Jedan od najcjenjenijih slikara naive, rodom iz okolice Novog Marofa

U Dvoru Veliki Tabor predstavljanje “Imaginarnog svijeta Franje Klopotana”

Objavljeno: 22.04.2019. JJ

“Imaginarni svijet Franje Klopotana”, u obliku istoimene monografije, bit će predstavljen u Dvoru Veliki Tabor, u srijedu u 16 sati. U nazočnosti autora, o monografiji i djelovanju osebujnog slikara govorit će muzejski savjetnik, kustos u Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu, Davorin Vujčić, povjesničar umjetnosti.
81-godišnji Franjo Klopotan iz Presečna pored Novog Marofa zasigurno je jedan od najcjenjenijih slikara naive. Doduše, on se iz tog slikarskog pravca izdvaja svojom originalnošću, odnosno motivima fantastike i nadrealizma.
Slika uglavnom u ulju, najprije u stilu hlebinske slikarske škole, potom razvija vlastitu ikonografiju, bestijarij i antropomorfnu floru. Uvodi elemente nadrealizma i pučke fantastike. Od osamdesetih godina stvara djela složenije simbolike, često s humornom konotacijom. Devedesetih godina slika pejzaže fantazmagoričnih svjetova, djela s elementima političke satire te religijske tematike. Samostalno je izlagao u Zagrebu, Dubrovniku, Hamburgu, Kölnu, Düsseldorfu, Varaždinu, Milanu, Beču, Splitu, Crikvenici, Münchenu, Velikoj Gorici, Čakovcu, Mariboru, Zaboku i Zaprešiću. Godine 1992. Hrvatska pošta izdala je poštansku marku s njegovim djelom “Moj zavičaj”. Jedan je od osnivača Društva naivnih likovnih umjetnika Hrvatske, te član Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba