U Gornjoj Stubici održavaju se 22. “Susreti Rudija“ – u tijeku je najveći aeromiting na ovim prostorima, a potpisan je i ugovor o sufinanciranju izgradnje spomen hiže legendarnog vojnog pilota

VRATILI MiG ZAGORSKOG VITEZA: “Taj avion nema veliku materijalnu, ali za našu državu ima nemjerljivu vrijednost. On je živa povijest i jedan od dokaza da ova Vlada čuva heroje“

Objavljeno: 12.05.2019. zagorjeinternational

U Spomen parku Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici, održano je svečano otvorenje 22. “Susreta za Rudija“, kojem su prisustvovali brojni visoki dužnosnici, te obitelj poginulog vojnog pilota i heroja Domovinskog rata. Program je započeo pucanjem Kuburaškog društva “Tri kralja“, a sudjelovale su Povijesna postrojba “Kostelska pištola – Keglevićeva straža“, Počasno – zaštitna bojna Ministarstva obrane Republike Hrvatske, te Zrinska garda iz Čakovca.

Obitelj Rudolfa Perešina te brojne delegacije položile su vijence i zapalile svijeće pred njegovom bistom, između ostaloga, i delegacija Krapinsko – zagorske županije, predvođena županom Željkom Kolarom, zatim delegacija Vlade Republike Hrvatske, predvođena ministrom obrane Damirom Krstičevićem, načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić sa suradnicima, predstavnici Zagrebačkog zrakoplovno – tehničkog saveza Rudolfa Perešina, predstavnici Zagrebačke zajednice tehničke kulture, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i drugi.

Susrete je otvorio ministar obrane Damir Krstičević koji je tom prilikom istaknuo kako žrtva Rudolfa Perešina i svih branitelja uvijek treba biti podsjetnik kako je skupo plaćena cijena za neovisnu Hrvatsku. Osvrnuo se i na današnje svečano otkrivanje slavnog borbenog aviona MiG–a 21, kojim je heroj Domovinskog rata Perešin preletio iz Bihaća u Klagenfurt, a koje je održano ispred Ministarstva obrane u Zagrebu.

– Perešinov MiG, kojeg smo nakon 28 godina vratili u Hrvatsku, nema veliku materijalnu vrijednost, međutim, kao jedan od simbola borbe hrvatskog naroda za samostalnost, ima za našu državu nemjerljivu vrijednost. Taj avion je živa povijest i simbol početaka hrvatske vojske, odnosno, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, te je jedan od dokaza da ova Vlada čuva heroje i vrijednosti Domovinskog rata – istaknuo je Krstičević.

U Zagrebu je bio i gornjostubički načelnik Jasmin Krizmanić.

– Prekrasan je to osjećaj. Vratio nam se ne avion, nego onaj mali detalj koji je još nedostajao vezano uz Domovinski rat i od sveg srca Ministarstvu obrane, ministru Krstičeviću, Vladi Republike Hrvatske. Sjajno odrađen posao – istaknuo je Krizmanić.

Snažnije emocije

Župan Kolar je dodao kako su zbog povratka zrakoplova ovogodišnji “Susreti za Rudija“ još posebniji.

– Emocije koje danas imamo, još su snažnije u odnosu na sve ove godine, od kako organiziramo manifestaciju. Znate da smo uvijek u svojim govorima isticali kako imamo dva cilja, da izgradimo spomen hižu te da se avion koji je simbol otpora prema JNA, vrati u Hrvatsku. Eto, to se i dogodilo. Mi već treću godinu zaredom izdvajamo 150 tisuća kuna za izgradnju spomen hiže, Općina u okvirima svojih mogućnosti, ali važno je da imamo kontinuitet. Od prošle godine, s gradonačelnikom Bandićem, Grad Zagreb se uključio u sufinanciranje s istim iznosom kao i Krapinsko – zagorska županija. Razgovarao sam s ministrima Krstičevićem, Medvedom i ministricom Divjak i mislim da bi se već sad sva tri ministarstva trebala uključiti iz jednostavnog razloga, jer je to Rudi zaslužio. Sljedeće godine je 25. obljetnica od pogibije Rudolfa Perešina i Vojno – redarstvene operacije “Bljesak“, tako da, ako bi se uključila ministarstva, možda bismo je mogli završiti do tada – rekao je Kolar.

Na svečanom otvorenju bio je i HDZ-ov saborski zastupnik Žarko Tušek.

– Bogu hvala da se Perešinov MiG, toliko utkan u sjećanje svih ljudi, kojim je preletio u Klagenfurt i tako cijelom svijetu poslao jasnu poruku o tome tko je agresor i tko napada Hrvatsku, vratio, nakon dugogodišnjeg lobiranja, u Hrvatsku, gdje mu je, naravno, i mjesto. Rudi Perešin bio je jedan od najvećih sinova zagorskog naroda, koji je sudjelovao u obrani domovine, vitez hrvatskog naroda, zagorski vitez, i potrebno mu je danas iskazati veliko poštovanje, njegovoj obitelji, njemu, supruzi, ovom stubičkom kraju iz kojeg je potekao i kojem se dušom i srcem vraća, iako ga više nema među živima. I svim hrvatskim braniteljima uz današnji dan treba iskazati poštovanje i jasno reći da aktualna Vlada čini sve kako bi njihov status bio primjeren vremenu i prostoru u kojem živimo – rekao je Tušek.

Supruga poginulog heroja Domovinskog rata, Ljerka Perešin, zahvalila je svima koji su sudjelovali u organizaciji “Susreta za Rudija“.

– I ove godine naravno da se zahvaljujem ovom kraju, Zrakoplovno – tehničkom savezu, Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, Ministarstvu obrane i svim ljudima dobrog srca što su i ove godine upriličili ovaj svečan trenutak, koji je ove godine zaokružen dolaskom MiG-a, za koji je naša Vlada učinila sve da se vrati ovamo nakon 28 godina. Za to je trebalo jako puno ljubavi i mislim da je to naš ministar obrane učinio na najbolji mogući način – rekla je Perešin, te se osvrnula i na gradnju spomen hiže.

Stvaratelj HRZ-a

– Mislim da je obitelj broj jedan i da od nje sve mora krenuti. Ako obitelj daje svoj maksimum, nikad neće naići na zatvorena vrata. Ja oko sebe imam ljude koji su me uvijek slijedili i polako se sve ostvaruje. Ne mora ništa biti na brzinu, moj je cilj samo da se zajedničkim snagama otvorimo prema budućnosti – zaključila je supruga Rudolfa Perešina.

Legendarnog vojnog pilota prisjetio se i njegov kolega, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Mato Mikić.

– Rudolfa sam upoznao tjedan dan nakon povijesnog preleta. On je bio naš zapovjednik, jedan uzoran pilot, časnik, domoljub, što je i dokazao bezbroj puta. Uvijek je bio prvi i mi kao piloti smo bili izuzetno ponosni na njegov čin. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo se stvaralo 1991., prave borbene zrakoplove nismo imali, ali smo dali sve što smo mogli u tim trenucima, svoje znanje, iskustvo i vještine u borbi za slobodu. Rudi je bio jedan od stvaratelja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i on je sve svoje sposobnosti, znanja i vještine usmjerio prema tome – rekao je Mikić.

U obližnjem restoranu u središtu Gornje Stubice, nakon svečanog otvorenja potpisan je ugovor o sufinanciranju gradnje Spomen hiže, koji je s predsjednikom Društva “Rudolf Perešin“, vlč.Ivanom Levakom, u ime Krapinsko – zagorske županije, potpisao župan Kolar, te u ime Općine Gornja Stubica, načelnik Jasmin Krizmanić. Vlč. Levak se tom prilikom prisjetio osnutka Društva te istaknuo kako su od početka imali potporu Općine, a glede gradnje Spomen hiže, naglasio je kako se ona gradi s namjerom da svojim sadržajima stalno prikazuje djelo Rudolfa Perešina i da bude nadahnuće svima koji će doći u taj prostor.

– Osigurali smo sredstva za ovu godinu, radovi polako napreduju, no, nije dovoljno ono što imamo za sada, dakle, financiranje od strane Općine, Krapinsko – zagorske županije, Grada Zagreba i Ministarstva branitelja, već bi bilo dobro da se uključe i druga ministarstva, kako bi se projekt završio čim prije i kako bismo imali prostor u koji mogu svakodnevno dolaziti mlađi naraštaji, učiti i slušati istinu o Domovinskom ratu. To će izgledati poput jednog malog muzeja, a govorit će o Rudolfu Perešinu onako kako ga još ne poznajemo, o njegovom djetinjstvu, njegovom putu u Hrvatskom zrakoplovstvu i drugo. Naravno, istaknut ćemo i druge branitelje i heroje – pojasnio je načelnik Krizmanić.

U 15 sati počeo je letački program, u kojem sudjeluje oko 40 zrakoplova. U 18 sati na rasporedu je zabavno – kulturni program, u 21 sat veliki vatromet, te od 21.15 zabavni program. (jj, jm)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba