U Gornjem Knegincu i Svetom Iliji održani predizborni skupovi Narodne stranke – Reformista

Čačić: Važno je da zadržimo male škole u malim sredinama

Objavljeno: 08.05.2019. JJ

Prvim predizbornim skupovima održanima u utorak u Svetom Iliji i Gornjem Knegincu, započeo je niz skupova koje će Reformisti održati diljem Varaždinske županije u tjednima prije izbora za Europski parlament. U Svetom Iliji, mnoštvu okupljenih mještana obratio se nositelj liste Reformista za EU parlament, predsjednik Narodne stranke – Reformisti, Radimir Čačić.

Ugrožava djecu

– Ima jedna važna stvar za vas u Svetom Iliji, a to je škola. Nažalost, kad su se gradile škole i svi drugi su se složili, vi ste imali načelnika koji jednostavno nije dao da se napravi škola kad i sve ostale. Jer on je znao kako će. I eto, škola nije izgrađena. Kad sam postao župan, odmah prvi mjesec ponudio sam Ministarstvu da i ovdje napravimo školu po istom modelu kao i sve ostale, no oni su to tad odbili. Odbio je to tada i Batinić, s kojim sam bio na sastanku vezano uz taj problem. Sretna okolnost je sad da je ministrica Divjak odavde, jer morate priznati da je glupo da si ministrica obrazovanja, a da u svom selu nisi u stanju napraviti školu. Ono što je ova vlast ipak uspjela, je da su donijeli odluku da se škole koje su u raspadanju smiju financirati, pa smo uspjeli dobiti potpis inženjera da je škola u Svetom Iliji u raspadanju i da ugrožava djecu. Dogovorili smo se da oni daju 80 posto, 15 posto županija, a pet posto općina. Tako da ćete sigurno dobiti školu, a ako je ministrica ne napravi, Županija će sigurno – rekao je Čačić u Svetom Iliji.
Skup u Gornjem Knegincu održao se u ispunjenom Društvenom domu, a prisutne je također pozdravio Čačić. Tom prigodom, govorio je o trenutnom stanju u županiji, ali i u državi.

Stopa iseljavanja

– Stopa iseljavanja iz Varaždinske županije relativno je niska, odnosno, iseljavanje iz Varaždinske županije bitno je manje nego iz većine ostalih županija u Hrvatskoj. Prvi razlog tome je jednosmjenska nastava, drugi visoka razina zaposlenosti. Važno je da zadržimo male škole u malim sredinama, da roditelji u svojim mjestima imaju područne škole i da nisu opterećeni slanjem djece u škole u obližnje gradove. Dajemo srednjoškolcima i besplatni prijevoz, to je sad već standard. Uveli smo model besplatnih udžbenika, imamo knjižnice besplatnih udžbenika. Imamo dva puta nižu nezaposlenost od hrvatskog prosjeka, samo 1,6 posto stanovništva je nezaposleno, to je niže od europskog prosjeka. Ova županija je do 2017. godine koristila četiri milijuna kuna europskog novca, a od šestog mjeseca 2017. do danas 740 milijuna kuna projekata diljem županije koji su ili realizirani, ili u realizaciji ili odobreni – naglasio je Čačić u Knegincu.
Uz predsjednika Reformista Čačića, skupovima u Svetom Iliji i Gornjem Knegincu prisustvovali su kandidati Narodne stranke – Reformisti za izbore za EU parlament Natalija Martinčević i Tomislav Paljak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba