Na aktualnom satu sjednice Županijske skupštine KZŽ ponovno je jedna od glavnih tema bio projekt Stubaki, a kao redovna točka prihvaćen je i prvi rebalans županijskog proračuna za ovu godinu, koji je veći za 4,6 milijuna kuna i sada iznosi 268,7 milijuna kuna

Andabak gradi pet hotela, ali ni jedan u Stubakima? Župan Kolar: Rok je svibanj sljedeće godine, do tada me ne pitajte ništa

Objavljeno: 15.04.2019. ivanabelosevic

U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Krapini održana je 13. sjednica Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije, koja je, kao što je uvijek praksa, započela aktualnim satom.
Nezaobilazno pitanje ponovno je bilo vezano uz projekt Stubaki. Ovaj put Ivan Hren je rekao kako je u medijima pročitao da Jako Andabak misli graditi pet hotela, ali da među njima nije onaj u Stubičkim Toplicama.
– Vi znate koja je odluka Županijske skupštine i koji je rok investitoru da počne s gradnjom. Peti mjesec sljedeće godine, i do petog mjeseca sljedeće godine molim Vas nemojte mi više postavljati to pitanje. A i prošli put sam vam rekao da pregovaramo s dva potencijalna dodatna partnera kako bi se pokrenuo taj projekt. Kad ćemo imati detaljnije informacije koje bi nas približile tom cilju, rekao sam da ćemo odmah o tome obavijestiti Županijsku skupštinu. Nemam drugog odgovora na to, da je tako jednostavno dovući investitore i ući u takvu veliku gradnju, mi bi imali hotela tko Istra, ali nemamo. Ali da ste čitali novine, pa da ste pročitali sve i da ste htjeli sve reći i da ste to dobronamjerno htjeli reći, mogli ste pročitati da piše Andabak prodaje kompletno sve što ima na moru i da će prebaciti financiranje na kopno, ali taj dio vam je pobjegao. Sljedeći put čitajte čitavi članak – odgovorio mu je Kolar.

Oporbeni vijećnik Stjepan Ranogajec pak je upitao župana Kolara zna li što se događa u Županiji, misleći na to kako je netko u Županiji, otvorio pošiljku koja je bila adresirana na njegovo ime, kao predsjednika Antikorupcijskog povjerenstva KZŽ. Ranogajec je na to dodao kako je to kazneno djelo.
Župan Kolar mu je na to odgovorio da od toga ne radi nikakav spektakl, jer se u Županiji dnevno otvara stotinjak pošiljki.
– Ako je neka službenica slučajno otvorila poštu, to nije kazneno djelo, jer na njoj nije pisalo ne otvaraj. Istražit ćemo taj slučaj i obavijestiti vas o tome – istaknuo je Kolar.
Dražena Čveka je pak zanimala revitalizacija pruge prema Kumrovcu. Dobio je odgovor da do revitalizacije pruge neće doći sve dok ne uđemo u Schengen.
Nina Gradiški Zrinski (ZDS) pitala je vezano za sistematske preglede za zdravstvene djelatnike u zdravstvenim ustanovama. Naime, to je za svoje radnike omogućila Specijalna bolnica Krapinske Toplice, a ona tvrdi kako bi to trebalo biti omogućeno i djelatnicima u drugim ustanovama. Župan Kolar je takvom prijedlogu dao podršku, napominjući da to ne odlučuje Županija, već strukovni sindikati.

Rebalans proračuna

Na sjednici je prihvaćen i godišnji izvještaj o izvršenju proračuna KZŽ za 2018. godinu, te prijedlog prvog rebalansa proračuna za 2019. godinu.
Proračun je tako s prvom izmjenom planiran u visini 742.467.684 kune, što je za 15.173.050 kuna ili 2,1 posto više u odnosu na prvobitni plan koji iznosi 727.294.634 kune. Taj iznos obuhvaća prihode i primitke te rashode i izdatke Županije i njezinih proračunskih korisnika.
– Gledajući samo Županiju, proračun sada iznosi 268.774.741 kunu, što je za 4.602.931 kunu ili 1,7 posto više u odnosu na prethodni plan, koji iznosi 264.171.810 kuna. Ovom izmjenom Proračuna, promjene se prvenstveno odnose na uključivanje viška prihoda iz prethodnog razdoblja te na njegovu raspodjelu po programima, odnosno aktivnostima. Uz to su načinjene korekcije na pojedinim kapitalnim projektima sukladno njihovoj realizaciji – radi se o projektima koji će se završiti tekuće godine – energetska obnova škola, uređenje i opremanje ambulanti Doma zdravlja, dovršenje izgradnje dvorane u Đurmancu, s obzirom na to da je poznato koliko je utrošeno u prethodnom razdoblju te koliko je sredstava potrebno do završetka radova – objasnio je županijski pročelnik za financije Igor Cigula.
Vijećnik Zoran Gregurović pitao je župana Kolara misli li Županija pomoći oko gradnje školske sportske dvorane uz OŠ Antuna Mihanovića na Petrovskom. Župan je na to rekao kako je Županija ishodila građevinsku dozvolu.
– Na natječaj se ne možemo javiti mi kao Županija, nego jedinica lokalne samouprave, a oni nisu prošli na natječaju. Nakon što dovršimo ove tri, u Đurmancu, Hrašćini i Zlatar Bistrici, sljedeća dvorana koja će se graditi, je upravo ova na Petrovskom – naglasio je Kolar.
Prihvaćen je i izvještaj o radu te godišnji izvještaj o izvršenju financijskog plana Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije za 2018. godinu, te prvi rebalans proračuna za ovu godinu.

Proračun ŽUC-a

Ravnatelj ŽUC-a Stjepan Sirovec je rekao kao su prihodi u 2018. iznosili 43,7 milijuna kuna, a rashodi 36,6 milijuna kuna.
– Ovaj višak sredstava bit će raspoređen u rebalans i proračun će iznositi 44,7 milijuna kuna. Ta će sredstva biti raspoređena prema prioritetima cesta u pojedinim jedinicama lokalnih samouprava – istaknuo je Sirovec.
Ivan Hren molio je komentar župana na vijest o nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Zlataru, koji je proglasio nedopuštenim otkaz bivšem ravnatelju ŽUC-a Željku Vincelju te mu ŽUC prema toj presudi treba isplatiti 94.787 kuna naknade štete, plus zatezne kamate koje teku od 5. travnja, kao i sudske troškove od 3125 kuna.
Župan Kolar je kazao kako ne želi komentirati nepravomoćnu presudu.
– S jednim dijelom presude smo zadovoljni, a s drugim ne. Konzultiramo se s odvjetnicima i vidjet ćemo što će se dogoditi. Kad će biti donesena pravomoćna odluka, onda ću komentirati – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba