Za projekt “Zaželi“ iz Europskog socijalnog fonda povučeno je gotovo milijardu kuna te je zaposleno ili će se zaposliti 5705 žena diljem Hrvatske

ZABOK ČETVRTI PO USPJEŠNOSTI U RH: Za zapošljavanje žena na poslovima gerontodomaćice povukli 9,3 milijuna kuna

Objavljeno: 04.05.2019. IB

Program “Zaželi” jedan je od najboljih i društveno najkorisnijih programa iskorištavanja EU fondova u Hrvatskoj – uz to što osigurava posao ženama iz teže zapošljive skupine, njime se osigurava briga i skrb za one kojima je to najpotrebnije – stare i nemoćne, piše portal Gradonačelnik.hr. Službene brojke Ministarstva rada govore da je do kraja ožujka iz Europskog socijalnog fonda kroz ovaj program povučeno gotovo milijardu kuna, a zaposleno je ili će se zaposliti 5705 žena, koje brinu za više od 27 tisuća korisnika. Poziv za program trenutno je obustavljen, dok se ne riješe postojeće aplikacije. U sklopu programa koji se financira europskim novcem, do početka travnja 2019. sklopljeni su ugovori za financiranje ukupno 274 projekta, što je 60 više nego u studenome prošle godine.

Poslovi gerontodomaćice

Grad koji je iz EU fondova povukao najviše novca, više od 9,95 milijuna kuna, za zapošljavanje žena na poslovima gerontodomaćice, je Bjelovar. Na drugom je mjestu Slavonski Brod, s 9,95 milijuna kuna, na trećem Đakovo, a na četvrtom je mjestu Zabok, koji je povukao 9,3 milijuna kuna. Slijede Valpovo, Split, Vukovar, Našice, Županja i Vinkovci. Od 274 projekta, njih 173 su prijavile jedinice lokalne i regionalne samouprave s partnerima, dok su ostatak iskoristile civilne udruge, također često u partnerstvu s gradovima.

Najbolja županija

Od projekata potpisanih u novom ciklusu, potkraj prošle godine, najviše je, 6,5 milijuna kuna, povukao grad Belišće, u kojem će do lipnja 2021. godine biti zaposleno 40 žena, koje će nakon edukacije skrbiti o 160 korisnika.
Prema podacima Ministarstva rada i mirovinskog sustava, najveći broj projekata iz programa “Zaželi“ prijavljen je u Osječko – baranjskoj županiji, njih 50. U njima se zaposlilo ili će se tek zaposliti 1143 žene, koje spadaju u kategoriju teže zapošljivih žena, a koje će skrbiti o 5408 korisnika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba