U Zaboku je održan 17. “Mali gastro”, regionalno natjecanje na kojem svoja znanja i vještine predstavljaju srednjoškolci iz ugostiteljskih i turističkih škola sjeverozapadne Hrvatske. Manifestaciju je organizirala Srednja škola Zabok, a ravnateljica škole i Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Draženka Jurec, istaknula je kako je sretna što svake godine pogode lijepo vrijeme.

Utrka konobara

– “Mali gastro” radimo uz pomoć suradnika, škola iz sjeverozapadnog dijela Hrvatske. Imamo goste iz Preloga, Varaždina, Pregrade, Zagreba i Karlovca, te sudjelujemo i mi kao škola domaćin. Uz to što učenici prezentiraju svoje vještine, “Mali gastro” je značajan i po tome što ima humanitarni karakter. Ono što prodamo od koktela i domaćih specijaliteta, ide u humanitarne svrhe, za nabavu opreme za Opću bolnicu Zabok. Uz ovo klasično događanje, tu je i nastup djece iz Dječjeg vrtića “Zipkica”, ali i tradicionalna utrka konobara, gdje oni s punim čašama i flašama trče određenu dionicu, kako bi pokazali tko je najspretniji. Ove godine imamo i novost, a to je prezentacija projekta “Uživam tradiciju“. Radi se o starim zagorskim receptima naših baka – istaknula je Jurec.
Po prvi puta na manifestaciji je bio i Goran Žižek, stručni učitelj ugostiteljstva u SŠ Prelog.
– Zadivljen sam cijelim uređenjem ovog događaja. Što se tiče naše škole i ugostiteljskih smjerova, upisujemo hotelijersko – turističke komercijaliste, konobare, slastičare, a ove godine, s obzirom na to da imamo međimursku pivovaru, prvi puta upisujemo smjer pivara. Regionalni centar kompetencija je jedna jako dobra stvar, s obzirom na to da je Hrvatska jako razvijena što se tiče ugostiteljstva i turizma. Treba poticati smjerove ugostiteljstva, jer je to jako traženo zanimanje, a kadrova je jako malo i djecu treba poticati da upisuju te smjerove – naglasio je Žižek.

Centar kompetencija

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek izuzetno je ponosan na Centar kompetencija u ugostiteljstvu i turizmu te na ovo događanje.
– S obzirom na dugogodišnji rad Srednje škole Zabok i njihove uspjehe, kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu, oni su to zaslužili. Djeca koja završavaju tu školu izuzetno su cijenjena i tražena. Sam Centar kompetencija znači i dodatni sadržaj kojim će se stvoriti bolji uvjeti za edukaciju i obogatiti ugostiteljsko – turistička ponuda za sam grad – kazao je Hanžek.
Na otvorenju je bila i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.
– Jako smo ponosni na našu Srednju školu Zabok. Valja napomenuti da naš “Mali gastro” ima dugogodišnju tradiciju u Zaboku, škole koje dolaze, na svoj način pokazuju određene vještine i tako promoviraju deficitarna zanimanja i razmjenjuju svoja znanja. Manifestacija se zove “Mali gastro”, ali rade je ljudi velikog srca i znanja te pokazuju koliko je to važno za nas kao kontinentalnu destinaciju turizma. Kao županija koja se brendira kao “Zagorje – bajka na dlanu“, kao destinacija koja podiže svoju turističku ponudu, izuzetno nam je važno da imamo kompetentne ljude koji su educiraju u području ugostiteljstva i turizma. U Centru kompetencija će, osim srednjoškolaca, svoja znanja i vještine moći unaprijediti ljudi koji već rade u ugostiteljstvu i turizmu. Krapinsko – zagorska županija prije svega radi na podizanju uvjeta u školama koje imaju ugostiteljske smjerove, a to su Srednja škola Zabok i Pregrada. Radimo i promocije deficitarnih zanimanja za učenike i roditelje, kako bi preko filmića vidjeli kako i u kojim uvjetima rade djelatnici u ugostiteljstvu i turizmu. Tu je i stipendiranje deficitarnih zanimanja, konobara i kuhara, tako da svako dijete koje upiše to zanimanje, dobije stipendiju do kraja svog školovanja – istaknula je Petek.
U utrci konobara, prvi je bio Filip Kocijan iz SŠ Prelog, drugi Danijel Mužek iz SŠ Pregrada, a treći Tin Škrlin – Batini iz SŠ Zabok, dok je među djevojkama pobijedila Karolina Valentić.