SVE U CILJU ZAŠTITE OKOLIŠA: Hrvatska pošta odlučila smanjiti stopu zagađenja zraka i buku

KAJ VELITE NA NOVA VOZILA? Poštari dobili električne četverocikle

Objavljeno: 19.05.2019. zagorjeinternational

Kako bi smanjila stopu zagađenja zraka, ali i buke, Hrvatska pošta je obogatila svoj vozni park s 20 električnih četverocikala. Naime, u cilju povećanja energetske učinkovitosti u prometu, Hrvatska pošta se prijavila na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, s projektom “Zeleni i održivi transport u poštanskom prometu korištenjem električnih vozila“. Fond je prepoznao projekt te je odobreno sufinanciranje nabave 20 električnih četverocikala, u iznosu od 1,28 milijuna kuna, od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavu sufinancira s 400 tisuća kuna bespovratnih sredstava.

Bolja mobilnost

Uvođenje električnih vozila omogućuje Hrvatskoj pošti bolju mobilnost u gradskim jezgrama pri dostavi pošiljaka te optimizira efikasnost, jer omogućuje postupno smanjenje broja vozila na fosilna goriva. Također, električna vozila pridonose smanjenju operativnih troškova flote vozila i povećanju energetske učinkovitosti, a uporabom električnih četverocikala, Hrvatska pošta godišnje će smanjiti emisiju CO2 za 7,6 tona.
Proizvođač četverocikala je tvrtka Dukati ENERGIA S.P.A., čija su električna vozila homologirana za dvije osobe i posebno dizajnirana za okretnost u uskim prostorima, te su s većom teretnom nosivosti najbolji odgovor za potrebe poštanskog prometa. Električni četverocikli postižu maksimalnu brzinu od 45 kilometara na sat, a njihov je domet 60 kilometara, uz volumen prtljažnika od 300 litara i nosivost do 200 kilograma.

Smanjenje emisije CO2

Hrvatska pošta koristit će električna vozila na dostavnim rajonima u užim gradskim jezgrama, zbog praktičnosti i lakoće upravljanja. Uz dvadeset novih električnih vozila, Hrvatska pošta u svojem voznom parku od 2015. ima i 180 električnih bicikala, koji su zamijenili stare mopede, te je na taj način smanjena emisija CO2 za 100,31 tonu godišnje. Nabava e-bicikala također je sufinancirana bespovratnim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba