Prošlog su mjeseca policajci na zagorskim prometnicama obavili očevid kod 62 prometne nesreće. Ujedno su utvrdili 1229 prekršaja, od kojih se trećina odnosila na brzinu

PAZITE KAKO VOZITE: U odnosu na ožujak prošle godine, broj prometnih nesreća s ozlijeđenima se udvostručio

Objavljeno: 10.04.2019. AB

Policijski službenici PU krapinsko-zagorske u ožujku su obavili očevid kod 62 prometne nesreće što je za 26,5 posto više nego u ožujku prošle godine. Pritom nisu evidentirane prometne nesreće s poginulima, u 23 nesreće s ozlijeđenim osobama tri osobe su zadobile teške, a 32 osobe lakše ozljede, dok je u 39 prometnih nesreća nastala samo materijalna šteta.
Tako se u odnosu na prošlogodišnji ožujak, broj nesreća s ozlijeđenima i više nego udvostručio (povećanje od 109,1 posto), dok je broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u porastu za 2,6 posto.

Nepropisno kretanje

Ukupno je dakle u prometnim nesrećama nastradalo 35 osoba (porast od 66,7 posto), a najviše ih je bilo životne dobi od 20 do 40 godina, njih 14.
– Nepropisno kretanje vozila kolnikom bilo je najčešći uzrok prometnih nesreća, četvrtina ih je izazvana upravo iz tog razloga, a kritični dan prema broju obavljenih očevida bio je ponedjeljak, s njih 13. U prometnim nesrećama sudjelovalo je 145 osoba, od kojih je njih 17 ili 11,7 posto bilo pod utjecajem alkohola, što je također povećanje od 4,4 posto u odnosu na ožujak prošle godine – objasnili su u PU krapinsko – zagorskoj.
Dodaju kako je u ožujku zabilježeno i 1229 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosilo se na brzinu, njih 414, što iznosi 33,7 posto od ukupnog broja utvrđenih prekršaja.

Alkoholiziranih 89

Zatim slijede prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (89), te prekršaji korištenja mobitela u vožnji i upravljanja neregistriranim vozilom (35). Utvrđeno je i 10 prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, osam prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, pet prekršaja odbijanja alkotestiranja, tri prekršaja nekorištenje zaštitne kacige te dva prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba