VELIKA PROSLAVA U PREGRADI: Povodom Dana grada, okupile se povijesne postrojbe iz svih krajeva Hrvatske i održana svečana sjednica Gradskog vijeća

AMBICIOZNI PLANOVI: “Dogradit ćemo dječji vrtić i vatrogasni dom, urediti kino dvoranu, a tu je i izgradnja bazena te širokopojasni internet”

Objavljeno: 28.04.2019. Jelena Jazbec

Postrojavanjem povijesnih postrojbi Republike Hrvatske, prijavkom gradonačelniku i svečanim mimohodom, započelo je središnje obilježavanje Dana grada Pregrade. Sudjelovali su “Hrvatski sokol” Vinkovci, Križevačka djevojačka straža, Hajdučka družina “Mijat Tomić” Hercegovina, Viteški red sv. Jurja Žužemberk, “Hrvatski sokol” Osijek, Gradska straža Požega, 10. satnija Ivanić-Grad, Svetonedeljska garda i Zrinska garda Čakovec, uz domaća kuburaška društva i Limenu glazbu Pregrada.
Svečanu sjednicu Gradskog vijeća otvorila je predsjednica vijeća Tajana Broz. Na samom početku, prikazan je film o projektima koji su obilježili proteklih godinu dana, pa je tako spomenuta energetska obnova Osnovne škole Janka Leskovara, upravne zgrade Grada i društvenog doma koji koriste udruge, zgrade NK Pregrada te zgrade Zemljišno – knjižnog odjela, kao i uređenje šumske ceste Sopot – Vinagora i uređenje Poduzetničke zone, projekti koji se planiraju realizirati u ovoj godini. Gradonačelnik Marko Vešligaj istaknuo je kako je iz EU fondova samo za infrastrukturne projekte povučeno 10 milijuna kuna.

Izazovna godina

– Iza nas je jedna sjajna, ali isto tako i izazovna godina. Ponosan sam na brojne projekte koje smo realizirali. Portfolio EU projekata izrazito je velik i šarolik i to je uspjeh cijele gradske uprave. Također, neću zaboraviti spomenuti ni naše gospodarstvenike. Ne mogu da se ne vratim nekih pet godina unatrag, kada smo u Pregradi imali više od 500 nezaposlenih. Danas je taj broj pao na 90. Reći će neki, to je zbog iseljavanja. Nije, jer se broj zaposlenih povećao s 1080 na 1558, prema zadnjim podacima. Pred nama je još puno posla, pa ću izdvojiti nekoliko projekata koji sigurno idu u realizaciju iduće, a neki od njih možda već i ove godine. To je dogradnja dječjeg vrtića, stavljanje u funkciju kino dvorane i pripadajućeg kulturnog centra te centra za mlade, bazen, dogradnja vatrogasnog doma, a vjerujem i u početak realizacije velikih infrastrukturnih projekata, poput sustava odvodnje i širokopojasnog interneta. Vjerujem da će iduća godina ponovno biti godina koja će rušiti rekorde i pozicionirati Pregradu u grad ugodnog života za svakoga – zaključio je Vešligaj.
Po prvi puta Pregradu je posjetila SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu, Biljana Borzan.
– Dragi Marko, ponosna sam što te poznajem. Sve što sam vidjela i dojam koji sam stekla o ovome gradu, zaista je nešto što je primjer drugim gradovima u Hrvatskoj. Drago mi je što se maksimalno koristi ono što pruža lokalni proračun, ali nije zaboravljeno ni gdje novac još leži, a, nažalost, mnoge sredine u Hrvatskoj to još ne prepoznaju. To su EU fondovi. Europska unija je unija mogućnosti, koja pruža prilike. Na zadovoljstvo građana Pregrade, ovdje se fondovi koriste itekako izdašno. Gledajući iznos gradskog proračuna, otprilike još toliko se povlači iz EU fondova – rekla je Borzan.

Javna priznanja

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar pohvalio je rad gradonačelnika Vešligaja, ali i zastupnice Borzan.
– Dragi prijatelji, vi ste ovdje pokazali da politika može imati ljudsko lice, da politika može biti častan posao, da se ne bavite politikom, nego problemima običnih ljudi. Ako negdje postoji pravi primjer kako to treba posložiti, onda je to Pregrada. A da se visoka politika također može voditi s ljudskim likom, pokazala je Biljana u Europskom parlamentu. Ovdje je prikazana jasna vizija, strategija i cilj, s konkretnim projektima i konkretnom realizacijom. To ne može biti slučajno – istaknuo je Kolar.
Na svečanoj je sjednici bio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić.
– Najbolji su oni modeli koji kreiraju ono najvrjednije i najbolje iz lokalne zajednice, koji u prvi plan guraju teritorijalni kapital, koji je najvažniji i koji uključuje nekoliko komponenti lokalne održivosti. To je ono što sam danas imao prilike vidjeti u ovom kratkom filmu o radu grada Pregrade. To je institucionalna održivost, gdje gradonačelnik i njegovi suradnici uključuju širu zajednicu u donošenje svih odluka, to je ekološka održivost koja brine o prostoru, to je povijesna održivost i to je jedna ukupna ekonomska održivost – istaknuo je Hajdaš Dončić.
Na kraju svečane sjednice, dodijeljena su javna gradska priznanja, između ostaloga, i priznanje za najvolonterku grada Pregrade u 2018. godini, koje je dobila Bernarda Bele. U ime svih nagrađenih, zahvalu je uputio Ivan Kračun. Na svečanoj sjednici prisutnima su se obratili i dječja gradonačelnica Lucija Horvat, načelnik Tuhlja Mladen Hercigonja, u ime zagorskih načelnika i gradonačelnika, gradonačenica prijateljskog grada Iloka, Marina Budimir i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki.
Proslava Dana grada odvija se u sklopu manifestacije “Kostelska uskrsna pištola”, koja je otvorena na Veliku subotu, a završava danas, okupljanjem pucačkih družina i povijesnih postrojbi kraj kapele sv. Štefana u Bregima Kostelskim, s početkom u 15 sati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba