Uređuje se rodna kuća najpoznatijeg Desinićanca – projekt vrijedan oko pet milijuna kuna

U kući Đure Prejca bit će izloženi njegovi notni zapisi, a posjetitelji će na zahtjev moći uživati i u njegovim skladbama

Objavljeno: 13.04.2019. JJ

Adaptacija i rekonstrukcija rodne kuće Đure Prejca u Desiniću započela je 18. veljače, a rezultat je uspješne prijave Općine Desinić na Mjeru 07 iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., Predmjere 7.4. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“, istoimene Operacije 7.4.1.

Vlastita sredstva

Projekt uređenja rodne kuće jednog od najpoznatijih hrvatskih skladatelja rodom iz Desinića, gospodarske zgrade, parkirališta i okoliša, stajat će oko pet milijuna kuna.

– Do sada je odobreno 4,7 milijuna kuna i trenutno se očekuje odluka o isplati, nakon čega će se doznati hoće li još nešto biti revidirano, s obzirom na to da nam ne žele priznati naziv spomen kuća Đure Prejca, a turistički informativni centar da. Prema tome ispada da bi Općina trebala uložiti oko pola milijuna kuna vlastitih sredstava, a ostatak bismo dobili – rekao nam je načelnik Desinića Zvonko Škreblin, koji nam je otkrio i što će se nalaziti u kući.

 Multimedijska oprema

– Bit će to jedno lijepo zdanje, kuća našeg najpoznatijeg Desinćanca. U jednoj prostoriji nalazit će se svi njegovi notni zapisi, ručno pisani, njegov namještaj i slično, dok će u drugom dijelu biti turistički informativni centar s gospodarskom zgradom, koja će služiti za predstavljanje, prvenstveno najmlađim, ali i odraslim posjetiteljima kako se nekad radilo na poljoprivredi. Dakle, bit će tu izloženo tradicionalno poljoprivredno oruđe, a prostor će služiti i za održavanje raznih radionica koje ćemo još razraditi tijekom izvođenja projekta – kaže Škreblin.

Izvođač radova je ETI Inženjering iz Zaboka, a rok za završetak radova je godinu dana. Škreblin dodaje kako će kuća imati i multimedijsku opremu, pa će zahvaljujući hologramu posjetitelji moći vidjeti Đuru Prejcu, koji će im zahtjev i otpjevati neku svoju skladbu.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba