JOŠ JEDAN PROSVJED PROTIV SPALIONICE OTPADA U KONJŠČINI: Podršku prosvjednicima ovog puta pružio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, a Krizni eko stožer ne odustaje od svojih zahtjeva

NE ŽELIMO GENERATOR BOLESTI: “Referendum nije potreban, već hitna izmjena Prostornog plana”

Objavljeno: 05.05.2019. ivanabelosevic

U Konjščini je održan još jedan prosvjed protiv spalionice otpada, na kojem su se, uz domaćine, okupili i prosvjednici iz drugih dijelova Krapinsko – zagorske županije.  Predsjednica Kriznog eko stožera Konjščina (KESK) Tina Dundović rekla je kako su se okupili radi netransparentne općinske vlasti, zbog koje projekt izgradnje spalionice otpada još uvijek nije zaustavljen.

– Prikupili smo preko 1400 potpisa potpore, a naša lokalna vlast i dalje ne shvaća da mi ne želimo takav generator bolesti u našoj općini. Ne želimo referendum, jer su građani u velikoj većini već izrazili svoje mišljenje i referendum nije potreban, već hitna izmjena Prostornog plana – rekla je predsjednica KESK-a.

Spriječiti izgradnju

Nezavisni općinski vijećnik iz Konjščine Damir Curiš kazao je kako je pet oporbenih vijećnika predsjedniku Vijeća podnijelo prijedlog izmjene Prostornog plana.

– U tom prijedlogu tražimo da se na području općine ne smiju graditi građevine, zgrade postrojenja i slično, koje bi svojim postojanjem i uporabom ugrožavale život i zdravlje ljudi te vrijednosti krajolika i predstavljale rizik za okoliš. Posebno treba istaknuti da se ne smiju graditi građevine za termičku obradu otpada, kao ni energane i toplane koje kao gorivo koriste otpad. Isto tako nije dopušteno korištenje ili uređivanje zemljišta na način koji bi izazvao takve posljedice, kao što je deponij otpada, istovar ili pretovar stanice za otpad. Konkretno, želimo da se spriječi izgradnja toplane – energane s gorivom na komunalni otpad i slično ili spalionica istog. Također da se ponište odredbe izgradnje odlagališta otpada na šumskim tlima u cilju zadržavanja šumskih površina i staništa. Cilj nam je spriječiti izgradnju spalionice i bolesne ideje onih koji žele uništiti Konjščinu, Zagorje i naše zdravlje – istaknuo je Curiš.

Izmjena prostornog plana

Podršku prosvjednicima dao je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je naglasio kako je došao jer ga je pozvao stožer i zato što je protiv spalionice.

– Sve ovisi o vama, vašem Općinskom vijeću i načelniku. Prema postojećem Prostornom planu, energana – toplana na komunalni otpad se uopće ne može graditi, može se graditi energana isključivo na biomasu. Da bi se uopće stekli uvjeti za izgradnju, mora se promijeniti Prostorni plan i sadašnje Općinsko vijeće mora donijeti takvu odluku. U Strategiji razvoja gospodarenja otpadom Krapinsko – zagorske županije, nema energane – toplane na komunalni otpad. Mi smo se odlučili na centar gospodarenja otpadom u Piškornici, a Tugonicu, Medvedov Jarek, Gorjak i ostala odlagališta saniramo do njihova zatvaranja, odnosno, otvaranja Piškornice. Mislim da je jasan moj stav i stav Županije  – zaključio je Kolar.

Iz Kriznog stožera ističu kako su tražili podršku predsjednika Vlade, koju nisu dobili,  dok bi ih predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović trebala primiti, kako bi joj iskazali svoje stajalište. Dobili su i podršku Grada Zlatara i Pregrade, krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara, a podržale su ih i brojne udruge te skoro svi krizni eko stožeri diljem Hrvatske.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba