U Donjoj Stubici otvorena konferencija “Žene i poduzetništvo”, koja će otvoriti niz zanimljivih tema za poduzetnice, ali i one koje to tek namjeravaju postati

“Žene drže tri vugla v hiži, a u poduzetništvu im treba samo malo više odvažnosti”

Objavljeno: 13.05.2019. Jelena Jazbec

U Termama Jezerčica u Donjoj Stubici otvorena je konferencija “Žene i poduzetništvo”, čija je inicijatorica i organizatorica direktorica poduzeća SL komunikacije i mediji, Snježana Leljak.

– S obzirom na to da sam već više od 30 godina na terenu i radila sam dosta poslova koji su se tradicionalno smatrali muškima, vidim da su prisutni isti problemi, a to je da se žene teško odlučuju na preuzimanje odgovornih funkcija jer su jednostavno ograničene, i financijskim sredstvima i podrškom okoline i obavezama u obitelji. Prisutna je velika nejednakost između žena i muškaraca kada se radi o upravljačkim funkcijama i udjelu u vlasništvu tvrtki i zato mislim da je to tema o kojoj se mora govoriti, treba ih ohrabriti, stvoriti neku mrežu žena poduzetnica, da bi se lakše odlučile krenuti u poduzetništvo i kako bi kasnije lakše funkcionirale u poslovnom svijetu. Muškarci imaju različite poslovne klubove, a ja se nadam da će se ovime osnovati i poslovni klub žena, koji će dati ohrabrenje svim našim sadašnjim, ali i budućim poduzetnicama da se upuste u poduzetnički pothvat. Govorit ćemo o raznim temama, od mogućnosti financiranja, bespovratnih sredstava, inspirativnih priča onih koje su uspjele, dakle, teme koje bi mogle zanimati sve poduzetnice, ali i one koje to tek namjeravaju postati. Na kraju konferencije bit će potpisan i Memorandum o suradnji s Udrugom poduzetniceIN iz Bosne i Hercegovine, koje su naš međunarodni partner – otkrila je Snježana Leljak, čija je inicijativa dobila podršku Krapinsko – zagorske županije.

Posvećene obitelji

– Mislim da bismo trebali birati riječi kada govorimo o ženama i njihovom angažmanu i u gospodarstvu i u politici. S obzirom na to da danas razgovaramo o gospodarstvu, ja ne bih rekao da ih treba ohrabriti, jer smatram da su žene hrabre, već bismo ovdje trebali govoriti o prioritetima koje si žene kao majke, prije svega, postavljaju. Mnogo puta u osobnim kontaktima sa ženama, kada smo razgovarali o tome da bi preuzele određene funkcije i pozicije, za koje sigurno imaju znanje, iskustvo i sve ono što je potrebno, nekako su se teže odlučivale nego muškarci, jer su one više posvećene obitelji, a s obzirom na to da smo kao društvo još uvijek malo konzervativni, tu bi zapravo trebalo napraviti određeni iskorak. Ako gledamo postotak žena poduzetnica, ima ih oko 30 posto na području Krapinsko – zagorske županije i naravno, treba još puno toga napraviti da bi se taj postotak izjednačio s postotkom muškaraca, ali stanje je još gore u politici. Mislim da je to vezano jedno uz drugo jer su žene političarke mnogo eksponiranije u javnosti nego žene poduzetnice, ali da će se s vremenom povećanje postotka žena koje će biti na najznačajnijim funkcijama u Republici Hrvatskoj, odraziti i na gospodarstvo – rekao je župan Željko Kolar prilikom otvorenja konferencije.

Žene direktorice

A kako je to biti žena u politici, najbolje zna predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki.

– Žene treba ohrabriti. Nemojte zaboraviti da osim što mogu biti izvrsne u politici, mogu biti izvrsne i u svojim djelatnostima, obrtima, gospodarstvu. U našem frtalju sveta veli se da žene drže tri vugla v hiži, dakle, brinu i za obitelj i zato ih treba ohrabriti, da bi se uz sve to stigle ostvariti i na području na kojem to žele. A da treba više žena u politici, odnosno, barem jednako koliko ima i muškaraca, to je istina, upravo zato što život čine i muškarci i žene i utjecaj žena u politici jako je važan. Mi žene malo drugačije razmišljamo i želimo praktična rješenja, što brže i odmah, da bi nam život bio lakši. Što se tiče žena u gospodarstvu, samo jedan mali savjet: žene, imamo isti intelekt kao i muškarci, samo nam očito treba mrvicu više odvažnosti – istaknula je Hubicki.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić rekao je pak kako je počašćen što je njegov grad domaćin ovakvog lijepog skupa.

– Grad Donja Stubica ne zaostaje za hrvatskim prosjekom. Od pet javnih poduzeća kojima rukovodi Grad, u četiri su direktorice žene, a i Terme Jezerčica su jako dobar primjer, gdje su vlasnice i direktorice žene i vode ovaj prekrasan kompleks – istaknuo je Gospočić.

Na konferenciji će, između ostaloga, govoriti Sandra Švaljek, zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke, Marijana Oreb, članica uprave HAMAG – BICRO-a i Violeta Simeonova Stančić, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba