ČUDESNE HOBOTNICE KOJE SPAŠAVAJU ŽIVOT: U Hrvatskoj sve popularnija izrada igrački koje prerano rođene bebe podsjećaju na pupčanu vrpcu i majčinu utrobu, te im pružaju osjećaj sigurnosti i olakšavaju rad medicinskom osoblju

HUMSKE HEKLAČICE IMAJU VELIKO SRCE: U pet mjeseci izradile stotinu cro – hobica, koje čuvaju palčiće u inkubatoru

Objavljeno: 19.05.2019. zagorjeinternational

U Hrvatskoj se godišnje rodi između 2500 i 3000 “palčića”, prijevremeno rođene djece koja zahtijevaju posebnu medicinsku skrb. Radi se o djeci koja su najraniji dio djetinjstva primorana provesti u inkubatorima, dok ne ojačaju za samostalan život, a u Humu na Sutli postoji posebna skupina žena velikog srca koje su svoje slobodne vrijeme odlučile podariti upravo prijevremeno rođenim mališanima, kako bi njima i njihovim roditeljima, koji se sa strepnjom prate razvoj svojih beba, olakšale prve dane.

Radi se o skupini heklačica koje su se priključile hvalevrijednoj dobrotvornoj akciji izrade takozvanih cro – hobica, medicinskih pomagala koja imaju terapeutski učinak na prerano rođene bebe u inkubatoru. Riječ je o heklanim hobotnicama koje podsjećaju bebe na njihove pupčane vrpce i na majčinu utrobu, zbog čega osjećaju sigurnost, a samim time omogućuje se lakši rad medicinskom osoblju, jer bebe ne čupaju sonde na koje su spojene.

Volimo pomagati

Humske heklačice u izradu cro – hobica ušle su početkom ove godine, a prvu je hobotnicu izradila Mira Kučiš, koja je uz Tanju Topić, zamjenicu općinskog načelnika, inicijatorica ovog projekta u Humu na Sutli.

– Mi smo se već ranije sastajale u našoj Narodnoj knjižnici te izrađivale ukrase za Božić, Uskrs i ostale prigode, no, kada sam saznala za ovu dobrotvornu akciju, odmah sam znala da se moramo uključiti jer volimo pomagati. Hobice uvijek radimo s velikom voljom i ushitom, te nam to predstavlja veliko veselje. Lijepo je kad možeš nekome pomoći, a naročito djeci – otkriva Mira Kučiš.

Uz veliko srce i marljive ruke koje imaju, dobile su podršku i razumijevanje od strane Općine Hum na Sutli i načelnika Zvonka Jutriše, kojem se heklačice zahvaljuju za nabavu materijala za izradu hobotnica, kao i njegovoj zamjenici Tanji Topić, koja brine o organizaciji.

– Presretna sam što sam okružena ovim divnim ženama velikog srca, koje žrtvuju svoje slobodno vrijeme za izradu hobica koje nemaju laganu shemu. Ženice su izuzetno marljive, pozitivne, dobronamjerne i svaki susret s njima mi je melem za dušu. Iako ne znam heklati te, nažalost, ni nemam vremena za to, moj je zadatak pribaviti sve potrebno kako bi izrada hobica nesmetano tekla dalje svojim tokom – otkrila nam je Tanja Topić.

Pet sati rada

Da su vrijednost ove akcije prepoznali i drugi Humčani, pokazuju donacije potrebnog materijala od strane Gorana Boršića i Maje Đođo. Naime, hobotnice se izrađuju od stopostotnog pamučnog konca određene debljine i pune se antialergijskim i antiasmatičnim punjenjem. Postoje točna uputstva za njihovu izradu, zato što su njihove dimenzije obujma i visine strogo određene.

– Prvu sam hobicu heklala onako napamet, pa je ispalo da umjesto osam, ima devet krakova. Nije jednostavno, tako da sam u početku trebala pratiti shemu. Sada mi za izradu jedne hobotnice treba otprilike pet sati, što je zapravo i neki prosjek – ističe Mira Kučiš.

Prema riječima Tanje Topić, iako su malo mjesto, brojem heklačica i izrađenih hobica mogu konkurirati i nekim gradovima.

– Trenutno u akciji aktivno sudjeluje 15 heklačica. To su: Mira Kučiš, Erna Čuček, Jasna Drašković, Radmila Ivić, Danica Koražija, Sanja Čuček, Jožica Stuhne, Marija Vuk, Nataša Salamon Rebić, Mirela Radović, Jožica Gobec, Nežika Pauković, Đurđa Tepeš, Ana Šeligo i Marica Drofenik. One su u nepunih pet mjeseci izradile više od sto komada hobotnica – kaže nam zamjenica načelnika te dodaje kako su hobice poslali na kontrolu, gdje će se utvrditi zadovoljavaju li sve uvjete, a zatim će otputovati u bolnice diljem Hrvatske, svojim “palčićima”.

Prijatelji hobotnica

Iako su u svijetu heklane hobotnice već neko vrijeme dio odjela intenzivne njege, u Hrvatskoj se trenutno 12 bolnica priključilo kao prijatelji hobotnica, a Opća bolnica Virovitica jedna je od prvih koja je uvela ove igračke, sve to zahvaljujući Željki Hosjak i Nataši Gidiji, koje su upoznale hrvatsku javnost s čudesnim hobotnicama. One su pokrenule Facebook grupu pod nazivom “CRO hobice za Palčiće”, koja danas broji preko pet tisuća članova.

S obzirom na to da svaka beba svoju hobicu nosi sa sobom kući, potreba za njihovom izradom je stalna.

– Heklamo uglavnom doma, dok se u knjižnici uglavnom sastajemo da se podružimo, razmijenimo iskustva te sakupimo hobice koje su spremne za slanje, tako da sve ovisi o slobodnom vremenu koja svaka od nas može izdvojiti, ali radit ćemo ih i dalje, dok god budemo imale konca – zaključuje Mira Kučiš.

Pozivaju se svi oni koji žele postati dio humskog tima heklačica, kao i oni koji ne znaju heklati, ali žele postati donatori potrebnog materijala ove dobrotvorne akcije, da se jave na kontakt: [email protected]. (Jožica Miklaužić)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba