POLICIJSKA STATISTIKA: Na zagorskim prometnicama u prošlom mjesecu obavljen očevid kod 50 prometnih nesreća, što je 26,5 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine

TRAVANJ BEZ POGINULIH: U 21 nesreći tri osobe zadobile teške, a 23 lake tjelesne ozljede – glavni uzrok nesreća brzina

Objavljeno: 12.05.2019. AB

Policijski službenici PU krapinsko-zagorske u travnju su obavili očevid kod 50 prometnih nesreća što je za 26,5 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. Nisu evidentirane prometne nesreće s poginulim osobama, u 21 nesreći s ozlijeđenim osobama tri osobe su zadobile teške, a 23 osobe lakše ozlijede, dok je u 29 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.
U odnosu na travanj prošle godine, kada se dogodila i jedna nesreća s poginulom osobom, nesreće s ozlijeđenim osobama u porastu su za pet posto, pa je i broj lakše ozlijeđenih porastao za 9,5 posto, dok je broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u padu za 38,3 posto.

Od 20 do 40 godina

Ukupno je u prometnim nesrećama nastradalo 26 osoba, što je za 10,3 posto manje nego u travnju 2018. godine. Najviše nastradalih osoba životne je dobi 20 do 40 godina, njih 17, što ne čudi, budući da je te životne dobi bilo i najviše sudionika u nesrećama, njih ukupno 53.
Brzina je najčešći uzrok prometnih nesreća – 11 nesreća izazvano je upravo zbog neprilagođene ili neprimjerene brzine uvjetima na cesti i u prometu, a prema vrstama prometnih nesreća, najviše je bilo slijetanja vozila s ceste, njih 16.
– Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bio je četvrtak s 11 obavljenih očevida, a najsigurniji je bio utorak s tri obavljena očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između 12 i 13 sati, sa sedam obavljenih očevida, a najsigurnija razdoblja između 2 i 3 sata, između 5 i 6 sati, između – 8 i 9 sati i između 9 i 10 sati, kada nije obavljen niti jedan očevid – ističu iz PU krapinsko – zagorske.
U prometnim nesrećama sudjelovao je 101 sudionik od kojih je njih 19 bilo pod utjecajem alkohola, što znači da je u odnosu na prošlogodišnji travanj došlo do povećanja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 10,5 posto.

Čak 1013 prekršaja

Na zagorskim je prometnicama evidentirano i ukupno 1013 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše ih se odnosilo na brzinu – 438 prekršaja što iznosi 43,2 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (59), te 41 prekršaj upravljanja neregistriranim vozilom. Utvrđen je i 21 prekršaj korištenja mobitela u vožnji, 11 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, šest prekršaja odbijanja alkotestiranja te četiri prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba