TRAŽE REFORMU MIROVINSKOG SUSTAVA: Djelatnici Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, uz podršku kolega iz ostalih topličkih zdravstvenih i odgojno – obrazovnih ustanova, već dva tjedna prikupljaju potpise za raspisivanje referenduma protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina

“GDO SE NI NADELAL DO 60 LET, TAJ SE NI NE BU”: Teško je zamisliti da medicinska sestra ili fizioterapeut sa 67 godina starosti uspješno obavljaju svoj posao

Objavljeno: 08.05.2019. AB

Djelatnici Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, već drugi tjedan prikupljaju potpise za raspisivanje referenduma protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina. Ističu kako je teško zamisliti da medicinska sestra ili fizioterapeut sa 67 godina starosti uspješno obavljaju svoj posao, kao i da je činjenica da će mladi hrvatski stručnjaci, u naponu snage, svoje radne zadatke biti prisiljeni obavljati u Irskoj, Njemačkoj ili Švicarskoj, na dobrobit Iraca, Nijemaca i Švicaraca.

Napad na radništvo

– 7. prosinca 1941. Carski Japan izvršio je napad na američku pomorsku bazu na Havajima, Pearl Harbor, a točno 77 godina kasnije, na prijedlog Vlade RH, Sabor je sa 77 glasova ZA i jednim glasom PROTIV, donio Zakon o izmjenama Zakona mirovinskom osiguranju. Držimo da je time Vlada RH preko Sabora izvršila još jedan u nizu napada na hrvatsko radništvo. Počevši od ove godine, potrebna dob za starosnu mirovinu za žene, svake godine se povećava za četiri mjeseca, tako da bi uvjet za odlazak u starosnu mirovinu 2027. godine za radnice bio jednak onom za radnike, 65 godina. Sljedeća faza počinje već 2028. godine. Po oprobanom obrascu povećanja uvjeta za starosnu mirovinu od četiri mjeseca godišnje, kada će 2033. godine potrebna dob za odlazak u starosnu mirovinu biti 67 godina. Vele Zagorci “gdo se ni nadelal do 60 let, taj se ne bu ni nadelal“. No, navedeni zakon je predvidio i tu mogućnost. Ako ne možete više raditi, za raniji odlazak u mirovinu, ona će biti trajno umanjena 0,3 posto za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu: godišnje 3,6 posto, znači u dvije godine 7,2 posto, a za pet godina, mirovina će vam biti trajno umanjena za 18 posto. Vlada osim što je navedeni zakon predložila, očito je da je dobro razradila strategiju i taktiku provođenja. S druge strane, nezadovoljni smo manjkavostima u organizaciji prikupljanja potpisa u Hrvatskoj, za što punu odgovornost snosi Organizacijski odbor inicijative “67 je previše”. Sindikati su prešutjeli važna pitanja povlaštenih mirovina, “kupljenih” mirovina, “partizanskih” mirovina ili pak mirovina onih koji su 1991. godine razarali Hrvatsku. Osim toga, kuda je “pobjegao” novac prikupljen temeljem “generacijske solidarnosti”, koji su generacije hrvatskih radnika uplaćivali u mirovinski fond?

Pušta “kak sito”

Očito je da brod mirovinskog sustava pušta “kak sito”, stoga je mirovinskom sustavu potrebna temeljita preobrazba i nacionalni konsenzus, a ne paušalno donesen Zakon koji ne rješava osnovne probleme mirovinskog sustava. Činjenica je da ministri, saborski zastupnici i čelnici Sindikata zarađuju i desetak puta više od hrvatskih radnica i radnika. Zbog toga dvojimo da mogu razumjeti muku i jad hrvatskog čovjeka. Osim toga, ako hrvatska radno sposobna mladost pobjegne u Irsku, Njemačku ili Švicarsku, te će “generacijskom solidarnošću” uplaćivati u mirovinske sustave tih zemalja, tko će uplaćivati u hrvatski mirovinski sustav – pita se predsjednik Radničkog vijeća Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama, Miljenko Cesarec, te dodaje kako su se njihovoj akciji prikupljanja potpisa priključili i djelatnici Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, Osnovne škole Krapinske Toplice, Dječjeg vrtića Maslačak Krapinske Toplice, a inicijativi su se odazvali i radnici dviju privatnih zdravstvenih ustanova, Specijalne bolnice “Akromion” i “Magdalena”. Do sada su prikupili oko 2000 potpisa.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba