Delegacija HDZ-a, predvođena predsjednikom Vlade RH i kandidatima za EU parlament, položila vijence i zapalila svijeće ispred rodne kuće dr. Franje Tuđmana, povodom njegova 97. rođendana

PREDANI U NAMJERI DA UNAPRIJEDE ZAGORSKO GOSPODARSTVO: “KZŽ mora disati punim plućima, integrirana uz najrazvijeniji dio Hrvatske”

Objavljeno: 14.05.2019. zagorjeinternational

Delegacija HDZ-a, predvođena predsjednikom stranke i premijerom Andrejem Plenkovićem te kandidatima na izborima za EU parlament, položila je vijence i zapalila svijeće ispred rodne kuće prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću, povodom obilježavanja 97. godišnjice njegova rođenja. Premijer Plenković tom je prilikom istaknuo da su danas svi zajedno ovdje kako bi se još jednom prisjetili prvog hrvatskog predsjednika i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice.
– Ovo ne samo da je 97. godišnjica njegovog rođenja, nego je i 20. obljetnica njegove smrti i 30 godina od osnivanja HDZ-a, najveće i najvažnije političke stranke, koja je zahvaljujući njegovom vodstvu predvodila Hrvatsku prema slobodi, samostalnosti i neovisnosti, međunarodno priznatoj Hrvatskoj i prema jačanju demokracije, tržišnog gospodarstva i u konačnici trasiranja puta u Europsku uniju i u Sjeverno – atlantski savez. Upravo zahvaljujući njegovoj politici, vodstvu i vizionarskom pogledu u budućnost, stvorena je moderna i neovisna Hrvatska država. Kako vrijeme odmiče, tako se veličina njegovog djela čini sve većom i respekt prema njemu postoji sve jasniji i rašireniji – istaknuo je premijer Plenković.
Saborski zastupnik Žarko Tušek dodao je kako se zajedno sa svojim stranačkim kolegama uvijek sjeća Tuđmanovog lika i djela, njegovih vrijednosti, te svega onoga što je ostavio hrvatskom narodu.
– Mi ovdje posebno moramo biti ponosni što je najveći čovjek u povijesti hrvatskog naroda rođen upravo kod nas, u Hrvatskom zagorju. Danas smo u vremenu nekih drugih tema, europskih izbora i promocije projekata i svega onoga što kao Vlada radimo na području Krapinsko –zagorske županije i Hrvatske, ali uvijek moramo biti svjesni, da nije bilo dr. Tuđmana i hrvatskih branitelja, koji su nam podarili Hrvatsku domovinu, danas ne bismo bili u prilici to raditi i stvarati za hrvatski narod i za Hrvatsko zagorje – istaknuo je Tušek.
Na novinarsko pitanje vezano uz prijedlog predsjednica RH Kolinde Grabar – Kitarović o ustanovljenju odlikovanja Velereda Franje Tuđmana s lentom i Velikom Danicom, koje bi bilo dodjeljivano hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja za promicanje nacionalnog zajedništva, Plenković je rekao kako su u fazi konzultacija oko promjene zakona.

Dobra inicijativa

– Smatram da nakon 20 godina od njegove smrti dolazimo u fazu da je ta inicijativa vrlo dobra, da se tu slažemo i da ćemo postići konsenzus – istaknuo je premijer, koji se osvrnuo i na nadolazeće izbore za EU parlament, istaknuvši kako je zadovoljan tijekom kampanje.
– Kampanja je jako dobra, HDZ je politička snaga koja je do sada kroz svoje zastupnike u Europskom parlamentu najbolje i najsnažnije artikulirala hrvatske interese. Bila je konzistentna u svim svojim aktivnostima, na tragu komplementarne aktivnosti Vlade i ministara. Naš program “Hrvatska za generacije“ i kompetentni kandidati jamstvo su da, ako će ih birači podržati u Europskom parlamentu, znat će što je Europski parlament i koja je njegova uloga, što je proračun i što hrvatski zastupnici trebaju ondje raditi. Ujedno će biti dio najutjecajnije političke skupine, koja dominantno utječe na smjer razvoja Europe, a samim time i smjer razvoja Hrvatske. Sljedećih pet godina u parlamentu je jako bitno za dva temeljna strateška cilja Hrvatske, jedan je ulazak u Schengenski prostor, a drugi postupno, sustavno i temeljito pripremanje za uvođenje eura – naglasio je Plenković te se još jednom osvrnuo na dvije milijarde kuna vrijedan investicijski ciklus u KZŽ.
– U razdoblju naše Vlade, uz punu suradnju s gospodinom Tušekom, ali i u jednom širem duhu partnerstva između Vlade i županija, gradova i općina, svjedočimo o 250 milijuna kuna za poduzetnike i obrtnike u Krapinsko – zagorskoj županiji, 615 milijuna kuna za elektrifikaciju pruge Zaprešić – Zabok, 125 milijuna kuna za 17 dječjih vrtića, 400 milijuna kuna za razvoj sela i poljoprivrede, 880 milijuna kuna za aglomeraciju Zabok – Zlatar i Krapina, i to samo govori koliko je ova Vlada predana u namjeri da unaprijedimo gospodarstvo, socijalnu koheziju, povezanost i infrastrukturu Krapinsko – zagorske županije, koja je nadomak glavnog grada i mora disati punim plućima, integrirana uz najrazvijeniji dio Hrvatske – zaključio je predsjednik Vlade RH.
Tušek je istaknuo kako će, zajedno s tzv. “plavom skupinom”, koju čine HDZ-ovi kandidati za EU parlament, tijekom cijelog dana obilaziti Krapinsko – zagorsku županiju.
– Iz Velikog Trgovišća idemo nakratko u Krapinske Toplice, kod načelnika Svažića, s kojim ćemo porazgovarati o razvojnim projektima u općini. Zatim idemo na Sutlansko jezero, gdje će Hrvatske vode u radove uvesti izvođače. Radi se o velikom međunarodnom projektu Hrvatske i Slovenije, projekt revitalizacije jako je važan za razvoj turizma, onog dijela Hrvatskog zagorja i Republike Slovenije. Nakon toga ćemo obići Hum na Sutli, pa Desinić i rodnu kuću Đure Prejca, dok u poslijepodnevnim satima idemo u Krapinu, kod gradonačelnika Gregurovića i na kraju se vraćamo u Veliko Trgovišće, na svečanu sjednicu Općinskog vijeća, povodom Dana općine – pojasnio je Tušek.

Propusti bivše Vlade

U Krapinskim Toplicama su Dubravku Šuicu, Tomislava Sokola i Nikolinu Brnjac, koji su stigli u društvu Tušeka, dočekali načelnik općine Ernest Svažić i predsjednik Općinskog vijeća Zvonko Očić. Načelnik Svažić je predstavio program razvoja općine te istaknuo dvije najvažnije činjenice vezane uz Krapinske Toplice.
– Prva je to da se kod nas odvija prvo razvojno kinesko ulaganje u turizam, a drugo je da smo svjesni važnosti povlačenja sredstava u lječilišni turizam što je Milanovićeva vlada propustila iskoristiti u sklopu financijske omotnice. Vjerujem kako će ova ekipa koja je danas u posjeti, to učiniti – istaknuo je Svažić.
Zastupnica u Europskom parlamentu i kandidatkinja na predstojećim izborima Dubravka Šuica rekla je kako su već obišli gotovo cijelu Hrvatsku, od Dubrovnika, preko cijele obale i Istre, do Slavonije.
– Važno je napomenuti da se maksimalno koriste europski fondovi, uvjerila sam se da u svakoj općini i gradu postoje gradilišta, rade se aglomeracije, dječji vrtići, veliki infrastrukturni projekti, kao što su zračne luke i Pelješki most. Naše koristi od članstva u Europskoj uniji su ogromne i nadam se da to naši građani percipiraju. Kada je u pitanju povlačenje EU sredstava, to ovisi isključivo o sposobnoj lokalnoj vlasti, a Vlada je tu da ispregovara financijske omotnice. Stara omotnica i nije bila najbolje ugovorena jer Milanovićeva Vlada ili nije znala ili nije shvaćala njenu važnost, no nova omotnica 2021. – 2027. godine uključit će sve što je u staroj nedostajalo. Mi se posljednjih mjeseci borimo da sufinanciranje EU fondova i dalje bude 85 posto – naglasila je Šuica.
Tušek je zahvalio EU parlamentarcima što su došli u KZŽ te je istaknuo kako je siguran da će se ostvariti brojni projekti koji su pred jedinicama lokalne samouprave, a sve zahvaljujući upravo HDZ-ovim europarlamentarcima i aktualnoj Vladi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba