U Kumrovcu obilježena 39. obljetnica smrti Josipa Broza

“Tito je brend za Kumrovec i mi se toga ne sramimo”

Objavljeno: 04.05.2019. zagorjeinternational

Točno u 15 sati i pet minuta, vrijeme u koje je 1980. objavljena Titova smrt u Ljubljani, započelo je obilježavanje 39. obljetnice smrti Josipa Broza Tita. Riječ je o tradicionalnom komemorativnom obilježavanju koje ispred Titove rodne kuće, na području muzeja Staro selo u Kumrovcu svake godine organizira Savez antifašista Hrvatske.

Brojne delegacije

Događaju su prisustvovale brojne delegacije iz Hrvatske i susjednih zemalja koje su položile vijence i zapalile svijeće Titu kod njegovog spomenika. U ime Krapinsko – zagorske županije to su učinili župan Željko Kolar, zamjenica župana Jasna Petek, te zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek.
– Došli smo se prisjetiti Josipa Broza Tita i odati mu dužno poštovanje i sjećanje na njega, prije svega kao našem Zagorcu rođenom ovdje u Kumrovcu, kao vođi antifašističkog pokreta koji je svrstao i republiku Hrvatsku i tadašnju Jugoslaviju na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu, te kao čovjeku koji je vratio u maticu zemlju i Istru i sve naše dalmatinske otoke – objasnio je župan Kolar.

Tito brend

Prema riječima predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, Franje Habulina dužnost je i obaveza ovaj dan biti u Kumrovcu, jer je drug Tito čovjek koji je svojim likom i pojavom obilježio drugu polovicu 20. stoljeća.
– Tito je bio revolucionar, vojskovođa, državnik i svjetski političar, te je kao jedan od vođa pokreta nesvrstanih odigrao značajnu ulogu u vrijeme Hladnog rata – rekao je Habulin.
Vijenac na spomenik Josipu Brozu Titu položio je i načelnik općine Kumrovec sa svojim suradnicima.
– Tito je brend za Kumrovec i mi se toga ne sramimo, nego potičemo taj brend te je sve više posjetitelja iz raznih dijelova svijeta koji dolaze ovamo, tako da mislim da Tito može postati još bolji brend nego je trenutno – zaključio je načelnik Šplajt. (Jožica Miklaužić)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba