U Zaboku predstavljen projekt KISS, kojeg provode Društvo multiple skleroze, KZŽ i Mreža udruga Zagor

TROSTRUKI UČINAK: Potiče se razvoj kreativnih industrija i samozapošljavanja te se izgrađuje samopouzdanje nezaposlenih osoba

Objavljeno: 15.04.2019. JJ

U zabočkoj Zelenoj dvorani predstavljen je projekt KISS – Kreativne industrije, samozapošljavanje i samopouzdanje, kojeg provodi Društvo multiple skleroze KZŽ, u suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom i Mrežom udruga Zagor. Uvodno izlaganje održale su Svjetlana Pripeljaš, tajnica Društva, i Nataša Hlaban, koordinatorica projekata i programa. Projekt je namijenjen nezaposlenim osobama s invaliditetom i nezaposlenim mladim osobama koje žele naučiti više o kulturnim i kreativnim industrijama kao pokretaču gospodarstava i (samo)zapošljavanja, te se dodatno educirati.

Poduzetnički pothvat

Pripremljeno je nekoliko različitih sadržaja: verificirani programi edukacije uz plaćene putne troškove za odlazak na nastavu koja se u najvećoj mjeri odvija u Zaboku, za web i modni dizajn, te engleski jezik – A1 i B1 razina, kao i radionice o kreativnim i kulturnim industrijama (o trendovima i mogućnostima, samozapošljavanju i poduzetništvu), te program pripreme za tranziciju – svladavanje stresa i niskog samopouzdanja, uvid u vlastite potencijale, generiranje poslovnih ideja i primjeri iz stvarnog života.
Na press konferenciji bio je i predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina, Goran Vukmanić, koji je istaknuo kako je poticanje samozapošljavanja sve popularnija mjera.
– Iznos za tu mjeru je rastao proteklih godina, tako da je ove godine moguće dobiti i do 70 tisuća kuna po pojedinom korisniku koji kreće u poduzetnički pothvat. Naravno, moguće je da se odjednom uključi i više osoba, primjerice, u obrt mogu ići i četiri osobe, a u zadrugu i pet osoba, tako da svaka osoba može ostvariti isti iznos poticaja za samozapošljavanje. U protekloj godini na području Krapinsko – zagorske županije osigurano je gotovo deset milijuna kuna u sklopu mjere samozapošljavanja, kojom je bilo obuhvaćeno oko 120 osoba. Mi pratimo ugovorne obaveze tih osoba unutar godinu dana i imamo podatke o tome koliki je broj poduzeća i obrta opstao u tih godinu dana. Oko 11 posto njih nije uspjelo izvršiti ugovornu obavezu – otkrio je Vukmanić.

Nove kompetencije

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek za projekt KISS kaže kako je sjajan iz više razloga.
– S jedne strane potiče razvoj kreativnih industrija, a s druge strane samozapošljavanje, kako u tom, tako i u ostalim područjima. A da bismo mogli i jedno i drugo, izuzetno je važno samopouzdanje, pa su sve radionice i aktivnosti vezane za ova tri područja. Nadam se da će mnogo osoba iz Krapinsko – zagorske županije kroz ovaj projekt steći nove kompetencije, a prije svega one koje su važne za samozapošljavanje – rekla je Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba