok preostali dio financira Krapinsko – zagorska županija i sigurno će to biti jedna odskočna daska.  Važno je napomenuti da smo stalno u kontaktu s našim gospodarstvenicima i obrtnicima koji imaju svoje određene probleme i poteškoće, te ću danas upoznati ministra sa situacijom da vidimo da li postoji mogućnost da se nešto od toga riješi, a isto tako od ministra očekujemo pomoć kod natječaja za infrastrukturu poduzetničke zone, kao i kod priprema jednog od najvećih gospodarskih sajmova u Hrvatskoj, Zagorskog gospodarskog zbora – rekao je gradonačelnik Gregurović.

Za razliku od prošle godine kada, prema riječima ministra Darka Horvata, u proračunu nisu bila predviđena sredstva kojima bi Ministarstvo gospodarstva pratilo gospodarske manifestacije, ove su godine sredstva osigurana i raspisan je natječaj, a to znači da će se Ministarstvo biti i pokrovitelj,  ali i sponzor najveće gospodarske manifestacije ovdje u Krapinsko – zagorskoj županiji. U razgovoru se ministar osvrnuo i na današnji obilazak zagorskih poduzeća.

 

47 ugovora

– Biti danas u ovom dijelu sjeverozapadne Hrvatske za mene je kao da sam uzeo slobodan dan. Dakle, mi danas ovdje obilazeći trgovačka društva i obrte ne razgovaramo o stečajnim postupcima, o predstečajnim nagodbama, nego o gospodarskom rastu i akceleratoru na koji način iskoristiti sredstva strukturnih fondova Europske unije, da bi te kompanije imale još veći rast. Doprinos tome je izgradnja poduzetničke infrastrukture, te ćemo mi u  petak podijeliti 47 ugovora, ukupnog iznosa gotovo 300 milijuna kuna, kojima ćemo sredstvima strukturnih fondova Europske unije u 47 općina i gradova sufinancirati i to do čak 85 izgradnju onoga što su gradonačelnici i načelnici isprojektirali. Mi smo danas bili u četiri kompanije, odnosno gospodarska subjekta od kojih su sva četiri nastala u garažama, u obiteljskim radionicama. Sve su to obiteljske firme koje su prerasle obiteljski karakter, te ih danas vode profesionalni menadžmenti, i ako me pitate da li je to put kojim bi trebalo hrvatsko gospodarstvo, ovo je zorni primjer koji bi trebalo preslikati na cijelu Hrvatsku – naglasio je ministar Horvat.

Na sastanku je bio prisutan i HDZ-ov saborski zastupnik Žarko Tušek koji je zadovoljan činjenicom kako će i ove godine Ministarstvo gospodarstva biti partner  Zagorskog gospodarskog zbora.

– Očekujemo da to partnerstvo bude ove godine za još jednu stepenicu više, kako u logističkom tako i u financijskom smislu, te smislu podrške, našem najvećem gospodarskom projektu gdje se okupi velik dio najboljeg što naša županija nudi. Bogu hvala pa gospodarstvo Krapinsko – zagorske županije ima što za ponuditi, paletu izvrsnih firmi, izvozno orijentiranih firmi koje su u novom investicijskom ciklusu –  zaključio je Žarko Tušek.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba