U Krapini, u organizaciji krapinskog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, za učenike osnovnih škola održan Dan profesionalnog usmjeravanja

PRED ODLUKOM ŽIVOTA: “Slijedite maštu, ali pri odabiru vodite brigu i o tome da ćete si s tim zanimanjem moći stvoriti uvjete za bolji život”

Objavljeno: 12.04.2019. zagorjeinternational

U obje dvorane Pučkog otvorenog učilišta u Krapini Festivalskoj dvorani održan je Dan profesionalnog usmjeravanja, kojeg je organizirao Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Krapina, čiji je cilj učenicima osnovnih škola približiti srednje škole te buduća, prvenstveno deficitarna zanimanja, za koja mogu dobiti stipendiju te s kojima bi im nakon završetka školovanja trebao biti osiguran posao.
Predstojnik krapinskog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Goran Vukmanić objasnio je kako učenici mogu vidjeti različite radove starijih kolega iz frizerskih škola, tekstilne radove Škole za umjetnost, grafiku, dizajni i odjeću Zabok, mogli su vidjeti i čuti učenike Srednje glazbene škole iz Pregrade, dok su preostale zagorske srednje škole imale svoj mali Dan otvorenih vrata.

Rast zaposlenosti

– Jedan od glavnih razloga zašto se organizira Dan profesionalnog usmjeravanja, koji se inače održavao u sklopu Sajma poslova KZŽ, jest da učenicima pomognemo u odluci, kako bi odabrali najbolju školu za sebe, a da im pritom to školovanje donosi zanimanje koje će im pružiti nekakvu sigurnost u budućnosti – istaknuo je Vukmanić te dodao kako je nezaposlenost u Zagorju u proteklih pet godina pala s 9003 na 2432 nezaposlenih, dok zaposlenost raste, a najtraženija zanimanja u Zagorju mogu se svrstati u pet područja – građevinarstvo, metalsku i tekstilnu industriju, transport te medicinu.

– Broj osoba koje izlaze iz evidencije Zavoda za zapošljavanje na rad u inozemstvo otprilike je ispod tri posto od ukupnog broja zaposlenja. U odnosnu na neke druge županije u Slavoniji i Lici, to nije kritično – naglasio je Vukmanić.
Učenicima su prezentirani i portal “e-usmjeravanje” te interaktivni alati za upravljanje karijerom, prezentirani su filmovi o deficitarnim zanimanjima, a održan je i okrugli stol “Razgovor o budućnosti”.

– Većina vas mašta što ćete biti u životu i to je jako dobro. Prilikom odabira škole u koju ćete krenuti, jednostavno vam se nameće to, da ako si želite osigurati obitelj, morate imati radno mjesto. Prezentirat ćemo vam koja su to zanimanja koja su potrebna zagorskom gospodarstvu i za koja vam garantiramo stipendije i radno mjesto. Što će nam sva infrastruktura, ceste, željeznice i ostalo, ako će svi ljudi iz Zagorja htjeti otići. Za svakog pojedinca je najgore, da kada uloži veliki napor i trud u školovanje, nakon toga ne može naći radno mjesto. Slijedite svoju maštu i cilj, ali vodite brigu o tome da možete naći radno mjesto i nakon toga si stvoriti uvjete za bolji život – zaključio je Kolar, dok je učenicima uspjeh u izboru budućeg školovanja i zanimanja zaželio i zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina.

Od škola koje su se predstavljale, zaustavili smo se na štandovima Srednje škole Zabok, koja je prezentirala zanimanja ekonomista, kao i trogodišnja strukovna zanimanja – kuhara i konobara.

Trud i vrijeme

– Predstavnici su učenici vježbeničke tvrtke u kojoj rade dvije godine. Radi se o virtualnom projektu koji daje fantastične rezultate u obrazovanju ekonomista. Budući da nemaju praksu, to im je zamjena za nju. Osvojili smo broncu na prvom Worlds Skills natjecanju i došli smo pokazati koliko je potrebno uložiti vremena i truda, kako biste mogli prezentirati svoju tvrtku te pokazati kako to izgleda u samoj profesiji – kazala je mentorica Marija Dlesk.
Ivan Đurkin – Benkotić, mentor kuharima i konobarima kazao je kako se njihova škola s posljednjeg natjecanja vratila s trećim mjestom, a u Krapini su došli također pokazati što sve znaju i rade.
– U ponudi imamo različite koktele, smoothieje, medenjake uz kavu, domaće kiflice… Želimo svojim budućim učenicima približiti naša zanimanja, koja su im zanimljivosti i prednosti. Ako imaju afiniteta za to, vjerujemo da će im se dopasti – zaključio je Đurkin – Benkotić. (ab, ib)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba