DRŽAVNI I VOJNI VRH U KRAPINI: Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi” obilježava 28. godišnjicu osnutka “Gromova” – zbog kiše otkazan mimohod svečanog ešalona i prelet akrobatske grupe “Krila Oluje”

ZAJEDNIŠTVO KAO ’91.: “Slavimo obljetnicu ‘Gromova’, ali i svih gardijskih brigada, jer mi smo jedno. Krapina zaslužuje biti domaćin ovog velikog događaja”

Objavljeno: 15.05.2019. zagorjeinternational

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi” u Krapini svečano obilježava 28. godišnjicu osnutka 2. gardijske brigade “Gromovi” i 12. obljetnicu 2. mehanizirane bojne “Gromovi”. Program obilježavanja započeo je u Petrinji, a vojska je jučer stigla u Krapinu, pa tako građani u Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda mogu razgledati Taktičko – tehnički zbor naoružanja, borbenu i neborbenu tehniku te opremu postrojbi Hrvatske vojske.
U krapinskoj gradskoj vijećnici održan je prijem krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara i gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića za delegaciju Udruge ratnih veterana 2. gbr. “Gromovi”.

– Grad Krapina, ja kao gradonačelnik i svi stanovnici grada Krapine, uistinu smo ponosni što se ova proslava odvija upravo ovdje. Za Krapinu je to stvarno velika stvar, ponosni smo i zahvaljujem svim članovima Udruge “Gromovi” i onima koji su odlučili organizirati ovdje ovu proslavu. Za nas je to velika stvar, drago mi je jer već dugo kvalitetno surađujemo s Udrugom “Gromovi” na nizu zajedničkih projekata. Počeli smo prije nekoliko godina, kada smo podigli veliki hrvatski barjak iznad našeg Starog grada, gdje su nositelji bili članovi udruga gardijskih brigada, a Grad Krapina i Krapinsko – zagorska županija su bili podrška. Posebno mi je drago da smo nakon toga krenuli u zajedničku realizaciju projekta uređenja spomen obilježja za sve poginule Zagorce u Domovinskom ratu. Partneri smo u tom projektu, napravljeno je idejno rješenje, projektna dokumentacija, glavni izvedbeni projekti, koji su sada kandidirani na natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja i ja vjerujem da će već ove godine početi radovi u Perivoju Janka Draškovića, kako bi se finalizirao i taj zajednički projekt – istaknuo je gradonačelnik Gregurović, poželjevši dobrodošlicu Gromovima.

11,5 tisuća Zagoraca

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je doprinos Zagoraca u Domovinskom ratu.

– Preko 11,5 tisuća Zagoraca sudjelovalo je u Domovinskom ratu, a prvi hrvatski predsjednik, doktor Franjo Tuđman, naš Zagorec, bio je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga. U “Gromovima” je bilo preko stotinu naših zagorskih dečkiju, četvorica su poginula, 22 ih je bilo ranjeno, i upravo zbog njih nam je izuzetna čast i ponosni smo što su veterani Udruge “Gromovi” odlučili proslaviti 28. obljetnicu svog osnutka ovdje u Krapini, u Krapinsko – zagorskoj županiji, na čemu se prije svega zahvaljujem predsjedniku podružnice Zvonimiru Kantoliću i članovima udruge na svemu onome što su napravili u Domovinskom ratu, ali isto tako i na onome što čine danas za izgradnju slobodne nam i neovisne Hrvatske. Zahvaljujem i predsjedniku udruge, gospodinu Krupecu, s kojim već duži niz godina jako dobro surađujem. Ovo je veliki dan za Krapinu i Krapinsko – zagorsku županiju. Ovdje je danas državni i vojni vrh i svi su došli ovamo s istim ciljem, a to je da odaju priznanje “Gromovima” za sve ono što su napravili u Domovinskom ratu, ali da isto tako u jednoj minuti tišine odamo počast najboljima među najboljima, koji su dali svoj život, i da isto tako jedan dio svojih misli posvetimo obiteljima poginulih branitelja – rekao je Kolar.
Umirovljeni bojnik Zvonimir Kantolić predsjednik je Udruge ratnih veterana 2. gbr. “Gromovi” Podružnice Krapinsko – zagorske županije, koja je osnovana 2015. godine i okuplja 46 aktivnih članova, od preko stotinu “Gromova”, koliko ih je bilo u Domovinskom ratu iz Krapinsko – zagorske županije.

– Primarna zadaća nam je promicanje vrijednosti Domovinskog rata, očuvanje digniteta, suradnja s drugim braniteljskim udrugama, ali i civilnim udrugama iz naše županije, a najviše brige vodimo oko socijalnih i materijalnih pitanja naših članova, na način da ih usmjeravamo i pokrećemo određene inicijative da bismo im pomogli. Što se tiče budućih aktivnosti, nadam se skorašnjem završetku spomen obilježja, a kao podružnica namjeravamo pokrenuti suradnju sa slovenskim veteranima Hrvatske vojske – najavio je Kantolić.

Pet podružnica

Na prijemu u gradskoj vijećnici bio je i umirovljeni pukovnik Ivan Krupec, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gbr. “Gromovi”.

– Naša je udruga osnovana 2007. godine u Zagrebu, ima pet podružnica i broji oko 550 članova. Svake godine obilježavamo godišnjicu osnutka i to na mjestima gdje smo ratovali. Glavno težište 2. gardijske brigade bila je Banovina, zaštita trokuta Zagreb, Sisak i Krapina, pa smo tamo i održavali naše svečanosti. Bilo je dosta upita zašto Krapina. Prvo, ovdje imamo podružnicu koja je izuzetno vrijedna i aktivna i oni su zaslužili da se proslava ovakve jedne obljetnice održi u Krapini. Drugo, Kumrovec je 1991. godine bio baza specijalne policije, koja je bila nukleus zapovjedništava kako druge gardijske brigade, tako i ostale četiri gardijske postrojbe, pa smo i tu povukli poveznicu s Krapinsko – zagorskom županijom, da u ovaj prekrasni, pitomi zagorski kraj, dođe jedna renomirana ratna postrojba pobjedničke Hrvatske vojske – rekao je Krupec.
Krešimir Maretić, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, istaknuo je kako je ponosan što može prisustvovati ovoj svečanosti.

– Ovdje se odvija proslava obljetnice “Gromova”, ali ja bih rekao, i svih gardijskih brigada, jer mi smo jedno. Danas je ovdje Hrvatska u malom, kompletni državni vrh, sve gardijske brigade odat će počast 2. gardijskoj brigadi, ali i svim braniteljima koji dolaze iz Krapinsko – zagorske županije. Veliki je obol ove županije dan u Domovinskom ratu i treba joj stvarno odati počast. Po prvi puta se ovdje odvija ovakva manifestacija, a Krapina i Krapinsko – zagorska županija su to zaslužile. Otvorenost Hrvatske vojske i zajedništvo koje je vladalo 1991. godine, danas se može osjetiti u Krapini – zaključio je Maretić.

Poštanska marka

U Festivalskoj dvorani potom je održana svečana akademija, uz promociju poštanske marke 2. gbr. Gromovi.
– Filatelija njeguje baštinu povezivanja, očuvanja kulturnih i civilizacijskih ostvarenja, a koje su redovno bilježene na markama koje je izdavala Hrvatska pošta. Marke pored svoje filatelističke vrijednosti, imaju povijesno – dokumentacijski značaj, iz kojeg možemo iščitati duh vremena u kojem nastaju. Hrvatska pošta je i sama igrala važnu ulogu u Domovinskom ratu. 58 je poginulih branitelja radnika Hrvatske pošte i Hrvatskog telekoma, nekadašnjeg poduzeća HPP. Hrvatska pošta ima čast, izdavanjem poštanskih maraka, promicati vrijednosti koje su sazdane u izgradnji nacionalnog identiteta. Upravi pošte ovo je izuzetno važna tema i iz tog smo razloga pokrenuli seriju poštanskih maraka “Hrvatski Domovinski rat. Ovom prilikom izdali smo četiri motiva, svakog po 60 tisuća primjeraka, s grbovima gardijskih brigada “Gromovi“, “Kune“, “Palci“ i “Prvi hrvatski gardijski zdrug“. Dizajner Dejan Roksandić kao motiv marke istaknuo je amblem 2. gardijske brigade “Gromovi“, a autor samog amblema je Božo Kokan. Nominalna vrijednost ove marke je osam kuna i 60 lipa, što znači da se njome može obilježiti pismo koje putuje u inozemstvo, čime se slika važnosti 2. gardijske brigade širi diljem svijeta – istaknuo je izaslanik predsjednika uprave Hrvatskih pošta, direktor divizije Podrška Alen Gerek.

Na svečanoj je akademiji, kao izaslanik premijera, bio i ministar branitelja Tomo Medved, koji je rekao kako je iznimno radostan što nazoči obilježavanju 28. obljetnice osnutka 2. gardijske brigade “Gromovi“.

Vojnički grah

– Želim iskazati zahvalu svim pripadnicima 2. gardijske brigade “Gromovi“, na svemu onome što su učinili u obrani domovine. Na poseban način iskazujem poštovanje za njihova 203 člana koji su život položili na oltar domovine, a tri se još uvijek vode kao nestali. Zahvala ide svim zapovjednicima i Udruzi ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi“, na svemu onome što rade na očuvanju sjećanja ratnih pripadnika brigade. Zahvaljujem i gradonačelniku Krapine, kao današnjem domaćinu i ovdje u Krapini koristim prigodu izraziti zahvalu svim ljudima iz Krapine i Krapinsko – zagorske županije koji su sudjelovali u Domovinskom ratu i dali neizmjeran doprinos u obrani domovine. Ovakva obilježavanja izrazito su nam bitna, jedan od razloga je okupljanje samih pripadnika, drugi je senzibiliziranje i upoznavanje javnosti, posebno naših mladih, s Domovinskim ratom, ulogom naših ratnih postrojbi u obrani domovine, okolnostima u kojima je stvarana samostalna Hrvatska država, doprinosom hrvatskih branitelja i prijenosom tih snažnih poruka zajedništva, koje su prisutne među braniteljskom populacijom i koje nosimo još iz Domovinskog rata – istaknuo je Medved.

Kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, u Krapini je bio saborski zastupnik Žarko Tušek.

– Velika je čast što se jedno takvo događanje održava u Krapini, jer je Krapina povijesni grad. Ovdje je danas prisutno jako puno ljudi iz Hrvatske vojske i važno je da mladi mogu vidjeti što je moderna Hrvatska vojska, ali i da se sjetimo slavnih dana stvaranja moderne Hrvatske države. Dio branitelja iz Krapinsko – zagorske županije bio je u “Gromovima“ ili u nekim drugim gardijskim brigadama i njih se sjećamo na poseban način te im iskazujemo veliko poštovanje, kao i prema utemeljitelju moderne Hrvatske države, dr. Franji Tuđmanu – istaknuo je Tušek.
Na svečanoj akademiji sudjelovali su predstavnici Udruga ratnih veterana “Tigrovi“, “Kune“, “Pauci“, “Sokolovi“, “Pume“, “Vukovi“, “Kumovi“ i “Termiti“, članovi Hrvatskog generalskog zbora, zapovjednici i mnogi drugi. U glazbenom dijelu programa nastupili su KUD “Ilirci“ i Jil Letizia Kantolić.
Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, mimohod svečanog ešalona gradom Krapina i prelet akrobatske grupe “Krila Oluje” su otkazani. U 17 sati je sveta misa u župnoj crkvi sv. Nikole, a u 18 sati podjela vojničkog graha za sve sudionike i građane, kao i druženje uz nastup grupe Šarmeri. (ab, ib, jj)



NA GRADSKOM GROBLJU U KRAPINI POLOŽENI VIJENCI I ZAPALJENE SVIJEĆE ZA SVE POGINULE, UMRLE I NESTALE PRIPADNIKE “GROMOVA”, KAO I SVE HRVATSKE BRANITELJE

Među brojnim izaslanstvima, počast poginulim braniteljima odao i ministar branitelja Tomo Medved

Kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu na Gradskom groblju u Krapini, položeni su vijenci za poginule, umrle i nestale “Gromove“ i sve hrvatske branitelje u Domovinskom ratu. Vijence su položili i zapalili svijeće izaslanik premijera Andreja Plenkovića i ministar branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Žarko Tušek i državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić, izaslanik ministra branitelja i ravnatelj Policijske uprave krapinsko – zagorske Darko Car sa suradnicima, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović sa zamjenicima, saborska zastupnica Marija Puh, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi“ Ivan Krupec s ostalim pripadnicima Udruge “Gromovi“, izaslanik ministra obrane Damir Krstičevića, državni tajnik Zdravko Jakob, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, stožerni general Mirko Šundov, izaslanik gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, Miodrag Demo, te pripadnici brojnih braniteljskih udruga i obitelji poginulih branitelja. (ib) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba