Razgovarali smo sa Zabočankom Karlom Bartolin (23), koja će se 27. travnja natjecati u finalu izbora za Miss Universe Hrvatske

MISSICA, SPORTAŠICA I BUDUĆA PRAVNICA: “Kickboxing mi je izgradio karakter i samopouzdanje”

Objavljeno: 09.04.2019. zagorjeinternational

Iza Zabočanke Karle Bartolin (23) brojni su sportski uspjesi. Trenutno je kickboxing trenerica i studentica četvrte godine Pravnog fakulteta na Sveučilištu u Zagrebu, a 27. travnja gledat ćemo je u finalu izbora za Miss Universe Hrvatske, gdje se natječe s još 17 djevojaka. Uz svoga oca Rajka Bartolina, višestrukog prvaka bivše Jugoslavije i Republike Hrvatske u budokaiju, kickboxingu i kung fu-u, i Karla je krenula sportskim putem, a sada se odlučila i za novi izazov. U intervjuu za Zagorje International otkrila nam je zašto se odlučila prijaviti na izbor za Miss Universe, je li se ikada osjećala nesigurno u vezi svog izgleda, kako se osjeća uoči završnice izbora za Miss te gdje se vidi u budućnosti.

Nakon sportskih voda, izlet u svijet mode i ljepote… Kako to da ste odlučili prijaviti na izbor za Miss i imate li ikakvih iskustva u svijetu manekenstva i modelinga?

Nikada se nisam time bavila, a odlučila sam se prijaviti da budem primjer drugim curama koje odskaču od “standarda” Miss. Želim im pokazati da ne trebaju biti određene jednom stvari, već same biraju raznolikost svojih izazova. Zajedno s prijateljicom poslala sam prijavnicu i obje smo prošle na castingu u studenome 2018. Nažalost, ona je zbog osobnih obaveza morala odustati, a moja sljedeća stanica bile su pripreme za Miss Universe.

Kako su izgledale pripreme?

Pripreme su trajale od 21. do 26. ožujka, jedan je dio održan u Zagrebu, a drugi dio u Splitu. Od nas se tražila ozbiljnost, radna etika, u smislu da radni dan traje od 7 do 22 sata, uz uvijek nasmiješeno i prijateljski raspoloženo lice. Naši dani sastojali su se od snimanja promotivnih kadrova, obilaska sponzora natjecanja, snimanja i fotografiranja  službenih profila. Svakako bih istaknula prvu večer, kada smo zajedno s direkcijom Miss Universe Hrvatska navijali za naše reprezentativce s tribina na utakmici Hrvatska – Azerbajdžan.

Što vas sve još očekuje do finala 27. travnja?

Od službenih obaveza još imamo probe koreografija, fitting haljina, i intervju sa žirijem dan prije izbora, koji određuje koje kandidatkinje prolaze u prvih 10. Mi ćemo to, naravno, saznati kad i vi, tijekom same finalne večeri. Što se tiče mene osobno, moram i redovito vježbati, ali i položiti ispit iz trgovačkog prava do tad, haha.

Kakva su vaša očekivanja? Imate li tremu?

Moja očekivanja ne odnose se na mjesto postignuto na izboru, već na ljude koje ću upoznati, kontakte koje ću ostvariti i prilike koje će mi ovo natjecanje omogućiti. Tremu imam, naravno, ali onu pozitivnu.

Kojih se beauty pravila pridržavate – kako održavate liniju, imate li neke trikove za održavanje dobrog izgleda?

Bavim se kickboxingom od petog razreda, povremeno posjećujem teretanu i to bi bilo to. Svima bih dala savjet da se bave sportom i da sami otkriju što najviše njihovom tijelu odgovara. Pokušavam se kretati čim više, bilo to hodanje stepenicama umjesto dizala ili duge šetnje vikendom u Zagorju. A za beauty pravila ne mogu biti dobar savjetnik jer imam jako osjetljivu kožu i nastojim koristiti čim više prirodne kozmetike.

Što je za vas ljepota, jeste li se ikad osjećali nesigurno zbog svog izgleda i kako se borite protiv tog osjećaja?

