Ljerka Perešin, udovica legendarnog vojnog pilota Rudolfa Perešina, izrazila zadovoljstvo povratkom Rudijevog MiG-a Hrvatskoj, dodavši kako joj je želja da avion ostane u svom izvornom obliku, sa simbolima JNA

“To znakovlje mora ostati jer je dio naše povijesti, ali i znakovlje kojem je moj Rudi rekao bezuvjetno ‘ne'”

Objavljeno: 08.05.2019. Jelena Jazbec

Borbeni avion MiG-21, kojim je junak Domovinskog rata, gornjostubički pilot Rudolf Perešin u listopadu 1991. godine iz Bihaća preletio u Klagenfurt, u utorak je, nakon 28 godina, vraćen u Hrvatsku. Perešinov avion oznake “26 112” do sada se nalazio u Vojno – zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu, a jučer je transportiran u vojarnu “Pukovnik Marko Živković” na Plesu. U nedjelju će pak, povodom obilježavanja 24. obljetnice Perešinove smrti i održavanja 12. “Susreta za Rudija” u Gornjoj Stubici, od 9 sati, pa tijekom cijelog svibnja, biti izložen ispred Ministarstva obrane Republike Hrvatske u Zagrebu.

Tiha diplomacija

Vraćanje legendarnog MiG-a Hrvatskoj bio je dugogodišnji san Ljerke Perešin, Rudijeve supruge, koja je o tome progovorila i na današnjoj press konferenciji u Gornjoj Stubici, na kojoj je predstavljen bogat program 22. “Susreta za Rudija”.
– Napravljen je ogroman posao da bi do toga došlo, a sve je odradila tiha diplomacija, kojoj sam jako zahvalna. Zahvaljujem ministru obrane, gospodinu Damiru Krstičeviću, koji je uložio maksimalni trud. Njegova je želja da MiG bude ispred Ministarstva obrane barem mjesec dana, stoga su pozvani svi zainteresirani građani da u nedjelju dođu ispred Ministarstva i sudjeluju u programu koji će ondje biti organiziran, a MiG će moći razgledati i tijekom čitavog svibnja. Trenutno izlazi 23. naraštaj školovanih pilota u Republici Hrvatska. To nije malo i ja sam sigurna da će ti dečki uskoro letjeti na F16. Osobno smatram da zrakoplovstvo ostaje u dobrim rukama, da nam je budućnost sigurna, ako nam se nešto drugo ne umiješa – rekla je Ljerka Perešin.

Izgradnja domovine

Podsjetimo, njezin je suprug u listopadu 1991., kao vojni pilot Jugoslavenske narodne armije, svoj MiG-21 prizemljio u austrijskom Klagenfurtu, pobjegavši iz vojne baze u Bihaću, uz riječi: “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!” Sa svojom je lovačkom eskadrilom kasnije sudjelovao u svim akcijama i operacijama Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, a život je izgubio u operaciji “Bljesak”.
– Molim vas da ne govorite da je Rudi ukrao avion. Rudi je samo otišao s onim što je naše. Svi smo mi izdvajali za tadašnje zrakoplovstvo. Od svih nas je išao novac, to je naše, i to ne može biti drugačije – rekla je Perešin, a komentirala je i kako se u javnosti polako počela otvarati rasprava oko toga hoće li se s Perešinovog MiG-a maknuti simboli JNA-a, između ostaloga, i crvena petokraka.
– Naravno, na tom je avionu znakovlje koje mi više nemamo, ali ono jednostavno mora ostati jer je dio naše povijesti, to je naša prošlost i to je znakovlje kojem je moj suprug rekao bezuvjetno “ne”. Prošlost moramo čuvati jer domovina koja nema prošlosti, nema ni budućnosti. Uvijek govorim da ne moramo živjeti skučeni u nekakvoj prošlosti, ali povijest moramo čuvati. Sebe dati u izgradnju svoje domovine i biti otvoreni prema Europi i svijetu, kojima smo uvijek i pripadali – zaključila je Perešin.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba