PJESMA I VESELJE: U pregradskoj OŠ Janka Leskovara održan drugi “Festivalčić”

KRUNA “BALTAZARA”: “Svakom djetetu i mladom čovjeku u KZŽ, koji se može obrazovati u redovnim institucijama uz određenu podršku, ta je podrška osigurana”

Objavljeno: 11.05.2019. zagorjeinternational

U Osnovnoj školi Janka Leskovara u Pregradi održan je drugi “Festivalčić”, kojim je obilježena završnica projekta “Baltazar” u ovoj školskoj godini. Festivalčić je zamišljen kao program u kojem sudjeluju učenice i učenici iz osnovnih i srednjih škola partnera u projektu “Baltazar 4”, a svoje su škole predstavili putem promotivnog štanda te glazbenim, plesnim i dramsko – scenskim izvedbama.
– Šesta je godina provedbe projekta “Baltazar” u Krapinsko – zagorskoj županiji. Radi se o velikom iskoraku za djecu s teškoćama u razvoju, za mlade s teškoćama u razvoju, jer im omogućava onaj prvi korak u istinskoj inkluziji u društvenu zajednicu, a to je odgoj i obrazovanje u redovnim uvjetima. Oni trebaju određenu podršku, to je podrška pomoćnika u nastavi, i evo, već šestu godinu Krapinsko – zagorska županija provodi vrlo uspješno taj projekt i mi u našoj županiji nemamo djeteta ni mladog čovjeka koji ima određene poteškoće, može se odgajati i obrazovati u redovnim institucijama uz određenu podršku, a da to nije tako ostvarivo – rekla je zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, zahvalivši partnerima na projektu, Zagorskoj razvojnoj agenciji, Općini Stubičke Toplice, kao osnivaču svoje škole, Gradu Krapini, kao osnivaču svojih škola i 30-ak zagorskih osnovnih i srednjih školi.

Mali prilog

U projekt su uključene i četiri udruge, koje su također prijavile svoje projekte i osigurale dodatne pomoćnike u nastavi.
– “Baltazar” je prekrasan primjer kako sinergijom svih u regionalnoj zajednici možemo osigurati zaista kvalitetne uvjete odgoja i obrazovanja za djecu i mlade s teškoćama u razvoju. Festivalčić je pak završno događanje na kraju svake godine, jedan događaj na kojem prezentiramo što se sve tijekom godine u našim osnovnim i srednjim školama događa, kako zajedno djeca bez teškoća i djeca s teškoćama provode mnoge aktivnosti. Festivalčić je kruna “Baltazara” i čestitke svima koji su danas ovdje u Pregradi – istaknula je Petek.
Okupljene su na samom početku pozdravili ravnateljica pregradske OŠ Zdravka Žiger – Žgela i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.
– Drago mi je što se Festivalčić danas održava u Pregradi, no, još mi je draže što smo kao Grad također uključeni u “Baltazar” kroz sufinanciranje programa za jednog pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju. To je jedan mali prilog koji smo mogli dati. Drago mi je što su uključene i Osnovna škola Janka Leskovara i Srednja škola Pregrada. To je najmanje što možemo učiniti za djecu koja imaju određene teškoće – rekao je Vešligaj.

60-ak učenika

KZŽ projektom Baltazar 4 osigurava potrebnu podršku za šezdesetak učenika s teškoćama u razvoju putem zapošljavanja pomoćnika u nastavi. Provedba projekta počela je 24. srpnja 2017. godine te će trajati do 27. srpnja 2021. godine. Partnerski pristup i projektne aktivnosti jačaju uspostavu stručnog i održivog sustava osiguravanja podrške učenicima s teškoćama, što doprinosi ostvarivanju prava na primjereno i inkluzivno obrazovanje, jednake mogućnosti za poboljšanje odgojno – obrazovnog uspjeha, uspješnu socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje, osamostaljenje i razvoj vještina.
Ukupna vrijednost projekta je 10,8 milijuna kuna, od čega je 10 milijuna kuna iznos bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba