“ZABLJESNULO” 1. SVIBNJA U TUHLJU: Obilježavanje 24. obljetnice Vojno – redarstvene operacije “Bljesak” posvađalo lokalne branitelje i čelnika tamošnje župe

BRANITELJI: Župnik je odbio služiti misu za poginule branitelje i žrtve! VLČ. ŠENGULA: Rekao sam im da su se trebali najaviti ranije, ali i da misu može služiti netko drugi, kako je i bilo

Objavljeno: 04.05.2019. Jelena Jazbec

Branitelji općine Tuhelj razočarani su ponašanjem svojeg župnika, vlč. Dragutina Šengule, koji im je odbio služiti misu zadušnicu za poginule branitelje i sve stradale žrtve u operaciji Bljesak, prilikom obilježavanja 24. obljetnice te Vojno – redarstvene operacije, koje je održano u srijedu, 1. svibnja. Obratili su nam se priopćenjem u kojem stoji kako je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku odana počast svim poginulim braniteljima Republike Hrvatske. Ceremonija je popraćena nastupom Puhačkog orkestra “Lipa” Tuhelj, a okupljeni branitelji i mještani potom su se uputili u crkvu Blažene Djevice Marije u Tuhlju, gdje je u podne bila proslavljena sveta misa zadušnica.

“Skandalozan nastup”

– Na veliko razočaranje tuheljskih branitelja, kao i svih okupljenih domoljubnih Tuhljana, spomenutu svetu misu nije želio predvoditi tuheljski velečasni Dragutin Šengula. Drsko je odbijena molba branitelja upućena nekoliko dana ranije, točnije, u subotu ujutro. Velečasni Šengula izjavio je kako je premalo vremena za organizaciju mise zadušnice, te kako se misa neće služiti u njegovoj crkvi. Ponudio je alternativu traženja neke druge crkve izvan područja Župe Tuhelj. Postavljamo si pitanje, jesu li tuheljski branitelji, kao i svi branitelji naše domovine, imali vremena dati svoje vrijeme, svoje živote, ostaviti neutješne majke, očeve, supruge i djecu, te krenuti na put kojemu nisu znali ishoda, ne znajući ni hoće li ugledati svjetlost svoga puta? Neki od nas prošli su duhovne obnove, vjera nas drži budnima na ovome svijetu nakon svega što smo prošli,a onda doživimo skandalozni nastup od čovjeka koji se samo naziva velečasnim – stoji u priopćenju.
Tuheljski su branitelji zatim potražili pomoć nadređenog, vlč. Milana Juranića, župnika u Zagorskim Selima i upravitelja Župe Sutlanska Poljana te dekana Tuheljsko – pregradskog dekanata koji je, kako kažu, s ponosom, objeručke podržao njihovu inicijativu te odslužio misu u župnoj crkvi u Tuhlju, te, prema njihovim riječima, ukorio Šengulu. O svemu su, kažu, obavijestili Duhovni stol, kao i vojni ordinarij.

Ne očekuje sankcije

Razgovarali smo s vlč. Šengulom, koji nam je potvrdio da su mu se branitelji zaista obratili u subotu ujutro.
– Ja sam poručio njihovom predstavniku da su se trebali javiti ranije jer su oni sigurno za taj događaj znali i prije, te da se nije baš zgodno javiti tri dana prije. Ostale udruge branitelja, koje u studenome imaju misu u Kumrovcu, najave se dva mjeseca prije. Rekao sam im da me nema 1. svibnja i da ne mogu služiti svetu misu, pa neka se jave ili u susjednu Župu Klanjec ili nekome drugome tko može služiti misu. Javili su se vlč. Juraniću, on me je zvao, ja sam mu rekao da može imati misu u našoj župnoj crkvi, tako je i bilo i sve je bilo u redu – rekao nam je vlč. Šengula.
Vezano uz navode da su obaviješteni Duhovni stol i vojni ordinarij, tuheljski župnik kaže kako ne očekuje da će biti sankcija.
– Od mene će se jedino tražiti da izložim što se točno dogodilo, kao što sam to učinio i sada – zaključuje vlč. Šengula.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba