NEMA RAKETA: Počela je sezona obrane od tuče, a iz Krapinsko – zagorske županije izražavaju zabrinutost jer će se obrana vršiti samo prizemnim generatorima

“Za sljedeću ćemo godinu pripremiti mjere za nabavu protugradnih mreža i subvenciju osiguranja usjeva”

Objavljeno: 07.05.2019. JJ

Početak sezone operativnog djelovanja obrane od tuče, sukladno odredbi Pravilnika o operativnom djelovanju sustava obrane od tuče, započinje 1. svibnja. Državni hidrometeorološki zavod, temeljem Zakona o sustavu obrane od tuče, provodi poslove istraživanja i poslove operativne obrane od tuče, a Krapinsko – zagorska županija jedna je od 12 županija, uz Grad Zagreb, čije je područje sustavno branjeno od tuče te u svom proračunu osigurava sredstva za njeno provođenje, temeljem Zakona o sustavu obrane od tuče. Stoga KZŽ godišnje DHMZ-u uplaćuje 200 tisuća kuna.

28 postaja

– KZŽ je na svoju inicijativu u proteklom vremenskom razdoblju kontinuirano informirana o nastaloj problematici provedbe obrane od tuče od strane DHMZ-a te je aktivno o istoj ukazivala i na sastancima Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj, Hrvatske zajednice županija, gdje je izrazila jasan stav da obranu od tuče na području KZŽ treba nastaviti sukladno Zakonu. Na zadnjem sastanku predstavnika Županije i ravnateljice DHMZ-a Branke Ivančan – Picek i suradnika, održanom sredinom travnja, najavljeno je da će se obrana od tuče na području KZŽ provesti s 28 generatorskih postaja, prizemnim generatorima, otopinom srebrnog jodida. DHMZ je pismenim priopćenjem od 29. travnja, potvrdio navedene informacije te naglasio da će se sezona obrane od tuče za KZŽ provesti s generatorskih postaja otopinom srebrnog jodida, a male količine raspoloživih protugradnih raketa rasporedit će se na istočno branjeno područje i to: Osječko – baranjsku i Vukovarsko – srijemsku županiju te istočni dio Brodsko – posavske županije – stoji u priopćenju KZŽ.

13 milijuna kuna

DHMZ, sukladno Zakonu, provodi postupak javne nabave protugradnih raketa, no, kako stoji u njihovom priopćenju, posljednjih godina, godišnji prihodi Zavoda za obranu od tuče iznose oko 13 milijuna kuna, zbog čega im je realizacija poslova ograničena unutar spomenutih financijskih okvira te u navedenoj situaciji nisu u mogućnosti nabaviti nove rakete. DHMZ niz godina provodi istraživanja i praćenje učinkovitosti obrane od tuče na branjenom području, što je objedinio u “Analizi sustava obrane od tuče – Izvješće i mišljenje o opravdanosti rada sustava obrane od tuče u Republici Hrvatskoj”, te je dao preporuku Ministarstvu poljoprivrede nadležnom za nadzor poslova Zavoda, da razmotri ukidanje Zakona i njegovo stavljanje van snage. Preporuku je podržalo i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.
– Nastavno na izneseno, izražavamo svoju zabrinutost, jer zadnjih godina značajne štete od tuče nisu izbjegnute, unatoč tome što je područje županije branjeno prizemnim generatorima, ali i s manjim brojem protugradnih raketa, a ova sezona obrane od tuče počinje samo obranom s prizemnim generatorima. Krapinsko – zagorska županija kroz Mjere razvoja poljoprivredne proizvodnje potiče i podržava razvoj i opstanak poljoprivrednih gospodarstva, te će sukladno potrebi, za sljedeću godinu pripremiti mjere za nabavu protugradnih mreža i subvenciju osiguranja usjeva – stoji u priopćenju KZŽ.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba