Ususret Danu općine Mače, razgovarali smo s načelnicom Mladenkom Mikulec:

“Pred nama je kompleksan i zahtjevan projekt Sutinskih toplica, te izgradnja dječjeg vrtića”

Objavljeno: 11.05.2019. zagorjeinternational

Uoči svečane sjednice obilježavanja Dana općine Mače, razgovarali smo s načelnicom Mladenkom Mikulec, koja je govorila o najvažnijim projektima i aktivnostima realiziranima u 2018. godini, te o planovima za daljnji razvoj općine.

Koje biste projekte izdvojili kao najznačajnije na području općine u proteklih godinu dana?

Svakako bih istaknula asfaltiranje triju dionica nerazvrstanih cesta u dužini od 1050 metara, i to Put Raščica do sela Premuri, put Bucani – Bukovec i nerazvrstana cesta Benkovići – Žvigači. Ukupna vrijednost tog projekta iznosila je otprilike 500 tisuća kuna, pri čemu je Ministarstvo regionalnog razvoja sufinanciralo projekt sa 100 tisuća kuna, a ostatak je osigurala Općina Mače. Isto tako, u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Krapinsko – zagorske županije, izgradili smo nogostup uz Županijsku cestu 2168. Vrijednost asfaltiranja i postavljanja rubnika iznosila je 355 tisuća kuna, a radove je financirala Općina. Završena je i adaptacija mosta u Malom Bukovcu, kod Jambrekovića, te je izgrađena i vodovodna mreža u naselju Mače pod Brijeg.

Koliko ste sredstava iz EU fondova povukli prošle godine i o kojim je projektima riječ?

Krenuli smo u projekt izgradnje dječjeg vrtića, gdje smo imali trošak izrade projektno – tehničke dokumentacije u iznosu od 173 tisuće kuna, pri čemu nam je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dodijelilo financijska sredstva u iznosu od 145 tisuća kuna, a Općina Mače je osigurala ostatak sredstava. Projekt je prijavljen na Mjeru 7.4.1. te su dobivena sredstva za izgradnju dječjeg vrtića. Procijenjeni iznos potpore, sukladno odluci Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, iznosi 7.090.928,25 kuna. Prijavili smo se i na europski natječaj glede projekta “WIFI4EU”, koji omogućava sredstva za nabavu najsuvremenije opreme za WiFi pristupne točke na javnim mjestima, te su nam odobrena sredstva u obliku kupona u najvišem iznosu od 15 tisuća eura. Na javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu, uspješno smo prijavili projekt “Zeleni bregi – Izobrazno – informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom”, čija je vrijednost 645 tisuća kuna, te je ostvareno sufinanciranje iz Fonda u iznosu od 102 tisuće kuna. Cilj projekta je izgraditi svijest građana s navedenih područja o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta, čime će se smanjiti količina otpada odloženog na odlagalište.

Što se tiče dječjeg vrtića, možete li nam reći u kojoj je fazi taj projekt, koliki će biti kapacitet, te što taj projekt znači za općinu Mače?

Vrtić je kapaciteta za tri skupine, 50-ero djece, i vrlo je važan za našu općinu, jer je za svaku općinu i svaki grad vrlo važno da zadržava mlade obitelji, a jedna od važnih predispozicija je upravo to da imaju adekvatnu skrb. I prije, dok još nismo imali priliku prijaviti se na natječaj, razmišljali smo o svemu tome, pa smo otvorili čuvaonicu za djecu, tako da, u slučaju da nije bilo ovog natječaja, vjerojatno bismo otvorili još jednu čuvaonicu, zato što nam se svake godine rađa oko 20-ero djece, što znači da ih je do prvog razreda oko sto, koji bi eventualno imali potrebu za vrtićkim smještajem. Trenutno je vani javna nabava, čekamo njeno okončanje, a sukladno tome i odabir izvođača radova. Vrtić bi trebao biti završen do kraja sljedeće godine.

Na koji način Općina Mače brine o mladima? 

Mladima se posvećuje puno pozornosti, te se redovito izdvajaju financijska sredstva za rad male škole, boravak djece u dječjim vrtićima i čuvaonicama, obuku učenika neplivača, stipendije, prijevoz srednjoškolaca, prijevoz za dnevni boravak u osnovnoj školi, prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju, te financiranje svih udruga u kojima najmlađi bruse svoje talente. U prošloj godini isplaćena je i financijska pomoć za udžbenike u iznosu od 200 kuna po učeniku za učenike od prvog do četvrtog razreda, te 300 kuna za učenike od petog do osmog razreda.

Što je sa Sutinskim toplicama, ima li kakvih pomaka?

Budući da se Sutinske toplice nalaze u privatnom vlasništvu, s trenutnim vlasnikom je postignut dogovor da se lokacija očisti te da se krene u rješavanje imovinsko – pravnih odnosa, kako bi se cijeli kompleks pripremio za moguće daljnje investicije, te za zainteresirane subjekte.  Trenutno je u izradi prva izmjena i dopuna Prostornog plana općine Mače, putem koje bi se proširila zona mogućeg razvoja Sutinskih toplica. U suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom, redovito  se održavaju sastanci vezani uz tu temu, te se traže rješenja kako pokrenuti kupališni kompleks, zdravstveni turizam i turističke sadržaje koji bi bili od životnog značaja za sve naše stanovnike, kao i za stanovnike cijelog istočnog dijela županije. Vrlo sam optimistična u pogledu pokretanja projekta Sutinske toplice, no zadatak koji nam slijedi vrlo je kompleksan i zahtjevan te je potrebno mnogo truda i predanog rada da bismo došli do cilja.

Kakvi su vam planovi za daljnje razdoblje?

Za godinu dana se nadamo da će već u dobroj fazi biti izgradnja našeg vrtića, a imamo i mnogo projekata u pripremi, prvenstveno infrastrukturnih, od sanacije mostova, klizišta te asfaltiranje lokalnih cesta. Nadamo se isto tako da ćemo u sljedećem razdoblju moći povećati i financijska sredstva za financiranje naših udruga, učenika i studenata, kao što smo to učinili prethodne dvije godine, te da će se pomaknuti i cijela stvar oko Sutinskih toplica, kako bismo imali nekakvu konkretnu priču koju ćemo moći ponuditi investitorima. (ab, jm)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba