“XII. DANI DR. FRANJE TUĐMANA – HRVATI KROZ STOLJEĆA”: U Spomen školi dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću održava se 12. međunarodni stručno – znanstveni skup

NJEGOVE ZASLUGE SU NEMJERLJIVE: “U prvom programu dr. Tuđmana bilo je priznavanje RH u zajednici slobodnih, demokratskih europskih država, što je danas EU”

Objavljeno: 10.05.2019. zagorjeinternational

U Spomen školi dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću održava se 12. stručno – znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem, pod nazivom “XII. Dani dr. Franje Tuđmana – Hrvati kroz stoljeća”. Govorit će se o stanju Hrvatske 1992. godine iz perspektive pročelnika vojnog kabineta predsjednika Tuđmana, sudbini biskupa Josipa M. Carevića, Domovinskom ratu i dr. Franji Tuđmanu u hrvatskim školskim udžbenicima, akciji Hrvatske vojske Otkos 10, vladajućim elitama u Republici Hrvatskoj i brojnim drugim temama.

Predavači i uzvanici

Uz 20-ak predavača, bili su tu i brojni uzvanici, poput Miroslava Tuđmana, Vladimira Šeksa, Dragutina Adanića, Žarka Tušeka te domaćina, načelnika Velikog Trgovišća Roberta Grebličkog.
– Pozdravljam ovaj skup, na kojem se ove godine okupilo čak 20-ak renomiranih predavača te ćemo ga organizirati i dalje, pokušavajući ga svake godine dići na još višu razinu. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u organizaciji – rekao nam je načelnik Velikog Trgovišća Robert Greblički, dodajući da je Dane dr. Franje Tuđmana pokrenuo pokojni Milan Vuković, a održavaju se u organizaciji Općine Veliko Trgovišće, Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i Hrvatske udruge Muži zagorskog srca.
– Posebna mi je čast što sam svake godine gost na tako važnom skupu, promicanja lika i djela prvog hrvatskog predsjednika, najvećeg sina Hrvatskog zagorja i hrvatskog naroda u povijesti, dr. Franje Tuđmana. Čestitam svim vrijednim profesorima koji iz godine u godinu pripremaju takav skup uoči proslave njegova rođendana, u sklopu proslave Dana općine Veliko Trgovišće, a posebno dr. Rajku Furešu i Udruzi Muži zagorskog srca, koji daju poseban obol ovom skupu. Moderna hrvatska država počiva na viziji i programu dr. Franje Tuđmana, na ideji hrvatskog zajedništva te na slavnim danima, u kojima je upravo on predvodio hrvatske branitelje u pobjedničkom ratu koji nam je bio nametnut, a u kojem smo dobili vlastitu državu. U kontekstu predstojećih izbora za EU parlament, u prvom programu dr. Franje Tuđmana bilo je priznavanje Hrvatske u zajednici slobodnih, demokratskih europskih država, što je danas Europska unija, uz jasan odmak od političkih utega koji su Hrvatsku micali od svijeta zapadnih europskih zemalja i pokušali je zadržati u okruženju u kojem nije željela biti.

Zagorci se moraju ponositi

Njegove zasluge što je Hrvatska danas članica Europske unije su nemjerljive – kazao je saborski zastupnik Žarko Tušek, dodajući kako se Zagorke i Zagorci, svi stanovnici Krapinsko – zagorske županije, moraju ponositi Franjom Tuđmanom.
– Stoga svakom predstavljanju i promociji naše regije moramo ponosno isticati činjenicu da je Franjo Tuđman rođen upravo u Velikom Trgovišću, u Hrvatskom zagorju – zaključio je Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba