Doživite tradicionalnu proslavu Uskrsa, točno onak kak’ je to negdar bilo

Znate li što su “gobe na drotu”, “pokal na karabit” i krumpir “s mandurom”? Doznajte na manifestaciji “Vuzem u tuheljskom kraju”!

Objavljeno: 17.04.2019. zagorjeinternational

Turistička zajednica područja “Biser Zagorja” priprema bogat program u sklopu manifestacije “Vuzem u tuheljskom kraju”. U subotu se, u organizaciji Etno udruge “Kolovrat”, organizira pješačenje na blagoslov vatre i hrane u župnu crkvu Uznesenja BDM u Tuhlju. Okupljanje je u 19 sati kod kuće Rudolfa Žlendera, na adresi Pristava 155, gdje će sudionici preuzeti “gobe na drotu” te se uputiti prema crkvi, gdje u 20 sati počinje vazmeno bdjenje, uz blagoslov vatre i hrane. Po završetku, slijedi paljenje goba i obilazak domaćinstava.

Pucanje iz topova

Na Uskrs se održava manifestacija “Uskrsna kubura”, u organizaciji kuburaških udruga “Gromovi Zagorja” i “Munja”. U 10.30 sati slavit će se sveta misa u crkvi Sveta Tri Kralja u Velikoj Erpenji, nakon čega slijedi pucanje iz kubura. U 11 sati slavi se misa u župnoj crkvi u Tuhlju, također uz pucanje po završetku. Etno udruga “Kolovrat” na Žlenderovom brijegu u poslijepodnevnim satima organizira “Pokal na karabit”, uz paljenje vatre. Osim u pucanju iz topova, posjetitelji će moći uživati u domaćem specijalitetu – krumpiru “s mandurom”.

Uskrsno prepucavanje

Na Uskrsni ponedjeljak Kuburaška udruga “Gromovi Zagorja” u Svetom Križu organizira “Uskrsno prepucavanje iz kubura”. Sveta misa u kapeli Svetog Križa je u 15 sati, nakon čega slijedi prepucavanje uz druženje i prigodni program.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba