Dvor Veliki Tabor uspješno se predstavio u Sloveniji

Veronika iz Desinića preko Celja do Ljubljane

Objavljeno: 10.04.2019. JJ

U okviru projekta za mlade i “mlade u srcu”, Multi – kul – praktik, ove je godine ostvarena izuzetno uspješna suradnja između Mestne knjižnice Ljubljana i Dvora Veliki Tabor. Pod nazivom “Veronika iz Desinića preko Celja do Ljubljane”, u Knjižnici Prežihov Voranc održavala se od 5. ožujka jednomjesečna izložba knjiga i drugih eksponata posvećenih zajedničkoj povijesti i nematerijalnoj baštini koja se očituje kroz usmenu predaju o Veroniki Desinićkoj. Autorice izložbe bile su Kristina Pavlović, Maja Šefman, Silvija Štraus i Karolina Harjač Bricelj.

Obiteljska ulaznica

Osim izložbe, projekt je obuhvatio i stručno predavanje “Veronika Desinićka, tajanstvena žena – ogledalo svojeg vremena“, koje je u petak u ljubljanskoj knjižnici održala Kristina Pavlović, muzejska pedagoginja iz Dvora Veliki Tabor. Sljedećeg dana od 10 do 13 sati brojna su djeca i njihovi roditelji pohodili subotnje Multi-kul-druženje – obiteljsko dopodne, na kojem su usvajali nove vještine i sudjelovali na radionicama, oblikujući dvor od drvenih kockica, stvarajući zmajevo jaje, izrađujući pećnjak s likom Vile Meluzine u glini, igrajući se s memory karticama na temu legende o Veroniki Desinićkoj, izrađujući zagorsku ružu (cvetnicu) od krep papira i tražeći skriveno blago u knjižnici. Najuspješniji su sudjelovali u nagradnom izvlačenju, a glavna nagrada, obiteljska ulaznica za Muzeje Hrvatskog zagorja, pripala je obitelji Aleša Ojsteršeka.

Slovenski posjetitelji

Posjetitelji svih generacija upoznali su pobliže Hrvatsko zagorje i Legendu o Veroniki Desinićkoj, a ostvaren je i primarni cilj – promocija programa Velikog Tabora u Ljubljani, s obzirom na to da su slovenski posjetitelji drugi po broju dolazaka u Veliki Tabor.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba