Ususret Danu općine Desinić, razgovarali smo s načelnikom Zvonkom Škreblinom

“Prošle smo godine po prvi puta u povijesti imali listu čekanja za dječji vrtić”

Objavljeno: 14.04.2019. Jelena Jazbec

Zvonku Škreblinu ovo je šesti mandat na čelu općine Desinić. U lipnju će obilježiti 22 godine staža na mjestu načelnika, a 23. travnja, na Jurjevo, općina obilježava 26 godina postojanja. Tim povodom, načelnik nam je dao osvrt na 2018. godinu i najavio projekte koji općinu Desinić očekuju u narednom razdoblju.  

Koje biste projekte na području cestovne infrastrukture izdvojili kao najvažnije u prošloj godini?

Prošlogodišnji je proračun iznosio nešto manje od osam milijuna kuna, što je bio najveći proračun u 25 godina postojanja općine. Najviše, 4,5 milijuna kuna se utrošilo u modernizaciju nerazvrstanih cesta, kojih na našem području ima preko 130 kilometara. To je najveći iznos ikad uložen u asfaltiranje cesta, pri čemu moram istaknuti da je tri milijuna kuna osigurano iz europskih fondova, za tri kilometra ceste Jelenjak – Donji Jalšovec – Turnovo, dok je ostatak osiguran iz Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva graditeljstva. Završili smo i 520 metara nogostupa u Ratkajevoj ulici, gdje su se radovi odvijali u dvije faze. Dobili smo pomoć Županijske uprave za ceste, a ostatak nastavili sami. Rak rana naše općine su klizišta, pa smo prošle godine izradili tri projektne dokumentacije i ove se godine prijavili na natječaj Hrvatskih voda te očekujemo rezultate. Radi se o klizištima na nerazvrstanim cestama, koja bi mogla ugroziti prometovanje.

Kakvo je stanje na području brige o djeci i mladima? 

Prošle smo godine po prvi puta u povijesti dječjeg vrtića imali listu čekanja, pa smo odlučili da je najbolje renovirati jedan dio zgrade gdje su se nalazili zimski vrt i uredi. Urede smo preselili u dio gdje su inače i prostorije naših udruga, i tako dobili prostor za još jednu vrtićku skupinu do 15-ak djece. Radi se o investiciji od 500 tisuća kuna, pri čemu smo izdvojili 30 posto vlastitih sredstava, a 70 posto dobili od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Roditelje smo rasteretili i kod plaćanja, pa tako za prvo dijete plaćaju 50 posto cijene vrtića, za drugo 40 posto, za treće 25 posto, za četvrto deset posto, dok je za peto i svako sljedeće dijete, vrtić besplatan.

Dobre vijesti stižu i s područja turizma. Nedavno se u Desiniću otvorio hostel, kao privatna investicija mladog poduzetnika. 

Uz malo i srednje poduzetništvo, u Strategiji razvoja općine, kao prioritet su istaknuti turizam i eko poljoprivreda, s obzirom na to da smo najčišći kraj u ovom dijelu Lijepe Naše, ali i šire. Pritom mislim na obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kojih svake godine imamo sve više, a trenutno ih je desetak. Otvorio nam se i hostel i mislim da će to biti dodatni poticaj za dulji boravak turista i zadržavanje u našem kraju. Vjerujem i da će Veliki Tabor u bližoj budućnosti još više doprinijeti razvoju turizma, ali u smislu da od njega imaju koristi naši ljudi, jer nije dovoljno samo to što je uređen i što ponosno stoji iznad Desinića.

Koje projekte namjeravate započeti ili realizirati u 2019. godini? 

Za ovu godinu predvidjeli smo proračun od 12,5 milijuna kuna, jer smo morali uvrstiti adaptaciju i rekonstrukciju kuću Đure Prejca, gdje smo preko mjere 7.4.1. dobili oko pet milijuna kuna. Na Ministarstvo regionalnog razvoja i Ministarstvo graditeljstva prijavili smo projekt modernizacije nerazvrstane ceste u Humu Košničkom, do Košnice, od jednog kilometra, te ceste Turnišće Desinićko – Crnići, od 350 metara. Započet ćemo i s radovima na nogostupu Dubravica – Desinić, od dva kilometra. Projektna dokumentacija je završena, a projekt ćemo odrađivati po fazama. Radi se o projektu vrijednom između 400 i 500 tisuća kuna. Postavit ćemo i javnu rasvjetu koja je već odavno bila obećana u Donjem Zbilju, ali nije na vrijeme bila napravljena rekonstrukcija niskonaponske mreže.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba