Saborski zastupnik Žarko Tušek i načelnik Desinića Zvonko Škreblin na konferenciji za medije prezentirali strateške projekte koji se provode na području općine

RASTU IZ GODINE U GODINU: “Rekonstrukcija dječjeg vrtića i obnova rodne kuće Đure Prejca, kao i revitalizacija Sutlanskog jezera, uvelike će doprinijeti razvoju Desinića”

Objavljeno: 26.04.2019. ivanabelosevic

 

Povodom Dana Općine Desinić, saborski zastupnik Žarko Tušek s načelnikom Zvonkom Škreblinom je održao  press konferenciju o strateškim investicijama Vlade Republike Hrvatske na području općine i obišao projekte financirane sredstvima iz EU fondova.

Žarko Tušek rekao je da će do ljeta pokušati obići sve jedinice lokalne samouprave kako bi s načelnicima  i gradonačelnicama porazgovarao o projektima koje rade u suradnji s Vladom.

– S pozicije Vlade RH, važno je reći da smo izuzetno ponosni na cijeli investicijski ciklus  koji se odvija na području Krapinsko – zagorske županije. Projekt koji će zasigurno pomoći razvoju općine Desinić je revitalizacija Sutlanskog jezera, riječ je o projektu koji  će zapravo cijelom zapadnom dijelu županije omogućiti dodatni zamašnjak u turističkom razvoju. Dva su ključna projekta koja smo realizirali na području općine, preko Mjere 7.2. to je rekonstrukcija nerazvrstane ceste Jelenjak – Jalšovec Donji – Turnovo, u iznosu 2,4 milijuna kuna i veliki kapitalni projekt rekonstrukcije rodne kuće Đure Prejca u vrijednosti 4,7 milijuna kuna. Da nema mogućnosti korištenja Strukturnih fondova Europske unije i dijaloga s Vladom, takvih kapitalnih projekata zasigurno ne bi moglo biti.  Tu su i drugi projekti općine u partnerstvu s resornim ministarstvima, od rekonstrukcije vrtića i slično – istaknuo je Tušek.

Proračun 10 milijuna kuna

Zvonko Škreblin kazao je da su za sve projekte, za koje su se prijavili na natječaje i koje ostvaruju s Vladom RH, odnosno s ministarstvima, dobili financijska sredstva te je zahvalio na datom povjerenju prema Općini Desinić i prema ljudima ovog kraja.

– Slavimo Dan Općine, Dan svetoga Jurja, Dan škole i Dan župe i prigoda je da se prisjetimo toga što se napravilo kroz proteklu godinu. Svaku godinu idemo s našim proračunom gore, sada smo već na 10 milijuna kuna, sljedeće godine bi trebalo biti negdje oko 14 milijuna kuna, tako da se i po tome vidi rad i trud svih naših djelatnika i cijele općine Desinić. Preko Ministarstva za demografiju dobili smo sredstva za proširenje vrtića, dobili smo oko 380 tisuća kuna, uz što smo mi dodali još nekih 100 tisuća i napravili ono što je bilo najpotrebnije za našu djecu. Sada smo naglasak više bacili na moderniziranje cesta, zato smo išli i preko Fondova Europske Unije i preko Ministarstva regionalnog razvoja. U protekloj godini asfaltirali smo 5,5 kilometara cesta. Svake godine rješavamo i nesretna klizišta koja se često pojavljuju, još moramo sanirati dva do tri klizišta te smo se javili na Hrvatske vode od kojih očekujemo potporu, jer su nam ceste na tom području jako oštećene – naglasio je Škreblin.

150 milijuna kuna

Tušek je još dodao kako je važno i saniranje niza nerazvrstanih cesta na području Krapinsko – zagorske županije, koje su u većem obujmu nego u nekim drugim dijelovima Hrvatske.

– Zasigurno ćemo neke kritične točke riješiti preko operativnog programa Hrvatskih voda u iznosu od 150 milijuna kuna – zaključio je Tušek.

Nakon konferencije za medije Tušek i Škreblin obišli su rekonstruiranu nerazvrstanu cestu Jelenjak – Jalšovec Donji – Turnovo te rodnu kuću Đure Prejca.

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba