Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina, ukupno je u ožujku iz evidencije nezaposlenih izašlo 414 osoba, što je 20,7 posto manje nego u ožujku 2018. Od toga je zaposleno 287 osoba, i to: 254 osobe na temelju zasnivanja radnog odnosa i 33 osobe na temelju drugih poslovnih aktivnosti (zapošljavanje prema posebnim propisima, registriranje trgovačkog društva, obrta, ugovor o djelu, itd.). Evidentirano zapošljavanje na temelju radnog odnosa najčešće se realiziralo u prerađivačkoj industriji (66 osoba), građevinarstvu (37 osoba), trgovini na veliko i malo; popravku motornih vozila i motocikala (34 osobe), pružanju smještaja te pripremi i usluživanju hrane (30 osoba) te u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi (24 osobe). U zapošljavanju su predvodile ispostave Zabok (79 zaposlenih osoba) te Krapina i Zlatar (po 47 zaposlenih osoba). Istodobno je u ožujku 127 osoba izašlo iz evidencije nezaposlenih zbog ostalih razloga sukladno Zakonu.

Broj nezaposlenih manji

U evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je ukupno 311 nezaposlenih osoba, što je 11 posto manje nego u ožujku 2018. godine, i to: 196 osoba izravno iz radnog odnosa, 16 osoba iz drugih poslovnih aktivnosti, pet osoba iz redovitog školovanja, te 94 osobe iz neaktivnosti. S obzirom na djelatnost prethodnog zaposlenja, izravno iz radnog odnosa najviše je osoba došlo iz trgovine na veliko i malo; popravka motornih vozila i motocikala (47 osoba), prerađivačke industrije (33 osobe), pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (19 osoba), građevinarstva (18 osoba) te javne uprave i obrane; obveznog socijalnog osiguranja (13 osoba). Krajem prošlog mjeseca u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina registrirane su 2432 osobe. U usporedbi s veljačom 2019., broj nezaposlenih smanjio se za četiri posto, a u odnosu na ožujak 2018. godine, broj nezaposlenih manji je za 22,6 posto. Najveći apsolutni broj registriranih nezaposlenih osoba je na području ispostave Donja Stubica, Zabok i Krapina, dok je najmanje nezaposlenih u ispostavi Pregrada, Klanjec i Zlatar. U usporedbi s istim mjesecom 2018. godine, evidentirana je nezaposlenost smanjena u svim ispostavama, osim u ispostavi Zlatar, i to najviše u ispostavama Krapina i Pregrada, za više od 30 posto.

Potrebe za radnicima

Poslodavci su prošlog mjeseca prijavili 574 potrebe za radnicima, što je za 18 posto više nego u prethodnom mjesecu, te za 0,7 posto manje u odnosu na isti mjesec 2018. godine. Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je u prerađivačkoj industriji (182 radnika), trgovini na veliko i malo; popravku motornih vozila i motocikala (67 radnika), obrazovanju (60 radnika), pružanju smještaja te pripremi i usluživanju hrane (51 radnik) te zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi (48 radnika). Najtraženija zanimanja u ožujku 2019. bila su: prodavač/prodavačica (52), radnik/radnica na proizvodnoj liniji (50), konobar/konobarica (32), fizioterapeut/fizioterapeutkinja (17), kuhar/kuharica (14), medicinska sestra/medicinski tehničar (12), bravar/bravarica (12), rukovatelj/rukovateljica brojčano upravljanim strojem za obradu kovina (12), vozač/vozačica teretnog vozila (12), radnik/radnica u održavanju (12), stolar/stolarica (11), šivač/šivačica (11), doktor/doktorica medicine (9), odgojitelj/odgojiteljica predškolske djece (9), skladištar/skladištarka (9), čistač/čistačica (9).