Smatram da ovo pitanje nema ni točan ni netočan odgovor, već da je percepcija ljepote uvijek u oku promatrača i karakteristikama koje pojedinac shvaća kao odraz ljepote. Osobno, ljepota za mene je puno više od pukog izgleda, već je mozaik izgleda, osobnosti, načina na koji se pojedinac odnosi prema drugima, ali i vlastitoj samouvjerenosti i osobnosti kojom se pojedinac predstavlja okolini. Nikada mi ljepota nije bila sama za sebe dovoljna, već sam uvijek težila promatrati i shvaćati ljepotu izvan svih konvencionalnih okvira. Naravno da se svi nekad osjećamo nesigurno zbog našeg izgleda, no kod mene su to više prolazni trenuci. Prihvatila sam sebe sa svim vrlinama  i manama te samopouzdano koračam u svaki novi dan. Moram naglasiti da je samopouzdanje meni sigurno izgradio i kickboxing. Vjerujem da su individualni sportovi jako dobri za jačanje karaktera i samopouzdanje, imate samo sebe, nosite se sami s pobjedom ili porazom, pa tako i sa životnim izazovima.

Kako se rodila vaša ljubav prema kickboxingu?

Moj otac mi je oduvijek pokazivao svoje medalje, pehare i diplome te sam se i ja poželjela baviti kickboxingom. Tako je tata ponovo otvorio klub i ja sam napravila svoje prve borbene korake.

Na prvi bismo pogled rekli da se radi o grubom sportu, pomalo netipičnom za žene, pogotovo missice. Uspijevate li sve kombinirati?

Ne bih se složila da je kickboxing netipičan za žene. Ako samo pogledate u Hrvatskoj, najuspješniji predstavnici i osvajači svjetskih titula su upravo žene. Možda će ovo zvučati čudno, ali nikad nisam kickboxing doživljavala kao grub sport. Što se tiče usklađivanja obaveza, mislim da sam tu poprilično dobra jer studiram, radim, treniram, ali imam i slobodnog vremena.

Koji su vaši najveći dosadašnji uspjesi?

Moj najveći uspjeh je svakako titula svjetske prvakinje 2010. godine u disciplini light contact u kategoriji starijih kadetkinja. Također sam osvojila i dva svjetska kupa, u Innsbrucku i Szegedu, višestruka sam državna prvakinja i reprezentativka, a valja spomenuti i moj “privremeni” povratak 2016. godine, kada sam pobijedila na Prvenstvu Hrvatske, osvojila drugo mjesto na Svjetskom kupu u Budimpešti i nastupila kao članica reprezentacije na Europskom prvenstvu u Ljubljani. Kickboxing treniram od 11. godine u Kickboxing klubu Ninja Zabok, gdje sam sada već četiri godine licencirana trenerica od strane Hrvatskog kickboxing saveza, dok sam dvije godine trenirala i boks u Boksačkom klubu Gladijator u Zagrebu.

Trenutno se ostvarujete na različitim područjima. Čime biste se voljeli baviti u životu?

Sukladno mojim trenutnih interesima, vidim se kao trgovački pravnik, no u planu je i postdiplomski studij ekonomije. Kao mlada osoba pred kojom je još puno izazova i iskustava koja moram proživjeti, trenutno sam fokusirana na ostvarivanje sebe kao mlade, profesionalne osobe koja bez obzira na prepreke, kako u privatnom, tako i u poslovnom životu, nastojim ostati odvažna i ustrajati za vrijednosti, principe i uvjerenja koja me definiraju kao osobu. Uz studij koji završavam, također svoje preostalo vrijeme posvećujem djelovanjima unutar različitih organizacija fokusiranih na ostvarivanje kolektivne dobrobiti, osobito za mlade i marginalizirane skupine. Naravno, nastavljam i dalje djelovati u sportskom sektoru kao kickboxing trenerica.

Tko vam je najveća podrška u onome čime se bavite?

Iza svake moje odluke stojim prvenstveno ja. Okružena sam ljudima koji me podržavaju u raznim izazovima koje si postavim, obitelj, prijatelji i dečko su uvijek uz mene. Moram ipak istaknuti tatu u sportskom dijelu, jer zbog njega sam i krenula trenirati i uz njegovu pomoć postigla vrhunske rezultate.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba