Povodom 25. obljetnice rada Udruge “Hrvatska žena” Oroslavje, stigao je poziv Kolinde Grabar – Kitarović za sudjelovanje na Danu otvorenih vrata

Oroslavčanke u pratnji gradonačelnika Gredičaka bile u gostima kod predsjednice

Objavljeno: 29.04.2019. JJ

U Uredu predsjednice Republike Hrvatske održan je Dan otvorenih vrata na temu “Hrvatski – moj jezik”, posvećen onima koji uče hrvatski jezik kao jezik svojih predaka i korijena ili kao posve strani jezik koji žele naučiti. Pozivu predsjednice da sudjeluju na ovom događaju prihvatile su i članice Udruge “Hrvatska žena” Oroslavje i pjevačkog zbora oroslavskog KUD-a Sloboda, koje su se na Pantovčak uputile u pratnji svog gradonačelnika Emila Gredičaka.
Spomenuvši svoje osobno diplomatsko iskustvo u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, predsjednica Grabar – Kitarović je naglasila koliko je važno očuvanje jezičnog identiteta za jačanje hrvatskih zajednica, posebno u drugoj ili trećoj generaciji. Obilazeći hrvatske iseljenike na više kontinenata, od Australije i Novog Zelanda do Čilea, Argentine, Sjedinjenih Država i Kanade, predsjednica je kazala kako se uvjerila koliko je jaka njihova želja za očuvanjem svojeg jezika i nacionalnog identiteta, a mnogi od njih su već pomalo i zaboravili hrvatski jezik.

Temeljna vrijednost

– U svijetu mnogih i različitih nacija, upravo je nacionalna kultura ona temeljna vrijednost koja nas čini ne samo prepoznatljivima, što je u doba globalizacije iznimno važno, nego nam daje stabilnost, sigurnost i vjeru u vlastite potencijale, snagu, kreativnost i mogućnosti napretka – istaknula je.
U kulturno – umjetničkom programu sudjelovale su dvije polaznice Centra za hrvatske studije, Zhu Guizhi iz Narodne Republike Kine, koja je recitirala pjesmu Josipa Pupačića “More” i Lika Kostova iz Sjeverne Makedonije, s pjesmom “Igračka vjetrova” Tina Ujevića, dok je Maria Florencia Celani iz Argentine otpjevala hrvatsku himnu.
– Bila mi je čast pozdraviti predsjednicu Republike Hrvatske ispred grada Oroslavja i zahvaljujem svim članicama i članovima oroslavske Udruge “Hrvatska žena” i pjevačkog zbora KUD-a “Sloboda” koji su me pozvali i pričinili mi zadovoljstvo da i s njima posjetim Ured predsjednice. Bila je to i prilika da ukratko prezentiramo postignuća na kulturnom, humanitarnom i općedruštvenom planu udruga u Oroslavju i još jednom se spomenemo 25. godišnjice djelovanja Udruge “Hrvatska žena” Oroslavje, a što je i bio početni razlog ovog susreta – napisao je na svojem Facebook profilu oroslavski gradonačelnik Emil Gredičak.

Profesori i studenti

Uz zagorske predstavnice, na Danu otvorenih vrata bili su i profesori i studenti Croaticuma Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Centra za hrvatske studije u svijetu Filozofskog fakulteta u Splitu, KUD Sv. Roko, predstavnici Gradskog kazališta Beli Manastir, odgajateljice i djeca dječjeg vrtića Vrbik, predstavnici Udruge Plavi telefon, predstavnici Znanstvenog centra izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo, župan i najbolji učenici Bjelovarsko – bilogorske županije, predstavnici Hrvatske udruge pomoćnika u nastavi, predstavnici Pop Rock škole Sisak te predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba