Počela modernizacija i nadogradnja brane Vonarje s hrvatske strane – uvođenju izvođača radova u 10,75 milijuna kuna vrijedan posao, nazočio Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, u pratnji HDZ-ovih kandidata za Europski parlament

USUSRET SVJETLIJOJ BUDUĆNOSTI SUTLANSKOG JEZERA: “Odličan primjer prekogranične suradnje i korištenja EU fondova omogućit će razvoj turizma i zaštitu od poplava”

Objavljeno: 14.05.2019. ivanabelosevic

Na Sutlanskom jezeru svečano je obilježen početak radova na modernizaciji i nadogradnji brane Vonarje s hrvatske strane. Radove su obišli kandidati HDZ-a za Europski parlament Dubravka Šuica, Tomislav Sokol i Nikolina Brnjac, HDZ-ov saborski zastupnik Žarko Tušek sa suradnicima, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, te načelnici okolnih općina, Ksenija Krivec – Jurak, načelnica Zagorskih Sela, Robert Šplajt, načelnik Kumrovca i Zvonko Jutriša, načelnik Huma na Sutli.

Do kraja studenog

Zoran Đuroković istaknuo je kako se radi o investiciji od 10,75 milijuna kuna, od čega je milijun eura osigurano iz EU fondova.

– Slovenska strana na tom dijelu radi dio rekonstrukcije pregrade i vrijednost tih radova je oko 500 tisuća eura, a ukupno ćemo s 2,1 milijun eura, uz zajednički nadzor i sve što treba, sanirati pregradu. Pregrada će omogućiti veću sigurnost od poplava, akumulirat će se dio voda rijeke Sutle, koji će nizvodno manje prijetiti, a zajedno smo sa slovenskom stranom došli do zajedničkih projekata, da osiguramo dodatna sredstva i uredimo jezero, koje će se moći koristiti za potrebe sporta, rekreacije i turizma. Tako ćemo ljudima s jedne i druge strane osigurati ljepši okoliš.  Radovi bi s hrvatske strane na rekonstrukciji pregrade trebali biti gotovi do kraja studenoga, a sa završetkom radova na brani, krenulo bi se s uređenjem jezera, ali čekamo da se to koordinira i sa slovenske strane. Naša je želja da tijekom zime uspijemo raditi unutar samog jezera, a to će ovisiti o tome hoće li uzorci pokazati kakvo zagađenje, zbog kojeg je i Sutlansko jezero moralo biti ispušteno. Nadamo se da neće biti nekih toksičnih zagađenja i da ćemo ga lakše zbrinuti, kako bi, kao što sam rekao, počeli s radovima tijekom zime. Važno je da se uz pomoć saborskih zastupnika i europarlamentaraca promovira suradnja na pograničnim rijekama. Ovo je suradnja na šest rijeka – Dravi, Muri, Sutli, Bregani, Dragonji i Kupi, a sve to činimo za dobrobit ljudi s obje strane granice – istaknuo je Đuroković.

Europarlamentarka i kandidatkinja za još jedan mandat u EU parlamentu Dubravka Šuica rekla je da joj je drago što svjedoči ovakvoj dobroj prekograničnoj suradnji.

– Fascinira me što će iz te sanacije proizaći i jedan turistički potencijal i to smatram dodatnom vrijednošću za zapadni kraj Krapinsko – zagorske županije. Sigurna sam da će turizam ovdje razvijati. Drago mi je što postoji podrška lokalne zajednice, podrška stanovnika i što ćemo uživati ovdje. Radimo intenzivno na tome da ostane samo 15 posto našeg ulaganja, a 85 posto da bude iz EU fondova, kao što je  bilo i do sada. To je vrlo važan dio sveukupne politike europskih fondova, kao što sam već i prije rekla, ne vidim kraja u Hrvatskoj koji nema neki europski projekt, ovaj je jedan takav primjer i važno nam je njegovati odnose s našim susjedima, konkretno ovdje, Slovencima – naglasila je Šuica.

Turistički razvitak općina

Saborski zastupnik Žarko Tušek rekao je kako ga vesele višestruki pozitivni učinci ovog projekta.

– Ovime će se puno pomoći u obrani od poplava te doprinijeti razvitku turizma općina Hum na Sutli, Zagorska Sela, Kumrovec i Desinić i ponosan sam što to radimo s našim susjedima i prijateljima Slovencima te uz podršku europskih sredstava. Pustit ćemo naše europske zastupnike da se u vremenu koje je pred nama još jače zalažu kako bi tih sredstava bilo više za naše jedinice lokalne samouprave i Hrvatsku u cijelosti – zaključio je Tušek.

Podsjećamo, projekt u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska, zajednički provode Hrvatske vode i Direkcija za vode Republike Slovenije, putem dvaju ugovora za izvođenje radova, jednog Direkcije za vode Republike Slovenije, a drugog Hrvatskih voda, ukupne vrijednosti 2,1 milijun eura, od kojih je 1,36 milijuna eura, odnosno 10,1 milijun kuna osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj EU, putem Programa INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska, a preostali iznos investicije partneri osiguravaju kroz vlastita sredstva. Nakon završetka svih planiranih aktivnosti, projektni partneri će nastaviti zajednički upravljati saniranim objektom.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba