Na press konferenciji u Krapini, vodstvo zagorskog HNS-a pohvalilo izmjene Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju, koje je pripremilo resorno Ministarstvo na čelu s njihovim stranačkim kolegom Predragom Štromarom

NEMA VIŠE BILJEGA NI ŠETANJA PO ŠALTERIMA: “Proces izgradnje obiteljskih kuća postaje jednostavniji i jeftiniji”

Objavljeno: 17.04.2019. zagorjeinternational

Povodom nedavnih izmjena Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju, koje je pripremilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, na čelu s HNS-ovim ministrom Predragom Štromarom, Županijska organizacija HNS-a Krapinsko – zagorske županije u svojim je prostorima u Krapini održala konferenciju za medije na kojoj su govorili Robert Šplajt, predsjednik zagorskog HNS-a i načelnik Kumrovca, te Anđelko Ferek-Jambrek, zamjenik krapinsko – zagorskog župana za gospodarstvo i potpredsjednik zagorskog HNS-a.
U svom izlaganju, Šplajt je istaknuo kako će se ove izmjene odraziti ne samo na građane, već će ubrzati investiranje i rast građevinskog sektora i cijeli posao učiniti transparentnijim, a isto tako cijeli sustav izdavanja dozvola postat će efikasniji, brži i jeftiniji.

Šutnja administracije

– Pojednostavljuje se, ubrzava i olakšava postupak ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola, a i samo građenje. Nema više biljega, nema više šetanja po šalterima. Poboljšava se učinkovitost provedbe samih zakona, što će utjecati na povećanje isplativosti investiranja u građenje, i time na povećanje broja investicija i zaposlenih u građevinarstvu. Uvođenjem ovih promjena, smanjuje se i stupanj korupcije, uvedene su edukacije službenika i točno će se znati tko radi, a tko ne. Napokon, i to zahvaljujući HNS-u, uvodi se red u sustav, što u praksi znači da će prvenstveno doći do ušteda jer se smanjuju troškovi ishođenja dozvola s prosječno 11 posto vrijednosti investicije, na prosječno 3,7 posto investicije, što je ispod prosjeka Europske unije. Ono što je također novina, je institut šutnje administracije koji nalaže postupanje u određenom vremenu, odnosno, ako odgovora u tom roku nema, postupak se nastavlja kao da je stigao pozitivni odgovor. Za razliku od dosadašnje percepcije javnosti kako je javna uprava spora i troma, kako stalno izmišlja neke nove papire i formulare, slobodno možemo reći da ovim izmjenama olakšavamo život građanima i potičemo investicije, ali i vraćamo dignitet javne uprave – dodao je Šplajt.

E-konferencija

Ferek-Jambrek je objasnio je kako se vrijeme potrebno za provedbu investicija iznimno smanjilo, te sada iznosi u prosjeku 146 dana.
– Velika novost je to da svu tu papirologiju, sav posao za investitora preuzimaju stručni projektanti, koji su upoznati i s prostornim planovima i s mogućnostima gradnje. Uvodi se sustav e-konferencija, što znači da će se online prikupljati dodatna dokumentacija, te da će se prigovori osoba u postupku moći poslati online. Za građane je najbitnije da su se pojednostavili i pojeftinili procesi izgradnje obiteljskih kuća, tako da se ubuduće ukida dio dokumentacije – zaključio je Ferek-Jambrek. (Jožica Miklaužić)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba