Učenici i profesorici ŠUDIGO-a proveli pet dana u Makedoniji

Predstavili svoju županiju i školu, posadili dva stabla prijateljstva, a Makedonce pozvali u Zabok

Objavljeno: 11.04.2019. JJ

Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok odobren je projekt “Afirmativno korištenje slobodnog vremena mladih različitih kulturnih sredina”, koji je prijavila na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja. Radi se o potpori međunarodnoj suradnji sa školama iz europskih zemalja koje ne sudjeluju u EU programima za obrazovanje i osposobljavanje i za suradnju sa školama i ustanovama koje provode obrazovanje pripadnika hrvatske manjine u inozemstvu u školskoj godini 2018./2019.

Zajednica Hrvata

Svrha projekta bila je jačanje prekogranične suradnje škola, razvijanje inovativnih pristupa podučavanju i obrazovanju o europskim vrijednostima te suradnja s učenicima pripadnicima hrvatske manjine u inozemstvu, razmjena nacionalnih i kulturnih vrijednosti Makedonije i Hrvatske te posjet Zajednici Hrvata u Skopju. Glavna aktivnost odnosila se na posjet učenika i profesora ŠUDIGO-a Srednjoj strukovnoj općinskoj školi Ilinden, smještenoj u blizini glavnog grada Skopja, u najrazvijenijoj makedonskoj općini.
Uz provedbu projekta te uz potpisan Sporazum o suradnji između dviju škola iz Makedonije i Hrvatske, a u znak nastavka dobrih međunarodnih odnosa, načelnik općine Ilinden, Žika Stojanovski, ravnateljica ŠUDIGO-a Božica Šarić i ravnatelj srednje škole iz Ilindena Zoranče Arsovski, zasadili su dva stabla prijateljstva u krugu škole.
Inače, provedba projekta započela je početkom školske godine, kada su nastavnice Valentina Potočki, Valentina Petric Klaužer, Barbara Hanjilec i Ruža Leskovar te ravnateljica škole Božica Šarić detaljno razradile plan aktivnosti i uključile pet profesora i deset učenika ŠUDIGO-a te petnaest učenika makedonske škole u projekt.

Kulturna baština

Učenici i profesori zabočke škole tijekom boravka u Makedoniji imali su priliku upoznati se s kulturnom baštinom Sjeverne Makedonije, a imali su i zadatak snimiti materijal za filmski uradak o poznavanju Hrvatske i Sjeverne Makedonije te načinima provedbe slobodnog vremena. Na završnoj aktivnosti na okruglom stolu prezentirali su vrijednosti i ljepote Hrvatske, Krapinsko – zagorske županije i svoje škole, s uspostavljena je i suradnja s članicama Zajednice Hrvata u Makedoniji. Idući susret planira se u Zaboku.
Uz financiranje MZO-a, značajan doprinos realizaciji projekta, uključujući i petodnevni susret učenika i profesora u Makedoniji, dali su i Krapinsko – zagorske županija te Grad Zabok.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba