Svečanom sjednicom Općinskog vijeća proslavljen je Dan Općine Hum na Sutli i 26. obljetnica njezinog postojanja

NAČELNIK JUTRIŠA: Imamo izrazito razvijeno gospodarstvo s preko 2500 zaposlenih i naše su tvrtke naši najveći promotori

Objavljeno: 25.04.2019. zagorjeinternational

Povodom Dana Općine Hum na Sutli održana je svečana sjednica Općinskog vijeća. Načelnik Zvonko Jutriša tom je prilikom naglasio kako općina ima izrazito razvijeno gospodarstvo s preko 2500 zaposlenih, kako Humčana, tako i ljudi iz ostalih općina i gradova Krapinsko – zagorske županije.

Razvijenost vs. proračun

– S ponosom pratimo sva nova postignuća i razvoj naših tvrtki svjetskog glasa, koje djeluju na prostorima naše općine, a koje su zasigurno najveći promotor naše općine u našoj zemlji, u Europi pa i u svjetskim okvirima. Kako je sve započelo s proizvodnjom stakla danas s ponosom ističemo kako imamo dosta tvrtki koje su nastale paralelno s razvojem staklarstva ili su nužno proizašle iz samog staklarstva, pa tako imamo tvrtke Stražaplastika, Straža – Imo, BDF servis, GP Špiljak, Brenta, Krklec metal, a posebno moram istaknuti tvrtku OMCO Hrvatska, kao najvećeg proizvođača alata za proizvodnju staklene ambalaže u svjetskim okvirima. Naravno, ponosni smo i na sve naše manje tvrtke, OPG – ove i obrte koji također na svoj način čine Hum na Sutli prepoznatljivim. Nažalost moram naglasiti da ta razvijenost u gospodarskom smislu ni približno ne prati razvoj i stanje našeg proračuna – objasnio je Jutriša
U nastavku sjednice kratkim su video prikazom predstavljene najznačajnije aktivnosti koje su kapitalno obilježile period od zadnjeg Dana Općine, a to su svakako značajna ulaganja u cestovnu i komunalnu infrastrukturu te vodoopskrbu i odvodnju, kao i obnova dječjeg vrtića te ostale aktivnosti općeg društvenog sadržaja.
Svečanoj sjednici je prisustvovao i Župan KZŽ Željko Kolar koji se uz čestitke osvrnuo i na zajedničke projekte županije i općine Hum na Sutli.

Sutlansko jezero

– Energetska obnova Osnovne škole Viktora Kovačića je pri kraju, te bi do kraja svibnja trebali dobiti uporabnu dozvolu. Investicija je to koja će se popeti na preko pet milijuna kuna, a druga zajednička investicija Općine, Ministarstva i Županijske uprave za ceste je prekategorizacija ceste od tvrtke OMCO do Prišlina, kako bi se rasteretio ogroman promet dok se državna cesta ne sagradi. Svakako treba spomenuti i projekt FRISCO, jer mi na našem dijelu Sutlanskog jezera želimo biti itekako aktivni partneri u tom projektu, no s obzirom na konfiguraciju terena ne možemo raditi hotelski smještaj kako će to raditi Rogaška Slatina, ali možemo raditi kućice na drveću, bungalove, odnosno moramo sa svoje strane Sutle isto tako imati turističke sadržaje kako bi popunili ponudu i postali konkurentni – naglasio je Kolar.
Dan Općine čestitao je i izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Mario Antonić naglasivši kako je od strane Vlade RH postignuta politička i ekonomska stabilnost, te da se na godišnjoj razini umjesto prijašnjih 11,5 milijardi kuna kamata plaća 8,9 milijardi kuna kamata, što je bitno smanjenje i rasterećenje proračuna i novac koji se na takav način uštede plasiraju između ostalog i u jedinice lokalne samouprave.
– Vlada zna što radi, kreiraju se programi i poticaji koji potiču razvoj poduzetništva i gospodarstva, samo zadnje tri godine u malo i srednje poduzetništvo KZŽ subvencionirano je s više od 250 milijuna bespovratnih sredstva – zaključio je Antonić.

Priznanja i nagrade

Uz bogati kulturno – umjetnički program dodijeljena su i općinska priznanja i nagrade, pa je tako nagrada za životno djelo općine Hum na Sutli za osobite uspjehe u razvoju i unaprjeđenju športa pripala Damiru Špiljaku, dok su plaketu općine koja se dodjeljuje osobama za osobiti doprinos razvoju gospodarstva i unaprieđenju djelatnosti značajnih za općinu dobili Krklec metal d.o.o te Brenta d.o.o iz Klenovca Hum na Sutli. Nagrada za osobite zasluge u razvoju društvenih odnosa i unaprjeđenju djelatnosti značajnih za općinu pripala je KUD – u Rikard Jorgovanić i Športsko kuburaškom društvu Sveti Petar Brezno, a priznanje općine za dugogodišnje članstvo u dobrovoljnom vatrogasnom društvu uručeno je Stjepanu Palajiću.
Svečanu su sjednicu svojim prisustvom uveličali i saborski zastupnik Žarko Tušek, zamjenica župana Krapinsko – zagorske županije Jasna Petek, saborska zastupnica Marija Puh, saborski zastupnik i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić, načelnica općine Zagorska Sela Ksenija Jurak Krivec, načelnik općine Jesenje Andrija Ranogajec, načelnik općine Desinić Zvonko Škreblin te mnogi drugi. (Jožica Miklaužić)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba