[FOTOGALERIJA] Uz nadolazeći najveći kršćanski blagdan Uskrs, u Galeriji grada Krapine otvorena 22. po redu izložba pisanica

NE NEDOSTAJE MAŠTE I KREATIVNOSTI: “U mnoštvu ideja i radova, teško je izdvojiti najljepšu pisanicu, svaka je posebna na svoj način”

Objavljeno: 12.04.2019. Alen Brodar

Uz najveći kršćanski blagdan Uskrs, u Galeriji grada Krapine već je tradicionalno otvorena izložba pisanica. Kao i prijašnjih, i ove se godine na izložbu odazvao veliki broj autora, pa tako na ovoj, 22. izložbi pisanica sudjeluju djeca iz krapinskih vrtića “Gustav Krklec ” i “Mali kaj”, učenici osnovnih škola, srednjoškolci umjetničke škole, likovni umjetnici, pojedinci iz Krapinsko – zagorske, Varaždinske i Zagrebačke županije te iz Slovenije.
– Drago mi je što ovdje u Galeriji grada Krapine čuvamo tradiciju i što uoči Uskrsa radimo i izlažemo pisanice. Zadovoljstvo nam je dati građanima mogućnost da pokažu sve lijepo što su izradili. Drago mi je i što uspijevamo održati tradiciju keramike u Krapini, budući da smo nabavkom peći za keramiku omogućili svima zainteresiranima da svoje radove ispeku i izlože. Željeli bih se zbog toga zahvaliti Gradu Krapini na velikoj podršci i financijskim sredstvima koja nam omogućavaju da tako vrijedne stvari imamo u našoj Galeriji – istaknula je ravnateljica POU-a Krapina Grozdana Pavlović. Zahvalila je i Krapinsko – zagorskoj županiji na podršci u programima koje provode, dok je dožupanica Jasna Petek rekla kako se na izložbi pisanica u krapinskoj Galeriji svake godine razveselimo mnoštvu različitih pisanica, izrađenih različitim tehnikama.

Čuvanje tradicije

– Posebno pozdravljam djecu koja ove godine sudjeluju na izložbi, jer tako prenosimo našu tradiciju, kulturu i baštinu na nove generacije – zaključila je dožupanica.
A izložbu je otvorio gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, koji je također istaknuo vrijednost ove izložbe zbog njegovanja tradicije.
– Tradicija je u našem podneblju nešto do čega se posebno drži, a pogotovo kada se radi o tradiciji vezanoj za najveći kršćanski blagdan. Drago mi je da se u umjetničko stvaranje uključuju svi, od najmlađih do onih nešto starijih. Grad se stoga posljednjih godina pokušao priključiti jer želja nam je da ovu izložbu proširimo i izvan zidova Galerije, pa velike pisanice postavljamo po gradu. Sada ih imamo tri, ovu posljednju izradila je umjetnica Maja Vukina Bogović. Želimo dio ove atmosfere s izložbe pisanica prenijeti i na otvoreni prostor – zaključio je Gregurović i svima čestitao nadolazeći Uskrs.
Kustosica Galerije Vesna Kunštek kazala je kako je pisanice izrađivalo 50-ak likovnih umjetnika i pojedinaca, a posebno je istaknula radove djece koja su sudjelovala na radionici izrade keramičkih pisanica, koju su organizirali u suradnji s Društvom naša djeca Krapina, a koju je vodila dr. art Mirjana Smolić.

Razne tehnike

– Pristupi izradi pisanica su različiti, od onih tradicionalnih načina pisanja perom i voskom, bojanja lukom i bojama, obljepljivanja prirodnim materijalima, pa čak i heklanja, do pisanica rađenih od keramike, u tehnici mozaika ili kaširanih. Ima i instalacija kojih je svake godine sve više, gdje svoju kreativnost iskazuju učenici pod mentorstvom svojih učitelja, kao i dječica iz dječjih vrtića sa svojim odgojiteljicama. Iz izloženih radova vidi se da u svih tih 22 godine, kako se izložba održava, izlagačima ne nedostaje mašte i kreativnosti. U mnoštvu ideja i radova teško je nekoga posebno izdvojiti, jer svaki je rad lijep na svoj način – zaključila je Vesna Kunštek.

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba