Igračke koje su pod zaštitom UNESCO-a, tradicionalno se proizvode u Lazu, Mariji Bistrici, Tugonici, Turnišću i Gornjoj Stubici, ali i u Dalmatinskoj Zagori i Prigorju

U Mariji Bistrici predstavljena knjiga o povijesti tradicijskih dječjih igračaka

Objavljeno: 16.05.2019. zagorjeinternational

U BlueSun hotelu Kaj u Mariji Bistrici održano je predstavljanje knjige ”Zbirke tradicijskih dječjih igračaka”, autorice Iris Biškupić Bašić, u organizaciji Etnografskog muzeja u Zagrebu i Radija Kaj, te uz podršku Krapinsko – zagorske županije, Turističke zajednice KZŽ i Općine Marija Bistrica, izvještava Radio Marija Bistrica. Pozdravne riječi uputio je načelnik Josip Milički te predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki, koja je i sama na neki način povezana s temom, s obzirom na to da je vlasnica obiteljskog obrta medičarstva i licitarstva. Upravo taj obrt, kako je najavila autorica, inspiracija je za sljedeću publikaciju. O knjizi ”Zbirke tradicijskih dječjih igračaka”, govorila je pak, uz autoricu, i ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu Goranka Horjan.

Na engleskom jeziku

Knjiga “Zbirka tradicijskih dječjih igračaka”, u izdanju Etnografskog muzeja, peti je katalog muzejskih zbirki tiskanih od 2009. godine. Sa stručnog i znanstvenog aspekta, ova publikacija obrađuje temu tradicijskih dječjih igračaka, a tekst je potkrijepljen dokumentima i podacima prikupljenima na terenskim istraživanjima, u radu s proizvođačima dječjih igračaka te proučavanjem građe u arhivima. U prvom dijelu knjige, koji je preveden na engleski jezik, autorica obrađuje povijest dječjih igračaka te nastanak i proizvodnju u hrvatskim selima, prigorskom selu Vidovcu, Hrvatskom zagorju – u mjestima Laz Stubički i Bistrički, Marija Bistrica, Tugonica, Turnišće i Gornja Stubica te selu Zelovu u Dalmatinskoj zagori, ali i u mnogobrojnim europskim centrima (Njemačka, Rusija, Poljska i dr.), s naglaskom na one čije se igračke čuvaju u fundusu muzeja. Drugi dio knjige sadrži kataloški pregled svih 1134 predmeta, koliko je do konca 2018. godine prikupljeno za “Zbirku tradicijskih dječjih igračaka”.

Dizajnerica i prevoditeljica

Uz osnovne podatke o svakom predmetu i kratki tekst o igračkama, većina je popraćena ilustracijama. Knjigu je dizajnirala Nikolina Jelavić Mitrović, prevela na engleski jezik Dunja Horvat Weitner, a fotografije je većim dijelom realizirala Nina Koydl, koja ih je i pripremila za tisak. Događaju je prisustvovao i Drago Gradečak, direktor Radija Kaj, koji već nekoliko godina, u suradnji s Etnografskim muzejem, kroz odgojno – obrazovni projekt ”Dajmo djeci korijene i krila”, daruje tradicijske drvene dječje igračke vrtićima i dječjim domovima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba