Bivša članica DND Zabok Ines Martinko u Zaboku održala interaktivno predavanje o zaštiti okoliša i pravilnom zbrinjavanju otpada

Dječji gradski vijećnici i mladi forumaši doznali kako mogu postati “okolišni superjunaci“

Objavljeno: 17.04.2019. JJ

Članovi Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća Društva Naša djeca Zabok, s voditeljicama Nedom Novosel i Jasenkom Borovčak, ugostili su na svojoj subotnjoj radionici Ines Martinko, višu stručnu suradnicu za zaštitu okoliša u Krapinsko – zagorskoj županiji i nekadašnju članicu Dječjeg foruma DND-a Zabok.

Zeleni otoci

Uz interaktivno predavanje, djeca su imala priliku saznati kako smeće postaje otpad i na koji se način može zbrinuti, reciklirati, a prvotno smanjiti, izbjeći i ponovno upotrijebiti. Uz razgovor o razvrstavanju otpada u kućanstvima, na zelenim otocima te opasnostima divljih i prednostima uređenih odlagališta, predavačica je teoriju pretvorila u praksu, pa su na primjeru vreće raznolikog otpada koju je donijela “kao poklon”, djeca su mogla provjeriti svoje znanje u selektiranju otpada u odgovarajuće kontejnere i dobiti informacije za odlaganje onih vrsta otpada za koje zeleni otoci nisu predviđeni.

Animirani film

Kako bi dodatno potkrijepila tvrdnju da “otpad nije smeće”, predavačica je pokazala primjere pozitivne prakse ponovne uporabe staklenki, plastičnih boca, starih kataloga, plastičnih kutija od kremi i sl. te s djecom raspravila načine izbjegavanja stvaranja nepotrebnog otpada. Kratkim animiranim filmom pozvala je djecu da budu “okolišni superjunaci“. Druženje je završilo zbrinjavanjem prethodno razvrstanog otpada na najbližem zelenom otoku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba