“OK! OTKRIJMO KREATIVNOST”: U Galeriji grada Krapine otvorena izložba radova nastalih na radionicama vitraja, koje je vodila renomirana umjetnica Dominique Jurić

ZAGORSKI BREGI, KLETI I BAČVE: “Nastali radovi svakako ostaju na ponos mojih majstorica, Krapine i mene”

Objavljeno: 20.05.2019. AB

U Galeriji grada Krapine u petak je otvorena izložba radova nastalih na radionicama vitraja u sklopu projekta “OK! Otkrijmo kreativnost”.
Kako je objašnjeno, na dva ciklusa radionica sudjelovalo je osam polaznica koje su izradile 14 vitraja, a voditeljica je bila renomirana umjetnica Dominique Jurić, profesorica povijesti umjetnosti i etnologije te profesorica likovne kulture, mag. edu., jedina slikarica u dugoj povijesti ALU u Zagrebu koja je diplomirala s tehnikom vitraja.
Vesna Kunštek, kustosica Galerije grada Krapine, ujedno i voditeljica projekta “OK! Otkrijmo kreativnost” na otvorenju je objasnila da su spomenuta dva ciklusa radionica održana u prostoru Galerije od kraja ožujka do početka svibnja.

Zahtjevna tehnika

– Za radionice je nabavljena oprema iz sredstava projekta, koja se sastoji od posebno izrađenih stolova i specifičnih alata za obradu stakla. Iako je vitraj zahtjevna tehnika, interes za radionice bio je iznad očekivanja – rekla je Kunštek.
Tema prve radionice na kojoj se radilo “tiffany” tehnikom bila je “Zagorski bregi”, dok se na drugoj radionici radio klasični vitraj, a tema je bila “Kleti i bačve”.
Akademska slikarica Dominique Jurić je rekla kako ju je oduševila reakcija polaznica.
– Ovo im je bio prvi susret sa staklom, ali su od početka ubacile u “petu brzinu”. Radile su s bogatom paletom obojenih stakala koja su tvrda, površina im je često reljefne teksture te su zato tehnički zahtjevna za obradu. Svaki milimetar viška predstavlja problem koji je vidljiv tek u finalnoj fazi zatvaranja vitraja. Entuzijazam polaznica rezultirao je dobrom atmosferom radionica koja je bila iznimno kreativna i poticajna. Radovi koji su nastali svakako ostaju na ponos mojih majstorica, Grada Krapine i mene – zaključila je umjetnica.
Na otvorenju izložbe govorila je i ravnateljica POU Krapina i koordinatorica projekta Grozdana Pavlović, koja je ujedno najavila završnu izložbu u sklopu projekta, 28. lipnja.

Korištenje EU novca

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, koji je tom prilikom rekao da je ugodno iznenađen radovima te je naglasio važnost korištenja EU sredstava na području kulture u Krapini. Na svečanosti otvorenja nastupio je Vokalni sastav Srednje škole Krapina, a izložba će biti otvorena do 24. svibnja.
Inače, projekt “OK! Otkrijmo kreativnost“ vrijedan je 238.862 kune, od čega EU sufinancira 203.032 kune (85 posto), u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz sredstava Europskog socijalnog fonda, dok ostatak od 15 posto plaća Ministarstvo kulture iz državnog proračuna. Projekt se provodi od 23. srpnja 2018. do 23. srpnja 2019. godine, a cilj mu je povećanje vidljivosti i prepoznavanje potencijala osoba starijih od 54 godine.

FOTO: POU Krapina

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter