POTPISAN UGOVOR S IZVOĐAČEM RADOVA: OB Zabok prva je zdravstvena ustanova u Hrvatskoj na čijem će se krovu instalirati fotonaponska elektrana

Prvih deset godina, zabočka će bolnica imati deset posto jeftiniju struju, a nakon toga – besplatnu

Objavljeno: 02.05.2019. zagorjeinternational

Na krovu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana potpisan je ugovor o javnoj nabavi radova za instalaciju fotonaponskog sustava, između Opće bolnice Zabok i poduzeća Solaris Pons.
– Naša je bolnica inovator, moderna bolnica koja počiva na modernim medicinskim uslugama, pa smo, u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske i Županijom, odlučili da ćemo iskoristiti ovaj prostor krova i staviti fotonaponsku elektranu te na taj način ostvariti uštede. Nadam se da ćemo ovime u budućnosti biti primjer cijeloj našoj Republici Hrvatskoj – rekao je ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina.

Najbolja praksa

Da se radi o sjajnom programu kojim će bolnica od prvog dana ostvarivati financijske uštede, naglasio je i ravnatelj REGEA-e Julije Domac.
– Ovim programom u Republiku Hrvatsku uvodimo najbolju europsku praksu korištenja obnovljivih izvora energije koji su u našem interesu, za budućnost ne samo ljudi koji ovdje žive i rade, nego za budućnost svih nas na kugli zemaljskoj. Program je to koji je inovativan, financijski opravdan i pokazatelj kako treba raditi, a u suradnji s privatnim partnerom od prvog dana ostvarujemo financijske uštede – pojasnio je Domac.
Poduzeće Solaris Pons, prema riječima direktora Jurice Gorupa, iskusno je na području obnovljivih izvora energije.
– Ovo je prvi ovakav projekt u Republici Hrvatskoj i moramo pohvaliti Opću bolnicu Zabok i Županiju što uopće promišljaju na ovakav način. Mi ćemo vrlo brzo, u nekoliko desetaka dana, instalirati elektranu koja će proizvoditi električnu energiju po cijeni gotovo 10 posto nižoj od one po kojoj je trenutačno bolnica kupuje iz mreže, a nakon 10 godina, koliko traje ugovorni odnos, kompletna proizvodnja električne energije bit će potpuno besplatna za bolnicu, dok je životni vijek elektrane gotovo 30 godina. Investicija se financira isključivo iz sredstava privatnog partnera, koji se naplaćuje iz prodane električne energije, dakle, to je projekt s nula kuna troška za bolnicu i Županiju – zaključio je direktor Gorup.

“Opet smo prvi”

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Riječ je o prvoj fotonaponskoj elektrani na području Republike Hrvatske i u zdravstvenom sustavu. Posebno sam sretan i ponosan na doktora Domca i njegov tim, koji svaki puta dolazi s novim idejama i novim projektima, gdje onda uz suradnju s ostalim našim ustanovama, a ovog puta je to Opća bolnica Zabok, te uz potporu Županije, dolazimo do novih projekata, koji ponovno stavljaju Krapinsko – zagorsku županiju na kartu obnovljivih izvora energije i opet smo prvi – rekao je Kolar. (ib, jm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba