U Zaboku održano stručno savjetovanje “Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme”

TREĆINA DJECE SVAKODNEVNO KONZUMIRA NEZDRAVU HRANU: Broj pretilih osmogodišnjaka porastao s 20 na 35 posto

Objavljeno: 06.05.2019. zagorjeinternational

U sklopu projekta “Zdravo i fino”, Društvo Naša djeca iz Zaboka, zajedno sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske organiziralo je u Velikoj galeriji grada Zaboka savjetovanje pod nazivom “Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme”. Riječ je o savjetovanju čiji je cilj ukazati i upozoriti na problem debljine kod djece, te mobilizirati stručnu i širu javnost kako bi se prioritetni javnozdravstveni problem počeo rješavati. Savjetovanje su vodili eminentni stručnjaci iz tog područja, koji su s prisutnima podijelili svoja znanja, najnovija istraživanja i informacije, te prikazali opće rizike debljine po zdravlje, kao i primjere dobre prakse.

Zdrav način života

Savjetovanje je održano u suradnji s Ministarstvom zdravstva, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, LittleDot projektom potpore ranom roditeljstvu, Zavodom za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije, Srednjom školom Zabok, Krapinsko – zagorskom županijom i Gradom Zabokom, uz financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja. Nazočila je i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.

– Kroz različite preventivne programe, u Županiji se puno radi na prevenciji debljine i promicanju zdravog načina života te zdravom provođenju slobodnog vremena. Društvo Naša djeca Zabok inicijator je i vizionar svih akcija koje su vezane za mlade, djecu, promicanje zdravih stilova života i čestitam im na njihovom radu – rekla je Petek.
Da je ovo događanje vrlo edukativno i važno, istaknula je predsjednica DND-a Zabok Sonja Borovčak.

– U Društvu Naša djeca Zabok se već sustavno bavimo ovom problematikom od 2012. godine. Kao nekadašnja županica, htjela sam dati doprinos kako bi se sa školama i vrtićima vidjelo što možemo učiniti na temu zdrave prehrane djece – istaknula je Borovčak.
Predsjednica društva Naša djeca Hrvatske i profesorica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, Aida Salihagić-Kadić, bila je jedna od predavačica koja je naglasila kako je prehrana jako važna.

Epidemija pretilosti

– Živimo u epidemiji pretilosti u dječjoj dobi i ona poprima dramatične razmjere. Više od 380 milijuna djece i adolescenata ima problem s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću. Istraživanja pokazuju da se broj pretile djece brže povećava nego broj pretilih odraslih osoba, te zabrinjava činjenica da se debljina javlja sve ranije, odnosno, u sve mlađim dobnim skupinama – objasnila je Salihagić-Kadić.

Sanja Musić – Milanović, docentica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i voditeljica Službe za promicanju zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, istaknula je kako je pretilost kod djece kompleksan problem, te se osvrnula na statističke podatke.

– Od 2002. do 2015. godine, u Hrvatskoj se dogodio dramatičan skok s 20 posto djece koji imaju prekomjernu težinu u dobi od 8 godina, na 35 posto. To je rezultat nepravilnih životnih navika. Naše istraživanje pokazuje kako trećina djece svakodnevno konzumira nezdravu hranu, dvije trećine svakodnevno ne konzumiraju voće i povrće, a jedu hranu koja ima skrivene kalorije – zaključila je Musić – Milanović. (jm)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba