“POKAZALI IM NULA POŠTOVANJA” Kerekesh Teatar ove godine neće biti dio “Ljeta na Bajerima” – ogorčeni na općinsku vlast, sele u susjedni grad i organiziraju prvo “Ljeto u Donjoj Stubici”

JAN KEREKEŠ: Bedekovčanci su nam jedna od najboljih publika, ali nećemo tamo nastupati dok nam se Općina ne ispriča ili na vlast ne dođe netko tko je voljan komunicirati

Objavljeno: 12.05.2019. Jelena Jazbec

Kerekesh Teatar odlazi iz Bedekovčine, gdje je prethodne dvije godine, u suradnji s Općinom, bio organizator manifestacije “Ljeto na Bajerima”, u sklopu koje su se tijekom vikenda u srpnju i kolovozu izvodile njihove predstave. Manifestacija je već prve godine nadmašila očekivanja organizatora, pa je tako predstave gledalo više od dvije tisuće posjetitelja, no čini se da se (pre)brzo obistinila ona dobra stara – svemu jednom dođe kraj.

Pitate se zašto?

– Draga naša publiko iz Bedekovčine, prijatelji i ljubitelji kazališta, jako nam je žao, ali moramo vas obavijestiti da Kerekesh Teatar odlazi iz Bedekovčine. Prije 50 dana, s načelnikom općine Bedekovčina, gospodinom Darkom Banom, definirali smo raspored trećeg “Ljeta na Bajerima” u Bedekovčini, koji čine četiri predstave i kino pod zvijezdama (film “Ufuraj se i pukni”), da bismo prije 15 dana primili neugodan telefonski poziv u 21 sat u kojem nas članica Kulturnog vijeća općine Bedekovčina obavještava da će Kerekesh Teatar izvesti ovo ljeto samo jednu predstavu, a da organizaciju manifestacije nastavljaju oni (pod “oni” pretpostavljamo da misle na Općinu Bedekovčinu, jer Kulturno vijeće je savjetodavno tijelo, te se kao takvo ne može baviti organizacijom manifestacija ). Osim neprofesionalnog noćnog telefonskog poziva, članica Kulturnog vijeća počela nas je uvjeravati da mi nismo organizatori manifestacije, već da je organizator Općina Bedekovčina, iako smo mi (prema ugovorima iz 2017. i 2018.) jedini organizatori manifestacije, idejni začetnici, autori svih vizuala, reklama, promocije i svih drugih stvari povezanih s manifestacijom, dok je Općina Bedekovčina samo sufinancirala programe, zato je cijena ulaznice i bila 30 kuna. Uz to, rečeno nam je da se moramo ispričati što smo organizirali neke od programa i da smo trebali organizirati više predstava u kojima sudjeluju glumice i glumci iz tog područja, kao što su Adam Končić, Mirela Videk i Mateo Videk. Mi se ispričavamo ako smo nešto napravili loše, ako koji put nismo mogli izvoditi predstavu na otvorenom zbog najavljene kiše, pa smo morali, zbog velikog broja ljudi, igrati predstavu u sportskoj dvorani, u kojoj bi 90 posto kazališta odbilo igrati predstavu, mnogi glumci tijekom ljeta imaju i godišnji odmor (što je sasvim normalno) i neke predstave nisu bile u mogućnosti igrati. Što se tiče naših kolega Adama Končića i Mirele Videk, oni su u naše dvije predstave i imamo odličnu suradnju, predstava “Ljubaf” je igrala u Bedekovčini, a predstava “Očeš nečeš, doktor” trebala je igrati po rasporedu ovog ljeta. Kako mi organiziramo samo komedije, nismo naišli na ni jednu novu predstavu Adama Končića koja još nije izvođena u Bedekovčini, a da može igrati na pozornici uz jezero, niti na predstavu Matea Videka. Mi izrazito poštujemo svoje kolege i uvijek ćemo brinuti o tome da budu njihove predstave zastupljene u mjestima u kojima igramo, ako su predstave komedije – stoji u objavi na Facebook stranici Kerekesh Teatra, objavljenoj u utorak.

Načelnik ne odgovara

Nakon telefonskog poziva, piše u objavi, poslali su mail načelniku Banu i molili ga za pismeno očitovanje.

– Kako se nije javio već 15 dana, ni odgovorio na mail, niti uzvratio jedan od 10 poziva, čak niti odgovorio porukom, mi s punim pravom možemo zaključiti da prema nama, Ljubomiru i Janu Kerekešu, i prema svima koji su sudjelovali u organizaciji manifestacije, načelnik općine Bedekovčina ima nula poštovanja, kako prema nama kao ljudima, tako i kao prema umjetnicima i organizatorima. U skladu s tim, želimo zahvaliti svima koji su dolazili na predstave na “Ljeto na Bajerima”, smijali se s nama, veselili, čekali da prestane padati kiša i borili se s komarcima. Mi smo i dalje mišljenja da ste jedna od najboljih publika ikad, što smo vam i nekoliko puta izgovorili nakon predstava! Zahvaljujemo Krapinsko – zagorskoj županiji na podršci, Bedekovčanskoj udruzi mladih – BUMA na pomoći u organizaciji i Općini Bedekovčina na suradnji tijekom prve dvije godine. Općini Bedekovčina moramo reći “zbogom”, ali našoj publici kažemo samo “doviđenja”, jer vidimo se ovog ljeta u Donjoj Stubici – više informacija uskoro… Volimo vas i prosimo vas da nam ništ ne zamjerite, a budućim organizatorima trećeg “Ljeta na Bajerima” u Bedekovčini želimo puno lijepog vremena i sve najbolje. Vaš Kerekesh Teatar – stoji u objavi na Facebooku.

Jan Kerekeš nam je u razgovoru otkrio kako mu je jako žao što je došlo do prekida suradnje, ali kako Kerekesh Teatar ne namjerava nastupiti u Bedekovčini tako dugo dok im se Općina ne ispriča ili na vlast ne dođe netko tko je voljan komunicirati. Dodao je i kako je već dogovoreno održavanje “Ljeta u Donjoj Stubici”, o čemu će javnost uskoro biti informirana.

Općina Bedekovčina je prilikom organizacije “Ljeta na Bajerima” surađivala s Kerekesh Teatrom u 2017. i 2018. godini, te je za svaku godinu zasebno sklapan ugovor o suradnji i izvođenju predstave. Kako su nam otkrili, u 2017. godini su za djelomičnu naknadu izvođenja predstava isplatili Kerekesh Teatru 20 tisuća kuna, a 2018. godine 19.500 kuna. Međutim, suradnjom nisu bili u potpunosti zadovoljni već prošle godine.

– S obzirom na to da su se u 2018. godini dogodili određeni propusti prilikom organizacije, odnosno, jedan program za 2018. godinu bio je dogovoren, a na press konferenciji je od strane Kerekesh Teatra predstavljen drugi program, bez prethodnog obavještavanja o tome Općine Bedekovčina, pa se umjesto dogovorenog izvođenja kazališne predstave, najavilo da će određenog dana biti organiziran koncert zabavne glazbe, izrazili smo nezadovoljstvo takvim načinom postupanja, a kasnije se ispostavilo da je naš stav bio opravdan, budući da je navedeni koncert bio jako slabo posjećen. Zbog takvog načina postupanja, postali smo skeptični u pogledu daljnje suradnje s Kerekesh Teatrom, budući da smo prilikom predstavljanja programa drugog “Ljeta na Bajerima” na press konferenciji stavljeni pred gotov čin – rekli su nam iz Općine Bedekovčina.

Nakon završetka drugog “Ljeta na Bajerima”, Općina Bedekovčina je od strane Kerekesh Teatra dobila zamolbu da potpiše poziv na suradnju s Kerekesh Teatrom u 2019. godini, kako bi se Kerekesh Teatar mogao javiti na natječaj Ministarstva kulture. Tekst prijedloga poziva, kažu, glasio je: “Ovim putem pozivamo Kerekesh Teatar da u 2019. godini gostuje u Općini Bedekovčina na Bedekovčanskim jezerima s jednom od predstava koje ima na svom repertoaru.”

U Općini iznenađeni

– S obzirom na to da je još u rujnu 2018. godine Kerekesh Teatar sam inicirao suradnju, na način da na području općine Bedekovčina u 2019. godini gostuje s jednom od predstava, unatoč postupanju od strane Kerekesh Teatra prilikom predstavljanja programa na press konferenciji, planirali smo i dalje ostvariti određeni oblik suradnje i u 2019. godini, te se u tom smjeru i razgovaralo. No, u 2019. godini smo željeli obogatiti kulturnu ponudu svojim mještanima te je namjera bila da se, osim predstava koje nudi Kerekesh Teatar, mještanima ponude predstave i drugih kazališta, kao i dječje predstave, s obzirom na činjenicu da mještani općine Bedekovčina predstavljaju publiku širokog spektra interesa. Kerekesh Teatar sam je još u rujnu prošle godine inicirao da mu Općina Bedekovčina uputi poziv za sudjelovanjem u 2019. godini sa samo jednom predstavom, no, unatoč tome, bili smo spremni pristati da se poveća broj izvedenih predstava. Broj predstava nije bio definiran do 23. travnja, kada Kerekesh Teatar šalje Općini mail s programom trećeg “Ljeta na Bajerima”. Dakle, nije točan navod Kerekesh Teatra da je program definiran početkom godine, a što potvrđuje i e-mail od 23. travnja ove godine, u kojem Kerekesh Teatar šalje program trećeg “Ljeta na Bajerima”, a u siječnju je dostavio samo prijedlog programa, koji je nakon, upućenih primjedbi od strane Općine Bedekovčina, u travnju izmijenjen – kažu iz Općine Bedekovčina, te dodaju kako su se neugodno iznenadili kada su ovaj tjedan čuli da im je Kerekesh Teatar odlučio otkazati suradnju.

– Ne želeći ulaziti u nepotrebne konfliktne situacije, bili smo spremni još ove godine ostvariti suradnju s Kerekesh Teatrom na organizaciji trećeg “Ljeta na Bajerima”, u terminima i sadržaju kako je 23. travnja predložio Kerekesh Teatar te im nikad nismo rekli da otkazujemo suradnju, pa smo i sami bili iznenađeni kada su nas u utorak obavijestili da je Kerekesh Teatar otkazao suradnju Općini Bedekovčina – kažu.

Općina je za organizaciju trećeg “Ljeta na Bajerima” u proračunu osigurala 22 tisuće kuna, te ističu kako taj novac i dalje namjeravaju uložiti u ostvarivanje kulturnog programa na području općine.

– Štoviše, budući da je Kerekesh Teatar najavio da će ove godine održati svoju manifestaciju na području susjedne jedinice lokalne samouprave, to može biti samo prednost za mještane obje jedinice lokalne samouprave, s obzirom na to da će ovo ljeto u ponudi imati program Kerekesh Teatra, kao i program drugačiji od onog što Kerekesh Teatar nudi, što samo znači da se širi kulturna ponuda u tom dijelu Krapinsko – zagorske županije – zaključuju u Općini Bedekovčini, te dodaju kako Kerekesh Teatru žele sreću i uspjeh u daljnjem radu.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba