SPEKTAKULARNO VOJNO DOGAĐANJE: Povodom proslave 28. obljetnice 2. gbr. “Gromovi”, građani će moći razgledati opremu HV-a, a ulicama grada proći će svečani ešalon

Nebom iznad Krapine u srijedu će letjeti “Krila Oluje”

Objavljeno: 11.05.2019. Jelena Jazbec

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi” organizira svečano obilježavanje 28. godišnjice osnutka 2. gardijske brigade “Gromovi” i 12. obljetnicu 2. mehanizirane bojne “Gromovi”.

Svečana akademija

Program obilježavanja započeo je u Petrinji, a nastavit će se u utorak i srijedu u Krapini. Tako će se u utorak od 12 do 19 i u srijedu od 8 do 19 sati u Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda moći razgledati Taktičko – tehnički zbor naoružanja, borbena i neborbena tehnika te oprema postrojbi Hrvatske vojske. U 14.15 sati na Gradskom groblju će biti položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule, umrle i nestale “Gromove”, kao i sve branitelje u Domovinskom ratu. U 15 sati u Pučkom otvorenom učilištu počinje svečana akademija uz promociju poštanske marke 2. gbr. Gromovi, a u 16 sati mimohod svečanog ešalona gradom Krapina, od POU-a, ulicom Ljudevita Gaja do Trga, u kojem će sudjelovati Gradski puhački orkestar Krapina, veterani Gromova i ostalih ratnih postrojbi, uzvanici, “Kostelska pištola – Keglevićeva straža” i Počasno – zaštitna bojna 2. mb Gromova. Od 16.20 sati građani će moći uživati u pokaznoj vježbi Počasne bojne HV-a i aeromitingu, kada će nebom iznad Krapine letjeti Akrobatska grupa “Krila Oluje”. U 17 sati je sveta misa u župnoj crkvi sv. Nikole, a u 18 sati podjela vojničkog graha za sve sudionike i građane, kao i druženje uz nastup grupe Šarmeri.
Predsjednik URV-a 2. gbr. “Gromovi”, umirovljeni pukovnik Ivan Krupec, otkrio nam je zašto će se ove dvije važne obljetnice ove godine obilježiti upravo u Krapinsko – zagorskoj županiji.

Specijalna policija

– Druga gardijska brigada osnovana je u Zagrebu, a mi smo se selili, s obzirom na ratni put, od Dugog Sela, Petruševca, Siska i završili u Petrinji, gdje je sada bojna i ostala. Međutim, u Krapinsko – zagorskoj županiji imamo podružnicu “Gromova”, koja je dobra i vrijedno radi, ali glavna nam je poveznica što su nukleus zapovjedništva brigade činili dečki iz specijalne policije iz Kumrovca. 130 policajaca iz Kumrovca je tada došlo u drugu brigadu, stoga smo željeli da ovakva jedna gardijska brigada kao što su “Gromovi” dođe u taj lijepi zagorski kraj, točnije, u Krapinu. Pozivamo sve građane, pripremili smo zaista bogat program – rekao je Krupec.
Tijekom cijeloga dana u srijedu, članovi URV-a 2. gbr “Gromovi”, uz predočenje iskaznice, moći će besplatno posjetiti Muzej Oldtimera “Presečki”, Muzej krapinskih neandertalaca i Park skulptura Forma prima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba